Nationale Opera & Ballet verheugd over verlening van subsidie door minister van OCW

NO&B verheugd over verlening van subsidie door minister van OCW

AMSTERDAM, 16 september 2020 - Nationale Opera & Ballet (NO&B) is verheugd over verlening van de gevraagde rijkssubsidie voor 2021-2024. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakte dit besluit gisteren, op Prinsjesdag, bekend. Algemeen directeur Els van der Plas van NO&B: ‘Dit besluit steekt onze bezoekers en medewerkers een hart onder de riem. Het biedt ons in deze coronacrisis een perspectief op de toekomst’.

De minister geeft culturele organisaties als Nationale Opera & Ballet de tijd om aanpassingen die nodig zijn door de uitbraak van het coronavirus, door te voeren in de gesubsidieerde plannen. Ze moeten het ministerie van OCW hierover vóór 1 juni 2021 rapporteren.

Herziening advies naar ‘Ja Mits’
De minister besluit de subsidie te verlenen. Eind juli herzag de Raad voor Cultuur (RvC) haar aanvankelijke advies toen bleek dat de verlangde cijfermatige informatie wel degelijk was ingediend door Nationale Opera & Ballet. De Raad voor Cultuur adviseerde toen de subsidie toe te kennen.
Nationale Opera & Ballet zal vóór 1 juni komend jaar antwoorden op de vragen van de Raad voor Cultuur namelijk een onderbouwing op de artistieke koers van De Nationale Opera (DNO) en Het Nationale Ballet (HNB), evenals een nieuwe reflectie op de toepassing van de codes en een toelichting op het betrekken van de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid bij activiteiten voor talentontwikkeling van DNO.

Hoge kwaliteit
In haar advies oordeelt de Raad voor Cultuur overigens positief over de ‘hoge standaarden’ en ‘hoge kwaliteit’ van DNO, over het beleid voor collectiebeheer en over de instelling van de Pierre Audi Leerstoel voor muziektheater. De Raad noemt DNO een ‘toonaangevend huis’, wijst op diverse recente ensceneringen die (inter)nationaal aandacht trokken en licht daar de ‘wereldwijd geprezen’ multimediale productie van Stockhausens Aus LICHT uit. De RvC noemt het aanbod van Het Nationale Ballet (inter)nationaal ‘zonder meer onderscheidend’, de benadering fris en eigentijds, het vakmanschap ‘uitmuntend’ en de Junior Company een ‘stevige troef’. Eerder adviseerde de Amsterdamse Kunstenraad positief over de subsidieaanvraag van Nationale Opera & Ballet aan de gemeente.

Nu de minister van OCW het besluit openbaar maakte de subsidie toe te kennen publiceert NO&B uit het oogpunt van transparantie op de eigen website de totale aanvraag hiertoe inclusief alle bijlagen, uiteraard met uitzondering van concurrentiegevoelige en privacy- en bedrijfsgevoelige informatie. Hierbij maakt Nationale Opera & Ballet de notitie dat dit plan achterhaald is vanwege corona waardoor activiteiten zijn veranderd en vanwege de aanvullingen die NO&B schrijft naar aanleiding van de vragen en adviezen van de Raad voor Cultuur. Uiterlijk 1 juni 2021 zal een aangepast plan online worden gezet.