Stijn Schoonderwoerd

Stijn Schoonderwoerd nieuwe algemeen directeur Nationale Opera & Ballet

4 januari 2021

Met groot genoegen kondigen wij aan dat Stijn Schoonderwoerd met ingang van 1 februari 2021 Els van der Plas zal opvolgen als algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet. Als algemeen directeur zal hij samen met directeur De Nationale Opera Sophie de Lint en directeur Het Nationale Ballet Ted Brandsen deel uit maken van de directie en het collegiale bestuur van NO&B, gezamenlijk verantwoordelijk voor de gehele organisatie.

De juiste algemeen directeur
Voorzitter Jean-François van Boxmeer van de raad van toezicht van Nationale Opera & Ballet: “We zijn ervan overtuigd in Stijn Schoonderwoerd de juiste algemeen directeur te hebben gevonden voor Nationale Opera & Ballet. De organisatie heeft een unieke positie binnen het Nederlandse cultuurlandschap. Die positie koesteren wij en willen we graag met de nieuwe directeur verder uitbouwen. Wij kijken uit naar de samenwerking”.

Volgens zijn mededirecteuren Ted Brandsen en Sophie de Lint heeft Stijn Schoonderwoerd “ruime ervaring in het succesvol leiden van belangrijke culturele instellingen en kent hij onze organisatie goed”’. Beiden zien uit naar de samenwerking met Schoonderwoerd: “Hij is een uitstekende bestuurder met een sterke financiële achtergrond en een grote liefde voor muziek, opera en ballet, die heel goed in staat is mensen met elkaar te verbinden. Wij zijn ontzettend blij met zijn komst en zien uit naar de samenwerking en de positieve energie die dit nieuwe directieteam samen voelt”.

Artistieke wereldtop
Schoonderwoerd (54) zelf ziet verschillende redenen om de overstap te maken. Hij noemt Nationale Opera & Ballet de “mooiste organisatie uit de hele cultuursector”: “De organisatie heeft zoveel vakmanschap en artistieke kwaliteit in huis. De Nationale Opera en Het Nationale Ballet behoren tot de artistieke wereldtop, en het is opwindend om daaraan bij te kunnen dragen”. Hij voelt verantwoordelijkheid om samen met zijn directie-collega’s deze toppositie te behouden en verder te ontwikkelen.

Geen onbekend terrein
Nationale Opera & Ballet is voor Schoonderwoerd door eerdere functies geen onbekend terrein. Zo was hij zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en mededirecteur van Het Muziektheater Amsterdam die opgingen in Nationale Opera & Ballet. Ook was hij directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, het vaste orkest van De Nationale Opera, en financieel manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ook een partnerorkest van De Nationale Opera.

Vanaf 2014 was Schoonderwoerd algemeen directeur-bestuurder van het Nationaal Museum van Wereldculturen, het nieuwe museum dat ontstond uit de onder zijn leiding gerealiseerde fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum, en sinds 2017 ook van het Wereldmuseum Rotterdam.