TOER

Toer van Schayk

Beethovens 7e symfonie en wereldpremière Lucifer Studies

Programma geheel gewijd aan choreograaf en ontwerper Toer van Schayk, ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag. Met naast zijn bekroonde meesterwerk 7e Symfonie op de Zevende van Beethoven ook een bijzondere wereldpremière, geïnspireerd door Vondels mooiste tragedie: Lucifer.

 • 14-26 september 2021

Mata Hari

Ted Brandsen

Ballet over iconische danseres en spionne

Een van de recente hitproducties van Het Nationale Ballet. Imponerende en meeslepende avondvullende creatie van artistiek directeur en choreograaf Ted Brandsen over het leven van een van de meest besproken vrouwen in de Nederlandse geschiedenis: danseres én spionne Mata Hari.

 • 14 oktober - 7 november 2021
Mata Hari

Anansi

Neo Muyanga / Maarten van Hinte / Kenza Koutchoukali / Shailesh Bahoran

Familievoorstelling over mythische spin 

Spannende nieuwe familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar over de belevenissen van de mythische spin Anansi die zijn tegenstanders steeds te snel af is. Gemaakt door een verrassend en veelzijdig artistiek team, onder wie regisseur Kenza Koutchoukali, choreograaf Shailesh Bahoran, componist Neo Muyanga en librettist Maarten van Hinte.

 • 13-21 november 2021

Notenkraker & Muizenkoning

Wayne Eagling en Toer van Schayk

Magisch sprookje voor de hele familie

Dé Kerstproductie van Het Nationale Ballet. Een feestelijk sprookje in Hollandse sferen dat onlosmakelijk is verbonden met de decembermaand. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten en een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos heeft het ballet inmiddels al meer dan 325.000 kinderen en volwassen betoverd.

 • 11 december 2021 - 2 januari 2022
Notenkraker
Notenkraker

Raymonda

Marius Petipa, productie en additionele choreografie Rachel Beaujean

Grootse nieuwe productie van beroemde balletklassieker

Voor het eerst te zien in Nederland: Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda, in een geheel nieuwe versie van adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean. De grootschalige productie toont de klassieke ballettechniek in haar meest zuivere en veeleisende vorm, en krijgt in de versie van Beaujean een verrassend nieuw verloop van het verhaal. Jérôme Kaplan, bekend van zijn prachtige aankleding van Don Quichot, ontwerpt de decors en kostuums.

 • 11 februari - 17 april 2022

Credits

Choreografie Marius Petipa
Productie, concept en additionele choreografie Rachel Beaujean en Ted Brandsen
Muziek Aleksandr Glazounov
Assistent onderzoek, ontwikkeling productie en instudering caractèredansen Grigori Tchitcherine
Libretto Rachel Beaujean
Decor- en kostuumontwerp Jérôme Kaplan
Lichtontwerp James F. Ingalls
Muzikale adviezen Olga Khoziainova en Matthew Rowe
Dramaturgische adviezen Janine Brogt

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Boris Gruzin

Raymonda

Made in Amsterdam

David Dawson, Juanjo Arqués, Sedrig Verwoert en Wubkje Kuindersma

Nieuwe creaties van toonaangevende choreografen

Vier wereldpremières in één programma. Met allereerst een nieuwe creatie van internationaal topchoreograaf David Dawson. En voorts premièreballetten van Juanjo Arqués en Wubkje Kuindersma, twee jonge makers die hun grote talent bewezen hebben, en een nieuw werk van ‘rising star’ Sedrig Verwoert. Verwoerts heel eigen signatuur leverde hem een nominatie op voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie 2019/2020.

 • 2-23 april 2022

Credits

Wereldpremières van David Dawson, Juanjo Arqués, Wubkje Kuindersma en Sedrig Verwoert

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Shooting Stars

Diverse choreografen

Van Zwanenmeer tot wereldpremières

Nieuw tourneeprogramma van de aanstormende danstalenten van de Junior Company. Met naast hoogtepunten uit het klassieke en hedendaagse repertoire – waaronder een deel uit Het Zwanenmeer – ook wereldpremières van drie veelbelovende jonge choreografen: Peter Leung, Marta Reig Torres en Milena Sidorova.

 • 6 april - 25 mei 2022

Credits

Het Zwanenmeer

Choreografie Rudi van Dantzig, naar Marius Petipa en Lev Ivanov
Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

 

Wereldpremières

Wereldpremières van Peter Leung, Marta Reig Torres en Milena Sidorova

Zwanenmeer

Hans van Manen 90

Hans van Manen

In theaters door heel Nederland

Vier meesterwerken van de hand van Hans van Manen. Een gedanst eerbetoon aan Nederlands bekendste, wereldwijd bejubelde choreograaf, wiens 90ste verjaardag in juli 2022 gevierd zal worden.

 • 7-22 mei 2022

Credits

Diverse choreografieën van Hans van Manen

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest

In the Future

Participatieproject

Kleurrijke visie op toekomst van de dans

Ter gelegenheid van zijn 60-jarige bestaan organiseert Het Nationale Ballet in het komende seizoen een feestelijk en grootschalig participatieproject: In the Future. Met Hans van Manens gelijknamige ballet als uitgangspunt werken amateurgroepen van uiteenlopende dansstijlen, leeftijden en culturele achtergronden samen maandenlang naar één bruisende dansvoorstelling in Nationale Opera & Ballet toe.

 • 14 mei 2022

Hans van Manen Festival

Hans van Manen

(Inter)nationale topdansgezelschappen

Een festival ter viering van de 90ste verjaardag van meesterchoreograaf Hans van Manen met een dwarsdoorsnede van zijn omvangrijke oeuvre . Uitgevoerd door Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater 1 en 2, Introdans en enkele toonaangevende buitenlandse balletgezelschappen, waaronder het Marijinski Ballet uit Sint-Petersburg, het Wiener Staatsballett en het Ballet am Rhein Düsseldorf Duisburg.

 • 8-29 juni 2022

Credits

Diverse choreografieën van Hans van Manen

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

In and out

New Moves

Diverse choreografen

Dansmakers van de toekomst

New Moves biedt de dansers van Het Nationale Ballet jaarlijks de kans om hun choreografische talent te ontwikkelen en hun creaties vervolgens te presenteren aan het publiek. Het resultaat is altijd weer verrassend en New Moves heeft al heel wat nieuwe sterren aan het choreografische firmament voortgebracht.

 • 26 en 27 mei 2022

Gala 60 jaar Het Nationale Ballet

Diverse choreografen

Feestelijke afsluiting van het jubileumseizoen

Het jubileumseizoen eindigt met een ‘spectacle coupé’, een feestelijke galavoorstelling waaraan behalve het voltallige Nationale Ballet en de Junior Company ook de leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie meewerken. Het verrassingsprogramma bestaat uit een selectie van hoogtepunten uit het veelzijdige repertoire van het gezelschap.

 • 30 juni 2022
Grand Defile