Choreografen
Erwin Olaf

Erwin Olaf portretteert choreografen Het Nationale Ballet voor 60-jarig jubileum

2 september 2021

Het Nationale Ballet bestaat op 31 augustus precies 60 jaar. Fotograaf Erwin Olaf heeft speciaal voor het 60-jarig jubileum van Het Nationale Ballet de choreografen geportretteerd die een bijdrage leveren aan het jubileumseizoen van het grootste dansgezelschap van Nederland. Erwin Olaf maakte naast 12 individuele portretten van de choreografen ook een gezamenlijk groepsportret. Onder de geportretteerden zijn de gerenommeerde choreografen Hans van Manen en Toer van Schayk maar ook debutanten Shailesh Bahoran en Marta Reig-Torres die het aankomende seizoen voor het eerst balletten maken voor Het Nationale Ballet.

Erwin Olaf: “Ballet inspireert mij enorm. De mens heeft de capaciteit om zich uit te drukken in vele vormen van kunst, maar bij dans - en zeker bij klassiek modern ballet - verbaas ik me altijd weer over die ongelooflijk hoge vorm van expressie. Het is zo precies en zo ontzettend ambachtelijk - dat bewonder ik enorm.” (Het Parool, 27 augustus)

Hans van Manen
Hans van Manen, foto: Erwin Olaf
Ted Brandsen
Ted Brandsen, foto: Erwin Olaf

Erwin Olaf en Het Nationale Ballet

Erwin Olaf en Het Nationale Ballet werkten voor het eerst samen in 2006. Olaf maakte toen de campagnebeelden voor het programma Hollandse School. Voor het 50-jarig bestaan in 2011 portretteerde hij alle eerste solisten en maakte hij alle campagnebeelden voor het gezelschap.

In 2013 maakt hij opnieuw een groepsportret van alle eerste solisten, de toen net opgerichte Junior Company én een aantal campagnebeelden waaronder het beeld voor het programma Corps. Het affiche voor dat programma werd onderscheiden met de Theaterafficheprijs. Met dansers van Het Nationale Ballet maakt Olaf in 2016 de serie After Rodin, geïnspireerd op de beelden van Auguste Rodin, in opdracht van het Groninger Museum.

 

Jubileumseizoen met meer dan 10 nieuwe balletten

Het Nationale Ballet brengt in het jubileumseizoen meer dan tien nieuwe balletten waaronder een volledig nieuwe avondvullende productie van de balletklassieker Raymonda, gecreëerd door Rachel Beaujean. Verder staan er wereldpremières op het programma van Toer van Schayk, ‘Associate Artist’ David Dawson, de drie ‘Young Creative Associates’ van Het Nationale Ballet, Wubkje Kuindersma, Milena Sidorova en Sedrig Verwoert en voormalig ‘Young Creative Associates’ Juanjo Arqués en Peter Leung. Shailesh Bahoran en Marta Reig-Torres maken met nieuwe balletten hun debuut bij het gezelschap.

Ted Brandsen: “Alle producties die we dit seizoen tonen, zijn van eigen bodem. Dat wil zeggen dat ze speciaal voor het gezelschap zijn of worden gemaakt door Nederlandse of in Nederland werkzame choreografen. In lijn met de recente gebeurtenissen in de wereld denk ik dat het belangrijk is dat we het ‘lokale’ herwaarderen. Dat we trots zijn op wie en wat we allemaal in huis hebben en dat we bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen ook dichtbij huis blijven en dus voor ons gezelschap nieuwe Nederlandse makers uitnodigen.”

De foto’s zijn in de maand september te zien in het theater van Nationale Opera & Ballet. Tijdens de gehele speelperiode van het balletprogramma TOER worden de foto’s tentoongesteld. Alle beelden zijn eveneens te zien op onze website.