Speeldata

11 oktober - 2 november 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:55, incl. 2 pauzes

Tickets

Vanaf € 29

Maia Makhateli als Kitri

Temperamentvolle publieksfavoriet

Een zonovergoten ‘feel good’-­ballet! Zo kun je Alexei Ratmansky’s internationaal bejubelde Don Quichot gerust typeren. De Amerikaans-Oekraïens-Russische topchoreograaf creëerde in 2010 deze nieuwe versie van de beroemde balletklassieker voor Het Nationale Ballet, resulterend in een productie waar het plezier, de positieve energie en het Spaanse temperament van afspatten.

Temperamentvolle publieksfavoriet

Als een van de grootste publieksfavorieten binnen het klassieke balletrepertoire vraagt Don Quichot om een enorme danstech­nische virtuositeit. Dit seizoen krijgt een nieuwe generatie solisten van Het Nationale Ballet de gelegenheid zich te bewijzen in de vele flitsende sprongencombinaties, duizelingwekkende pirouetten en kittige spitzenvariaties. Tegelijkertijd doet het ballet, gebaseerd op een passage uit Miquel de Cervantes’ gelijknamige, epische roman (1605 – 1615), een sterk beroep op hun acteertalent en gevoel voor timing en dosering. Zeker in Ratmansky’s versie, waarin het komische verhaal over de – door Don Quichot aangemoedigde – liefde tussen Kitri en Basilio ondanks alle spektakel en humor ook een absoluut stijlvolle en chique touch krijgt. Met als ‘kers op de taart’ de elegante, kleur­rijke decors en kostuums van Fransman Jérôme Kaplan.

Tomeloze passie en precisie 

Zoals voor al Ratmansky’s producties geldt, getuigt ook zijn Don Quichot van een groot respect voor de Russische ballet­traditie. De voormalig artistiek directeur van het Bolsjoj Ballet – en tegenwoordig vaste choreograaf van het New York City Ballet – baseerde zich voor zijn interpretatie op het libretto van de eerste versie die Marius Petipa, in 1869, van het ballet creëerde, alsook op de bewerking die Aleksandr Gorski zo’n dertig jaar later maakte. Ratmansky voegde echter ook eigen elementen en nieuwe choreografieën toe en regisseerde het geheel met tomeloze passie en precisie. Niet voor niets zei hij zelf aan de vooravond van de première: “Van andere klassiekers kan ik soms wel eens even genoeg hebben, maar Don Quichot werkt, mits door de juiste cast gedanst, áltijd.”

Credits

Choreografie  Alexei Ratmansky, naar Marius Petipa en Aleksandr Gorski
Muziek  Ludwig Minkus
Decor en kostuums  Jérôme Kaplan

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Schoolvoorstelling
Speciaal voor het basisonderwijs wordt een besloten schoolvoorstelling aangeboden. Kijk hier voor meer informatie.

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

Premium

€ 108,00

€ 93,00

1ste rang

€ 92,00

€ 82,00

2de rang

€ 76,00

€ 66,00

3de rang

€ 56,00

€ 46,00

4de rang

€ 37,00

€ 27,00

5de rang

€ 29,00

€ 25,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Don Quichot- Toreadores
Don Quichot - HNB (2018) | Foto's: Marc Haegeman
De man van la Mancha en zijn knecht
Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot
Anna Tsygankova - Don Quichot

“Deze productie schittert als geen ander”

Eerste solisten Anna Tsygankova en Timothy van Poucke over de hoofdrollen in Don Quichot.

Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve – en prijswinnende – voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl

in de media
Recensies (2018)

... wat hebben de dansers er zin in! Hun inzet, de vrolijkheid van de dansen, de Spaanse sferen in de muziek van Minkus, de lekkere tempi van Het Balletorkest, de vaart van de regie en het heerlijk vette acteren – het is een groot feest. (2018)

15 februari

Het is een belevenis mee te maken hoe het theater langzaam maar zeker in lichterlaaie wordt gezet door de spectaculaire dans (..). De productie van Alexei Ratmansky is wel de beste versie van dit klassiek-romantische ballet. (2018)

6 februari

De nieuwe Don Quichotenscenering van Alexei Ratmansky is tot in het kleinste detail doordacht, gedoseerd en geregisseerd. (2018)

6 februari