Nationale Opera & Ballet in april onderdeel van testpilots

Nationale Opera & Ballet in april onderdeel van testpilots

Op 16 en 18 april zal Nationale Opera & Ballet met twee voorstellingen als testlocatie deelnemen aan een onderzoek van Stichting Open Nederland. Omwille van het beperkte aantal maximale bezoekers, zullen voor de voorstellingen speciaal hiervoor geselecteerde doelgroepen direct worden benaderd.

In samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn & Sport worden door Stichting Open Nederland op dit moment op kleine schaal concerten, voorstellingen en andere culturele activiteiten voorbereid die bedoeld zijn om lessen te leren uit het gebruik van sneltesten in de culturele sector. In dit kader opent Nationale Opera & Ballet op vrijdag 16 april de deuren tijdens een openbare repetitie van Ein deutsches Requiem van het Koor van de Nationale Opera, solisten en instrumentalisten en op zondag 18 april tijdens de (verkorte) voorstelling Colours of Ballet van de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Doel en procedure

In april worden er verspreid over het land testpilots georganiseerd door Stichting Open Nederland in samenwerking met de ministeries. Doel van de pilots is om te onderzoeken hoe de inzet van testbewijzen werkt in onder andere de culturele sector. Het is daarom de bedoeling dat alle bezoekers die zich aanmelden voor een pilot zich binnen 24 uur voorafgaand aan het bezoek aan het theater laten testen. Naast het toegangsbewijs dient een negatief testresultaat te worden getoond bij de entree van het theater. Het tonen van dit testresultaat gaat middels een app. Tijdens de pilots wordt er door Stichting Open Nederland met name gekeken naar de organisatie van de teststraten, de haalbaarheid van handhaven en scannen van bewijzen door de deelnemende organisaties en het animo onder bezoekers om zich op voorhand te laten testen.

Pilot voorstellingen

Op 16 april opent het theater de deuren eenmalig tijdens een openbare repetitie van Ein deutsches Requiem, waarbij het Koor van de Nationale Opera, solisten en instrumentalisten een voorproefje zullen geven van het concert dat op 22 april live vanuit het Concertgebouw wordt gestreamd. Tickets voor de livestream zijn te koop via onze website. Deze productie is tevens de afscheidsvoorstelling van Ching-Lien Wu als artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera.

Op 18 april brengt de Junior Company van Het Nationale Ballet o.a. twee werken uit Colours of Ballet. Het eerste is een coproductie met het West Australian Ballet: Architecture of Hope, een nieuwe creatie van de Nederlandse choreografe Wubkje Kuindersma op muziek van de Italiaanse componist Ezio Bosso, welke in februari 2020 in première ging in het Australische Perth. Tevens danst het gezelschap In & Out van Hans van Manen.

Foto header: Kim Krijnen