SYRISCHE DANSER AHMAD JOUDEH IN NEDERLAND

Te midden van de puinhopen en het oorlogsgeweld gaf de Syrische danser Ahmad Joudeh nog maar kort geleden dansles aan kinderen in Damascus. In de zomer van 2016 maakte Nieuwsuur journalist Roozbeh Kaboly een documentaire over Ahmad getiteld Dance or Die. Deze documentaire heeft Ahmad zijn leven ingrijpend veranderd.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, besloot na het zien van de documentaire iets te willen doen om hem naar Nederland te halen. Met de oprichting van het fonds Dance for Peace en de giften van een aantal particulieren, is het gelukt Ahmad Joudeh naar Nederland af te laten reizen.Inmiddels is Ahmad begonnen als student aan een vierjarige opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam om zich verder te ontwikkelen als danser en choreograaf. In de decemberproductie Coppelia van Het Nationale Ballet maakt Ahmad zijn debuut op een Nederlands podium. In Coppelia zal hij een kleine bijrol vertolken.Hoe de tocht van Syrie naar Nederland is gegaan en hoe Ahmad zijn eerste weken in Nederland heeft beleefd is te zien in een tweede documentaire die Nieuwsuur over hem heeft gemaakt, uitgezonden op zaterdagavond 3 december 2016 in Nieuwsuur: syrische-danser-maakt-nederlands-podiumdebuut.Directeur Ted Brandsen: "Onder de meest moeilijke omstandigheden bleef Ahmad doorgaan met zijn passie. Dat vond ik heel ontroerend. Hij leek op alle andere dansers die dezelfde passie hebben, alleen hij woonde in de oorlog in Damascus."

Vanuit het Nationale Ballet was er geen geld om Ahmad naar Nederland te halen. "Daar worden wij niet voor gesubsidieerd, maar we hebben wel de contacten en we weten hoe we dansers uit het buitenland moeten halen. Ik dacht als ik geraakt ben, zijn meer mensen dat. Mensen die willen helpen. Dus hebben we het fonds opgericht."

In het fonds kunnen mensen geld storten waarmee de studie- en onderhoudskosten van Ahmad worden betaald. "De verwachting is dat we meer geld binnen halen dan we nodig hebben waardoor we ook andere dansers en kunstenaars in Syrië kunnen helpen. Daar wil het fonds het netwerk van Ahmad voor gebruiken."Over zijn komst naar Nederland zegt Ahmad: “Ik heb na de uitzending van Dance or Die veel uitnodigingen gehad, van mensen uit de VS, Canada, Australië, Zwitserland, Italië, België. En van Nederland. Toen Ted Brandsen contact zocht, wist ik meteen: ‘Dat wil ik.’ Ik volg Het Nationale Ballet al heel lang via You Tube, ik heb eindeloos naar alle filmpjes gekeken. En nu ben ik hier. Ik ben zo ongelooflijk gelukkig.”Ahmad Joudeh
Ahmad Joudeh (1990) is opgegroeid in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus.


Zijn vader komt uit Palestina en is stateloos, zijn moeder is afkomstig uit Syrië. Van jongs af aan wilde hij dansen. Zijn vader verbood het hem, maar stiekem ging hij toch naar balletles. Als zijn vader hem betrapte, werd hij geslagen; eenmaal verwondde hij zijn benen zo erg dat Ahmad een tijd niet kon dansen. Desondanks bleef hij dansen. Zijn opleiding volgde hij aan het Enana Dance Theatre en aan de afdeling Dans van het Higher Institute for Dramatic Arts, beide in Damascus. Vanaf zijn zeventiende gaf hij (gratis) balletles aan kinderen. In 2014 was hij deelnemer in de Arabische versie van So You Think You Can Dance.

 

Dance for Peace Fonds
Met hulp van Het Nationale Ballet is het fonds Dance for Peace opgericht. Het fonds moet Ahmad voorzien in zijn studiekosten en levensonderhoud. Alle giften komen voor 100% ten goede aan Ahmad en zijn bedoelt om hem te helpen zich verder te ontwikkelen als danser en als choreograaf.


Giften zijn welkom op rekeningnummer NL03ABNA 0427590280 t.n.v. Dance for Peace.

Meer info

Bekijk de documentaire