Het Nationale Ballet presenteert

present/s - festival nieuwe werken (2)

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2011 / 2012

Met Present/s biedt het gezelschap in dit vijftigste seizoen bij wijze van jubileumcadeau liefst negen wereldpremières aan, verdeeld over twee programma’s.

In het kort

Het Nationale Ballet bracht in de afgelopen vijftig jaar talloze nieuwe choreografieën uit en wist topchoreografen aan zich te verbinden. In dit feestelijke programma wordt zowel aandacht besteed aan de drie huidige vaste choreografen (Hans van Manen, Krzysztof Pastor en artistiek directeur Ted Brandsen), internationale toppers als Alexei Ratmansky (Don Quichot en On the Dnieper), Christopher Wheeldon en David Dawson, voormalig vaste choreograaf bij het gezelschap.

Creatie

Voor dit premièrefestival zijn ook drie choreografen uitgenodigd die niet eerder een werk voor Het Nationale Ballet maakten: Paul Lightfoot en Sol León, het huischoreografenduo van het Nederlands Dans Theater, en Ton Simons, voormalig artistiek leider van Dance Works Rotterdam. Ook heeft een jonge maker in dit programma een plek gekregen: tweede solist Juanjo Arqués. In 2010 maakte hij de creatie Minos voor het optreden van het gezelschap op de European Cultural Days in Frankfurt.

Present/s 2 bestaat uit nieuwe werken van David DawsonLightfoot/LeónAlexei Ratmansky and Ton Simons.

Present/s 1 bestaat uit nieuwe werken van Ted BrandsenHans van ManenKrzysztof PastorChristopher Wheeldon and Juanjo Arqués.

Muzikale begeleiding door Holland Symfonia o.l.v. Matthew Rowe.

Muziek

Muzikale begeleiding Holland Symfonia

Muzikale leiding Matthew Rowe

the nature of difference

Muziek Thomas Adès

 > achtergrondinformatie

souvenir d'un lieu cher

Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

 > achtergrondinformatie

short time together
voor Giulia

Muziek Ludwig von Beethoven, Max Richter

 > achtergrondinformatie

day4

Muziek Greg Haines

 > achtergrondinformatie