Speeldata

12 okt-19 nov 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal + Tournee

Duur

2:15, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 27

Campagnebeeld me Olga Smirnova ballerina

Romantische klassieker

In 2009 creëerden Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante een nieuwe, eigen versie van misschien wel de meest romantische productie uit het klassieke balletrepertoire. Met succes, want hun Giselle veroverde niet alleen de harten van het Nederlandse publiek, maar ook die van toeschouwers in onder meer Spanje, China en Colombia. Beaujean: “Op de juiste wijze gebracht, raakt Giselle dieper dan de huid.”

De adviesleeftijd voor deze voorstelling vanuit Nationale Opera & Ballet is 10+.*

Foto: Marta Syrko

Romantische klassieker

De ‘oerversie’ van Giselle dateert uit de hoogtijdagen van de Romantiek, maar nog altijd wordt het ballet wereldwijd gedanst. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean, die dit seizoen twintig jaar aan het hoofd van de artistieke staf van Het Nationale Ballet staat: “Iconische balletten als Giselle en Raymonda zijn essentiële werken om je als gezelschap internationaal te kunnen meten. Zoals je geen Rijksmuseum bent zonder Rembrandts geldt dit voor ons ook: deze balletten zijn ons erfgoed. Giselle is als het ware onze Nachtwacht.”

 

Van alle tijden en culturen

Het thema van Giselle, onmogelijke liefde, is van alle tijden en culturen. De hoofdpersoon, Giselle, denkt in Albrecht haar ware liefde te hebben gevonden, maar hij is niet wie zij denkt dat hij is en bovendien is hij al met een ander verloofd. Albrechts liefde voor Giselle heeft noodlottige gevolgen, maar ook na haar dood is Giselle nog in staat tot liefde en vergeving.

 

Etherische schoonheid

Samen met voormalig balletster Ricardo Bustamante blies Beaujean Giselle nieuw leven in, waardoor het ballet ook in deze tijd fascineert en ontroert. Niettemin staat respect voor de traditie in hun bewerking voorop, zoals dat ook geldt voor de prachtige decor- en kostuumontwerpen van Toer van Schayk. Beaujean: “Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum, de choreografische compositie blijft fenomenaal.” Bustamante: “De tweede akte is van zó’n etherische schoonheid dat zelfs mensen die nooit eerder een ballet gezien hebben er volledig gehypnotiseerd door kunnen raken.”

Credits

Choreografie  Marius Petipa, naar Jean Coralli en Jules Perrot
Productie en additionele choreografie  Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante
Decor- en kostuumontwerp  Toer van Schayk
Muziek  Adolphe Adam – Giselle (1841)

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio / tweede dirigent voor tournee: Nathan Brock

Solistencast

Via onderstaande link vindt u de solistencast voor Giselle.

Giselle is als het ware onze Nachtwacht’

* Tip: met kinderen naar een voorstelling? Maak gebruik van het OV! Van 22 juli tot en met 30 november is het voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis! Kijk hier voor meer informatie.

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang voor de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Premium € 98,00 € 83,00
Rang 1 € 84,00 € 74,00
Rang 2 € 69,00 € 59,00
Rang 3 € 51,00 € 41,00
Rang 4 € 34,00 € 24,00
Rang 5 € 27,00 € 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de Student Alert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

De kaartverkoop van tourneevoorstellingen loopt via het betreffende theater.

De matineevoorstelling op 5 november wordt voorzien van audiodescriptie en is daarmee extra toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Wilt u hier gebruik van maken? Reserveer uw kaarten niet online, maar neem contact op met de klantenservice via klantenservice@operaballet.nl of 020 62 55 45 5. Vermeld erbij dat u een ticket wilt boeken met blindentolk.

loading Tickets worden geladen...
De Wili's, geesten in het bos
Het Nationale Ballet (2015) | Foto: Angela Sterling
Twee ballerina's in lange witte tutu's
Foto: Angela Sterling
In het dorp met edelen
Foto: Angela Sterling
Giselle
Het Nationale Ballet (2020) | Foto: Marc Haegeman
Giselle in het dorp
Foto: Marc Haegeman
Feestelijke scène
Foto: Marc Haegeman

Hoogtepunten uit Giselle

Giselle
makers

De witte akte

Giselle - de witte akte
Het begeleidende orkest met op de achtergrond het toneel met balletdansers

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent – zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende – familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH Dance Collective bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling.

Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

hetballetorkest.nl

 

Het verhaal van Giselle - een animatie

Scènebeeld uit de voorstelling met Giselle en de graaf

Partners Junior Company

Lees meer
Giselle

5 redenen om uit te kijken naar ... Giselle

Lees meer
Giselle-gecropt

Universeel en tijdloos: Giselle door de eeuwen heen

Lees meer
anderen bekeken ook

KLASSIEKER

Raymonda dans koppel verliefd
Ballet
Raymonda
9 dec ’23-1 jan ’24 | 16 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Vier- en vijfsterrenrecensies en diverse vermeldingen als ‘beste productie van het jaar’...

info & tickets

REPRISE

Frida Kahlo vrouw kleur
Ballet
Frida
8-25 feb 2024 | 11 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

‘Adembenemende explosie van kleur’. Zo typeerde Theaterkrant in 2020 de wereldpremière...

info & tickets

HOLLAND
FESTIVAL

Stravinsky Sprookjes Firebird Vuurvogel rood
Ballet
Stravinsky Sprookjes
15-25 jun 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hij is niet alleen de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, de in Sint...

info & tickets
online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games