AMSTERDAMPRIJS VOOR DE KUNST VOOR TED BRANDSEN

Amsterdamprijs Voor De Kunst voor Ted Brandsen

17 Oktober 2019

Ted Brandsen heeft gisteravond de Amsterdamprijs voor de Kunst gewonnen in de categorie ‘Bewezen Kwaliteit’. Brandsen ontving de prijs, een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, uit handen van de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema tijdens de feestelijke bekendmaking in theater de Meervaart. De winnaars van de andere twee categorieën zijn ook bekendgemaakt. Beeldend kunstenaar Raquel van Haver won in de categorie ‘Stimuleringsprijs’ en documentairemaker Aboozar Amini werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Beste Prestatie’.

De jury prees Ted Brandsen omdat hij “niet alleen choreograaf en artistiek directeur van Het Nationale Ballet is, maar ook omdat hij zich richt op de danswereld eromheen.” Zo richtte hij in 2013 de Junior Company op waar dansers na hun opleiding de overgang naar de beroepspraktijk leren maken en is “Brandsen is net als de andere twee winnaars zeer maatschappelijk betrokken. In 2016 richtte hij het fonds Dance for Peace op, waarmee hij geld genereert om getalenteerde dansers uit oorlogsgebieden te helpen bij hun toekomst.”

“Brandsen ziet daarnaast de urgentie om Het Nationale Ballet te blijven ontwikkelen op het gebied van inclusiviteit, diversiteit, verjonging en digitalisering. Het zijn deze – voor het grote publiek soms onzichtbare maar zeer belangrijke activiteiten en initiatieven – waarvoor de jury hem alle lof wil geven.”

Amsterdamprijs voor de Kunst
Jaarlijks kent het Amsterdams Fonds voor de Kunt de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.
De jury bestond dit jaar uit curator en NRC-criticus Hans den Hartog Jager, curator Pieter Verbeke, zakelijk directeur van mugmetdegoudentand Talitha Stijnman en choreograaf Kalpana Raghuraman van Kalpanarts. Voor meer informatie: http://www.amsterdamprijsvoordekunst.nl

Ted Brandsen wil de geldprijs inzetten als studiebeurs om kinderen met talent voor ballet, die afkomstig zijn uit minder gefortuneerde gezinnen, de kans te geven om te gaan studeren aan de Nationale Balletacademie.

Foto header: De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019.
Van links naar rechts: Raquel van Haver, Ted Brandsen en Aboozar Amini.
fotografie: Eva Plevier