Het Nationale Ballet presenteert

het zwanenmeer

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2011 / 2012

In dit jubileumseizoen brengt Het Nationale Ballet een aantal klassieke producties opnieuw voor het voetlicht. Te beginnen met de veelgeprezen versie van Het Zwanenmeer uit 1988.

In het kort

Voor zijn bewerking van dit ‘ballet der balletten’, dat draait om liefde en misleiding, liet Rudi van Dantzig, de voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet, zich met name inspireren door Tsjaikovski. Van Dantzig respecteerde de overgeleverde delen van de ‘standaardversie’ van Marius Petipa en Lev Ivanov uit 1895, maar koos voor het overige voor een minder oppervlakkige, meer menselijke interpretatie. Daardoor blinkt zijn productie uit in emotionele zeggingskracht. De imponerende decors en kostuums van Toer van Schayk lijken te zijn ontleend aan de ‘gouden’ schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse Meesters.

Creatie

In de vijftig jaar van zijn bestaan heeft het gezelschap niet alleen succesvolle buitenlandse versies van klassiek-romantische balletten gebracht, maar ook eigen interpretaties het licht doen zien. Vertrekkend vanuit een geheel eigen visie, of van een typisch ‘Hollands tintje’ voorzien, hebben deze producties een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse culturele erfgoed geleverd.

Muziek

Muzikale begeleiding Holland Symfonia

Muzikale leiding Ermanno Florio, Timothy Henty

Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

    ma 20 jan Noordhollands Dagblad

    Het Zwanenmeer van Het Nationale Ballet is om van te smullen ‘(...) de interpretatie van Het Zwanenmeer die Rudi van Danzig in 1988 voor het gezelschap maakte, is absoluut een feest om naar te kijken. Dat begint al bij de decors en kostuums van Toer van Schayk die een overweldigende grandeur uitstralen. Dan is er de muziek van Tsjaikovski – vol meeslepende melodieën – die wervelend wordt gespeeld door Holland Symfonia (...) En dan is er natuurlijk de vertolking van het romantische sprookje door de dansers van Het Nationale Ballet in de choreografie van Van Danzig die om te smullen is.’ ‘Van Het Zwanenmeer, een vertelling over de liefde die het kwaad overwint, bestaan talloze versies, maar die van Van Danzig is ontegenzeggelijk een van de mooiste en grootste (...) terecht een grootse waardering van het publiek dat zich ruim drie uur laat verwonderen.’ (Nanska van de Laar, 19 oktober 2011)

    ma 20 jan De Telegraaf

    Hoge graad van homogeniteit ‘Na ruim vijfenhalf jaar is de prachtige productie van het Zwanenmeer weer te zien bij Het Nationale Ballet,’ schrijft De Telegraaf. En ook: ‘Het corps de ballet vertoont al een hoge graad van homogeniteit, de volksdansen in de derde akte wervelen door het Muziektheater, terwijl de sprookjesachtige, van romantische melancholie vervulde toneelbeelden van Toer van Schayk perfect passen bij de tijdloze dramatiek van Rudi van Dantzigs versie. (…) Holland Symfonia brengt de schitterende en meeslepende muziek van Tsjaikovski met gloed ten gehore.’ (Eddie Vetter, 19 oktober 2011)