mata hari_2.

Librettiste Janine Brogt over Mata Hari

In het voorjaar van 2016 ging de voorstelling Mata Hari van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen in première. In deze grootschalige productie staat het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari centraal.

Margriet Prinssen interviewt librettiste en dramaturge Janine Brogt over de ontwikkeling van het filmische scenario. "Ik vind het fantastisch dat Het Nationale Ballet een voorstelling over deze bijzondere vrouw heeft gemaakt. We zijn echt bij nul begonnen."

Ted en Janine 

Janine Brogt heeft het idee van Ted Brandsen om een avondvullend ballet te maken rond de persoon Mata Hari uitgewerkt tot een handzaam libretto. Drie jaar zijn ze, samen met de andere leden van het artistieke team, bezig geweest met de voorbereidingen. Janine Brogt maakte al ‘heel lang’ geleden kennis met Ted Brandsen. Hij was als choreograaf betrokken bij de spraakmakende voorstelling Bacchanten die Toneelgroep Amsterdam samen met Het Nationale Ballet in 1986 maakte in Carré, waar zij als dramaturg aan werkte. Sindsdien hebben ze altijd contact gehouden. 

‘Bijna niemand weet zelfs maar dat Mata Hari uit Nederland komt’

Brogt werkte als librettist in 2008 aan Coppelia, de succesvolle remake van het aloude romantische sprookje, in de schitterende vormgeving van Sieb Posthuma. Brogt: “Dat was ook al een intensieve samenwerking, maar totaal anders dan nu bij Mata HariCoppelia was gebaseerd op een bestaand verhaal dat moest worden geanalyseerd, afgebroken en weer in elkaar gezet, om een nieuw verhaal te kunnen vertellen dat nu interessant is, terwijl we bij Mata Hari letterlijk vanaf het begin moesten beginnen. Een verhaal over iemand die danst, een icoon, maar voor veel mensen ook een volstrekt onbekende. Iets met spionage en exotische oorden. Niet meer dan een vaag bekende naam. Bijna niemand weet zelfs maar dat zij uit Nederland komt.”

Mata Hari repetitie 3_0

Zoektocht

“Ik vind het fantastisch dat Het Nationale Ballet een voorstelling over deze bijzondere vrouw heeft gemaakt. Ted Brandsen en ik (en al vrij snel was ook Tarik O’Regan, de componist, daarbij betrokken) zijn op zoek gegaan naar wie Mata Hari is, wat ze heeft meegemaakt en wat we daar interessant aan vinden om het publiek van nu over te vertellen. En vervolgens natuurlijk naar een manier om dat in dans uit te drukken. Dat is letterlijk een hele zoektocht geweest. Wat schrijf ik op en hoe schrijf ik het op? Vertellen we het verhaal chronologisch of thematisch? Wat laat je weg en wat moet echt verteld worden? Wat is de essentie van wat we willen vertellen? Welke keuzes zijn nodig om er dans van te maken? Wat moet componist Tarik O'Regan weten, zodat hij verder kan?”

Transformeren

“Het idee van ‘transformeren’ is essentieel in het leven van Mata Hari en daarin heb ik op een gegeven moment ook de sleutel gevonden om het verhaal te vertellen. De dans en de roem bieden haar telkens weer de mogelijkheid als het ware van gedaante te verwisselen. Dat is voor mij een belangrijk uitgangspunt geweest bij het schrijven. En dan nog was het een enorme puzzel, alleen al omdat in dans niet gesproken wordt. Je kunt geen informatie geven door middel van een eenvoudige vraag: ‘Kun je me de weg wijzen naar de Dam?’ Dat werkt niet. Een libretto schrijven voor dans stelt heel andere eisen.”

De making van Mata Hari

mata hari_1_0.

Timen

“Ted en ik zijn begonnen met de eerste oriënterende gesprekken voor de zomer van 2012, samen met Tarik O’Regan die Ted als componist vroeg. In de zomer van 2013 ben ik begonnen met het schrijven van het libretto en in januari 2014 was dat min of meer klaar. Eerst heb ik nog met Ted een hele dag op zijn kamer doorgebracht met het ‘timen’ van elke scène. Letterlijk: als Mata Hari hier verdriet heeft, duurt dat zoveel seconden; als ze het corps de ballet de cancan ziet dansen hebben we zoveel minuten nodig, enzovoort. Een heel precies libretto, op de seconde af getimed, is vervolgens naar Tarik gegaan. Hij heeft ook een jaar nodig gehad voor zijn compositie, zodat er vanaf 2015 gerepeteerd kon worden. Langer dan gebruikelijk, omdat de repetities, ook voor zo'n grote wereldpremière die van scratch af aan nieuw gemaakt wordt, tussen alle andere voorstellingen en repetities in moeten worden gepland.”

