Het Nationale Ballet presenteert

Cinderella

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2012 / 2013

Wereldpremière

In de feestmaand december presenteert Het Nationale Ballet met veel trots de wereldpremière van een nieuwe, eigentijdse balletversie van het al ruim duizend jaar populaire sprookje Assepoester. De nieuwe familievoorstelling – Cinderella geheten – wordt gemaakt door Christopher Wheeldon, een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment, in coproductie met San Francisco Ballet.

In het kort

Voor deze gloednieuwe Cinderella, als vanouds op de gelijknamige, fantasierijke muziek van Sergej Prokofjev, baseert Wheeldon zich op de Assepoester-vertelling van de Gebroeders Grimm. In de versie van Wheeldon groeien de tranen van Assepoester uit tot een magische boom. Met de hulp van vier geesten vervult die al Assepoesters wensen. Maar Wheeldon geeft ook blijk van een eigen, 21ste-eeuwse kijk op het verhaal. De karakters krijgen bij hem diepgang – Assepoester wordt niet slechts als slachtoffer geportretteerd – en door te kiezen voor een bijna cinematografische aanpak geeft hij het sprookje kleur en vaart.

Creatie

christopher wheeldon

Wheeldon begon zijn choreografische loopbaan bij het New York City Ballet, waar hij al snel als ‘de nieuwe Balanchine’ werd bestempeld. Inmiddels creëerde hij werk voor tal van prestigieuze balletgezelschappen, waaronder American Ballet Theatre, The Royal Ballet, het Bolsjoi Ballet en The Australian Ballet. In 2010 maakte hij een nieuweSleeping Beauty voor het Koninklijk Deens Ballet en vorig jaar ging bij The Royal Ballet zijn oogstrelende hitproductie Alice’s Advertures in Wonderland in première.

julian crouch

Voor de decors en kostuums tekent de Brit Julian Crouch, gevierd vanwege zijn ontwerpen voor onder meer Philip Glass’ meesterwerk Satyagraha in de New Yorkse Metropolian Opera en de Broadway-musical The Addams Family. Voor deze laatste productie werd Crouch onderscheiden met een Drama Desk Award, een van de belangrijkste theaterprijzen in Amerika. Met Cinderella waagt hij zich aan zijn eerste balletproductie.

‘No ballet choreographer of his generation can match his imaginative use of the classical vocabulary’
- The New York Times

‘Christopher Wheeldon and his team have created an Alice whose wit, speed and invention have lifted the whole story ballet genre into the 21st century.
- The Guardian over Alice’s Adventures in Wonderland

‘Royal Ballet’ new full-length one, choreographed by Christopher Wheeldon, was one of the big dance events of 2011’
- The Independent over Alice’s Adventures in Wonderland

Muziek

Muzikale begeleidingHolland Symfonia

Muzikale leidingErmanno Florio

ChoreografieChristopher Wheeldon

MuziekSergej Prokofjev