Speeldata

11-25 september 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:25, incl. 2 pauzes

Tickets

Vanaf € 17

Drie dansers in de lucht

Vier generaties, vier danssensaties

Van halverwege de dertig tot begin negentig: de vier choreografen in Generation Dance variëren flink in leeftijd, maar wat hen bindt is dat ze, ieder op heel eigen wijze, de kracht van dans uitbundig vieren. De jongste, rijzende ster Rena Butler, maakt in dit programma haar Nederlandse debuut, in combinatie met twee recente hitproducties van Ted Brandsen en William Forsythe en een ‘all­time favourite’ van Hans van Manen.

Vier generaties, vier danssensaties

De Amerikaanse Rena Butler is niet alleen een opvallend atletische en explosieve danseres –“she eats up space”, aldus een recensent – maar geldt tevens als een grote choreografische belofte. Hoewel afkomstig uit het moderne­ danscircuit, heeft ze inmiddels ook haar eerste werken voor balletgezelschappen gemaakt, waaronder een heel aardse, virtuoze spitzenchoreografie voor The National Ballet of Canada, waarmee ze de aandacht trok van artistiek directeur Ted Brandsen.

Van heerlijk loom tot sprankelend uptempo

Naast Butlers nieuwe creatie bevat Generation Dance twee lovend ontvangen premières uit de afgelopen balletseizoenen. In zijn swingende Blake Works I maakt William Forsythe op aanstekelijke wijze zeven nummers van singer­-songwriter James Blake ‘zichtbaar’. Overeenkomstig de songs varieert Forsythe met tempi en sferen, variërend van heerlijk loom tot sprankelend uptempo. Ook Ted Brandsen koos met zijn Classical Symphony voor een muziekballet pur sang. De voortstuwende kracht van Prokofjevs Symfonie nr. 1 inspireerde hem tot een opwindende ode aan de mannelijke danser, met een bruisend scala aan hoge sprongen en spetterend draaiwerk.

Van Manen: wonderschoon en tijdloos

De ‘godfather’ van de Nederlandse dans, Hans van Manen, besluit deze Generation Dance met zijn eigentijdse klassieker Four Schumann Pieces. Dit wonderschone, tijdloze ballet op Schumanns Strijkkwartet nr. 3 is niet alleen Van Manens meest romantische, maar wereldwijd ook een van zijn meest uitgevoerde werken. Beroemde dansers als Anthony Dowell, Rudolf Nureyev en Han Ebbelaar namen de uitdagende hoofdrol eerder voor hun rekening.

Credits

Classical Symphony 
Choreografie  Ted Brandsen 
Muziek  Sergej Prokofjev

Wereldpremière
Choreografie  Rena Butler 
Muziek  n.n.b.

Four Schumann Pieces
Choreografie  Hans van Manen
Muziek  Robert Schumann

Blake Works I 
Choreografie  William Forsythe 
Muziek  James Blake

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Nathan Brock

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

Premium

€ 66,00

€ 51,00

1ste rang

€ 58,00

€ 48,00

2de rang

€ 45,00

€ 35,00

3de rang

€ 34,00

€ 24,00

4de rang

€ 23,00

€ 18,00

5de rang

€ 17,00

€ 11,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Alexandra Radius Prijs

Tijdens de premièrevoorstelling van Generation Dance, op 11 september 2024, zal ook de jaarlijkse Alexandra Radius Prijs worden uitgereikt. Deze prijs van de Vrienden van Het Nationale Ballet wordt toegekend aan een danser die zich, volgens een deskundige jury, op opvallende wijze heeft onderscheiden in seizoen 2023–2024. De prijs wordt uitgereikt door de naamgever van de prijs, voormalig prima ballerina Alexandra Radius.

Rena Butler

Kennismaking met choreograaf Rena Butler

Wie is deze flamboyante Amerikaanse, die in Generation Dance haar Nederlandse choreografische debuut maakt?

Classical Symphony - Ted Brandsen
Classical Symphony - Ted Brandsen - HNB (2020) | Foto's: Hans Gerritsen
Classical Symphony - Ted Brandsen
Classical Symphony - Ted Brandsen
Four Schumann Pieces
Four Schumann Pieces - Hans van Manen - HNB (2012) | Foto's: Angela Sterling
Four Schumann Pieces
Blake Works
Blake Works I - HNB 2022-2023 | Foto: Sasha Gouliaev
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve –en prijswinnende –voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl