Emmy voor Dance or Die met Ahmed Joudeh

Emmy voor Dance or Die met Ahmed Joudeh

28 november 2019

Documentaire Dance or Die heeft een Emmy gewonnen! Het door Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly gemaakte verhaal over een jonge Syrische danser won in de categorie Arts Programming tijdens de uitreiking van de International Emmy Awards in New York.

Over de documentaire

Ahmed Joudeh (27) werd ontdekt door Het Nationale Ballet in Amsterdam en in de film wordt hij twee jaar lang gevolgd. In de documentaire heeft HNB ook een aandeel. Dance or Die is het levensmotto van de Syrische danser. Het staat in zijn nek getatoeëerd. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om Syrië te kunnen ontvluchten grijpt hij met beide handen aan. Sinds anderhalf jaar woont hij in Nederland en danst hij o.a. in voorstellingen van Het Nationale Ballet.

Zijn verhaal wordt wereldwijd door de media opgepakt en hij treedt op in binnen- en buitenland, met grootheden als Sting en danser Roberto Bolle. Toch worstelt hij met zijn nieuwe leven. Hij mist zijn familie, die nog steeds in Syrië is. Bovendien is de druk om het hier te maken groot. Welke prijs betaalt Ahmad voor zijn nieuw verkregen vrijheid? Regisseur Roozbeh Kaboly filmde Ahmad voor Nieuwsuur in 2016 en heeft hem sindsdien op de voet gevolgd. Met Dance or Die maakte hij een indringende documentaire over veerkracht en het verlangen naar autonomie.