Leidmotieven

“De samenwerking met Tarik is heel goed gegaan. Hij heeft hier en daar natuurlijk wel vragen gesteld of suggesties gedaan om iets aan te passen. In het libretto komt een aantal momenten voor, wanneer Mata Hari poseert, dan ‘bevriest’ het beeld even. Tarik heeft daar bepaalde terugkerende muziek voor geschreven, een soort leidmotieven. Je hoort als het ware de sluiter van de camera klikken, zonder dat je een fotograaf hoeft te zien: Mata Hari genoot haar hele leven van poseren. Tarik heeft steeds scènes opgestuurd in pianoversie en daar reageerden Ted en ik dan weer op. Dat is heel prettig en in goed overleg gegaan. Vanaf het begin is ook Matthew Rowe betrokken als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en Het Balletorkest en als de dirigent van Mata Hari.”

Als een wervelwind

“Met vormgevers Clement & Sanôu heb ik eerder samengewerkt bij het maken van de opera Waiting for Miss Monroe (2012). Toen Ted die voorstelling gezien had, was hij meteen enthousiast over het idee om hen als vormgevers te vragen voor Mata Hari. Heel belangrijk bij het decor is dat alles heel flexibel en wendbaar moet zijn. Mata Hari had een enorm tempo, als een wervelwind stormt ze door het leven. We hebben ervoor gekozen om niet te werken met zogenaamde ‘donkerslagen’; alle changementen vinden plaats met open doek. We laten ook de (schaarse) rustige momenten zien uit haar leven, maar vooral de opwinding en de vaart, haar enorme gretigheid en ambitie om succes te hebben."

"Wat betreft de kostuums hebben we met François-Noël Cherpin gesproken over de uitgangspunten: geen realisme maar wel met herkenbare silhouetten de sfeer en de tijd schetsen.”

Mata Hari repetitie 1_0

Sterke vrouwen

“Het is bijzonder dat Mata Hari carrière heeft kunnen maken in een tijd dat vrouwen achter het aanrecht stonden danwel gezien werden als ‘hoer of heilige’. Ze had een goede opvoeding gehad, dat scheelt natuurlijk, ze wist hoe ze zich in allerlei kringen moest bewegen. Ze leefde in een tijd waarin het een schande was om te scheiden, maar daar trok ze zich niets van aan. In diezelfde periode, het begin van de twintigste eeuw, begonnen meer vrouwen in Frankrijk zich los te maken uit hun traditionele keurslijf: Colette en Chanel, ook sterke vrouwen die tegen de stroom in durfden te gaan.”
Het personage

“De samenwerking met Ted heb ik als heel bijzonder ervaren. Ik heb niks toe te voegen aan zijn choreografisch werk, daar kan ik alleen maar bewonderend naar kijken, maar wel hebben we samen nagedacht over het personage Mata Hari en de mensen om haar heen. Samen met Anna Tsygankova* natuurlijk en met Igone de Jongh en Maia Makhateli, de andere twee solistes die de rol van Mata Hari dansen. Het is geweldig om te zien hoe zij, omdat ze andere mensen zijn en andere danseressen, ook een andere invulling geven aan de rol. Anna is ‘eerste cast’, dat betekent dat Ted het ballet in eerste instantie creëert met en op haar. Inmiddels weet Anna heel goed wie Mata Hari is. Ze zegt: ‘Nee, dat zou Mata Hari nooit doen’ of ‘Kan ze hier niet de andere kant uit kijken?’ Anna is geweldig, totaal onbevreesd, ze springt zo op een groep van acht mannen af die haar op moeten vangen. Ze is een tijgerin en ze heeft iets magnetisch: je moet naar haar kijken.”

Liefde en erkenning

“Mata Hari is als meisje door haar vader in de steek gelaten en haar moeder overleed vroeg. Ze heeft een moeilijke periode doorgemaakt. Daaruit komt een enorme behoefte voort aan liefde en erkenning: gezien worden. Ze zoekt de liefde van die verdwenen vader bij alle mogelijke mannen. En bij de erkenning door het publiek. Het is een zwart gat, ze krijgt nooit genoeg liefde, genoeg erkenning. En als ze haar echte grote liefde ontmoet, wordt dat meteen haar dood.”

*Anna Tsygankova zal voor de reprise (seizoen 2017 / 2018) de rol niet dansen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het programmaboek van de voorstelling (seizoen 2015 / 2016).