Grammy Award

De Nationale Opera genomineerd voor Grammy Award

22 november 2019

In categorie ‘Best Opera Recording’ voor Wozzeck met het Nederlands Philharmonisch Orkest.

'Een verbijsterende kijk- en luisterervaring die lang in hoofd en lijf blijft rondspoken', schreef Trouw na het zien van Wozzeck. De opname van de geprezen opera van componist Alban Berg, die in november 2018 op dvd verscheen bij Naxos, is genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best Opera Recording’. De opera, in regie van Krzysztof Warlikowski, was in maart en april 2017 te zien bij De Nationale Opera in Amsterdam. Chef-dirigent Marc Albrecht leidde het Nederlands Philharmonisch Orkest. Christopher Maltman (Wozzeck) en Eva-Maria Westbroek (Marie) zongen de hoofdrollen. In de opera speelde het Koor van De Nationale Opera en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor (Nieuw Vocaal Amsterdam) eveneens een grote rol.

De registratie van Wozzeck is een co-productie van De Nationale Opera en de Franse producent Francois Roussillon (Fraprod). De opname verscheen in 2018 op dvd bij Naxos.

Lovende recensies

De nieuwe productie Wozzeck van De Nationale Opera ging in première tijdens het Opera Forward Festival 2017 en werd in de media zeer positief ontvangen. 'De visuele aantrekkingskracht van deze nieuwe DNO-productie is groot en er wordt voortreffelijk geacteerd en gezongen’, schreef NRC Handelsblad destijds over de voorstelling. De Volkskrant had maar liefst vijf sterren over voor de opera en schreef: '“Misschien nog wel het indrukwekkendst aan deze productie is hoe evenwichtig alles samenkomt: Warlikowski smoort Bergs meesterwerk in zijn eigen visie, maar laat ruimte voor interpretatie. Dirigent Marc Albrecht voelde de emotionele gelaagdheid al even feilloos aan, waardoor het Nederlands Philharmonisch Orkest een personage op zich werd, het broeierige onderbewustzijn van het toneel.”

Over Wozzeck

Alban Berg (1885 - 1935) schreef de opera Wozzeck na het zien van het toneelstuk Woyzeck van Georg Büchner. De componist had als dienstplichtige de Eerste Wereldoorlog van dichtbij meegemaakt en dit menselijk leed vond zijn weerklank in een van de meest aangrijpende meesterwerken uit het operarepertoire. Om het drama van het toneelstuk zo goed mogelijk te dienen, combineerde Berg strakke klassieke vormen met een moderne, atonale compositiewijze. Deze muzikale taal, waardoor een verhevigde weergave van de werkelijkheid ontstond, was begin twintigste eeuw uiterst vernieuwend en had grote invloed op componisten na Berg.

Grammy Awards

De Grammy Awards worden beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, vergelijkbaar met de Oscars voor de filmwereld. De prestigieuze onderscheidingen worden jaarlijks in de Verenigde Staten door de National Academy of Recording Arts and Sciences uitgereikt om artistieke en technische prestaties in het muziekvak te eren. In totaal zijn er wereldwijd maar vijf operaopnames (op cd en dvd) genomineerd. De Grammy Awards 2019 worden op 26 januari 2020 uitgereikt in Los Angeles.

Vaste orkestpartner

Al meer dan 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Hiermee worden zij gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Het Nederlands Philharmonisch Orkest is dit seizoen bij De Nationale Opera te horen met Die Walküre van Wagner (november/december 2019), Rise and fall of the city of Mahagonny van Weill (maart/april 2020) en Die Frau ohne Schatten van R. Strauss (april/mei 2020); het Nederlands Kamerorkest zit in december 2019 in de bak met La Cenerentola van Rossini.