Speeldata

12 december 2024 - 2 januari 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

2:15, incl. 1 pauze

Tickets

n.v.t.

Sneeuwvlokjes in Notenkraker
Foto: Hugo Thomassen

Magie op de Amsterdamse grachten

Notenkrakers zijn, volgens een Duitse volkslegende, geluksbrengers. En voor de internationale balletwereld gaat die bewering zeker op: sinds de première van de oerversie in 1892 is De Notenkraker uitgegroeid tot het meest geliefde en vooral rond de feestdagen meest bezochte ballet ter wereld. Oók in Nederland, waar inmiddels al meer dan 300.000 bezoekers betoverd werden door de hartverwarmende versie van Toer van Schayk en Wayne Eagling.

De adviesleeftijd voor deze voorstelling vanuit Nationale Opera & Ballet is 8+.

Magie op de Amsterdamse grachten

Waar Marius Petipa zich voor zijn oerversie liet inspireren door Alexandre Dumas’ adaptatie van het Notenkraker -verhaal, baseerden Van Schayk en Eagling zich op het veel minder zoetsappige, soms zelfs behoorlijk griezelige Nußknacker und Mausekönig (1816) van E.T.A. Hoffmann. Alleen speelt hun productie zich niet, zoals bij Hoffmann, af in een Duits stadje op kerstavond, maar op sinterklaasavond in Amsterdam, rond 1810. Eagling en Van Schayk – die ook de volledige vormgeving op zich nam – laten onder meer schaatsers over de Amsterdamse grachten zwieren en toveren een statige grachtenpandkamer om tot een besneeuwd bos. 

Binnenin Drosselmeijers toverlantaarn

Hoofdpersoon in het ballet is Clara Staalboom, die zich met haar broertje Frits en grote zus Louise klaarmaakt voor een feestelijke sinterklaasavond. Terwijl er voor hun huis geschaatst wordt, arriveren de gasten, onder wie de oude, excentrieke heer Drosselmeijer en zijn neef, een jonge, knappe marineofficier. Alle aanwezige kinderen krijgen cadeaus van Sint en Piet. Frits is in zijn nopjes met zijn soldatenpak en zwaard, Clara in de wolken met haar notenkrakerpop. Eenmaal in bed droomt ze dat de pop tot leven komt, in de gedaante van Drosselmeijers neef, terwijl ze zelf uitgroeit tot een prachtige jonge vrouw. Samen binden ze de strijd aan met de Muizenkoning en zijn muizenleger, waarna ze binnenin Drosselmeijers toverlantaarn belanden, die hen naar tal van verre, kleurrijke oorden voert.

Credits

Choreografie  Toer van Schayk en Wayne Eagling
Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Decor en kostuums  Toer van Schayk
Licht  Hans-Åke Sjöqvist

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Koen Kessels

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)

Schoolvoorstelling
Speciaal voor het basisonderwijs wordt een besloten schoolvoorstelling aangeboden. Kijk hier voor meer informatie.

Solistencast

Via onderstaande link vind je de solistencast voor Notenkraker & Muizenkoning. Let op, de lijst met de indeling van de dansers is tot op het laatste moment onder voorbehoud.

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijg je een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

Trailer Notenkraker & Muizenkoning 2024
Teaser Notenkraker & Muizenkoning 2024
Anna Tsygankova en Constantine Allen
Notenkraker & Muizenkoning - HNB (2021) | Foto's: Hans Gerritsen
Het muizenleger
Anna Tsygankova
Notenkraker en Muizenkoning
Goudgeel licht
Anna Tsygankova
Notenkraker
Kinderen in de sneeuw bij het huis
Kinderen met hun Notenkrakercadeau

Podcast Notenkraker & Muizenkoning

de Muizenkoning

Levende notenkrakers en papieren muizenmaskers

Over de rekwisieten en kostuums uit Notenkraker & Muizenkoning.

Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve –en prijswinnende –voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door