Speeldata

5-6 juli 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 17,50

Poulenc Suite

Met live begeleiding van Het Balletorkest

De eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie vormen sinds enkele jaren een verrassend, niet te missen slot-event van het balletseizoen in Nationale Opera & Ballet. De internationale topopleiding voor klassiek ballet – de enige Nederlandse dansopleiding die gelieerd is aan Het Nationale Ballet – presenteert ook dit seizoen weer een uiterst gevarieerd programma. De jonge danstalenten van de school treden op in (fragmenten uit) klassieke balletten, in eigentijdse meesterwerken én in een aantal nieuwe, speciaal voor hen gemaakte creaties. Dit alles met live begeleiding van Het Balletorkest onder leiding van chef-dirigent Matthew Rowe.

Dansers van Morgen

Crystal Pite, William Forsythe, Hans van Manen

Op het programma staan ditmaal onder meer werken van choreografen Crystal Pite, William Forsythe en Hans van Manen. Nieuw voor de academie is Pites The Seasons’ Canon, dat zij in 2016 voor het prestigieuze Ballet de l’Opéra National de Paris maakte. Een gemengde cast van in totaal 50 studenten van de Nationale Balletacademie en het Canadese Arts Umbrella zal tijdens deze editie van Dansers van Morgen twee delen uit Pites choreografie dansen. De hbo-studenten van de Nationale Balletacademie dansen voorts ook delen uit William Forsythes meesterwerk Artifact Suite, en ter gelegenheid van de aanstaande negentigste verjaardag van Hans van Manen (beschermheer van de Nationale Balletacademie) dansen de jonge leerlingen van NBA 2, 3 en 4 Unisono – Van Manens enige speciaal voor balletleerlingen gemaakte choreografie – op de Air van Bach.

 

Klassiek repertoire

Uiteraard worden de leerlingen en studenten dit jaar ook weer uitgedaagd in het klassieke balletrepertoire. Zo dansen hbo-studenten de beroemde pas de deux uit Marius Petipa’s negentiende-eeuwse meesterwerk Don Quichot. Van artistiek leider Ernst Meisner wordt het succesvolle Poulenc Suite teruggehaald, dat hij vorig jaar creëerde voor alle hbo-studenten. Speciaal voor dit ballet krijgt Het Balletorkest versterking van twee toppianisten: Thomas Beijer (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022) en Nicolas van Poucke (broer van balletsolist Timothy van Poucke). Daarnaast maakt Meisner een nieuwe choreografie voor de leerlingen van NBA 5, 6 en 7, gezet op Tsjaikovski’s beroemde Bloemenwals uit The Sleeping Beauty.

 

Werelddans en recente creaties van jonge choreografen

Zoals inmiddels traditie is, zijn de jongste leerlingen (NBA 1 t/m 4) wederom te zien in een nieuwe werelddanschoreografie van choreografe en docente Iva Lešić. Zij werkt hiervoor ditmaal samen met haar echtgenoot, zanger en performer Joost Spijkers. Daarnaast omvat Dansers van Morgen dit jaar twee recente werken van jonge talentvolle choreografen. Van de Canadese gaststudent Maya Smallwood wordt Harmless Banter gedanst, een van de hoogtepunten van de laatste editie van het Choreographic Project van de Nationale Balletacademie. De dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet vertolken If only I knew the right way van student Zoë Greten. Zij creëerde deze choreografie voor Shooting Stars, het programma waarmee de Junior Company in april en mei 2022 op tournee door Nederland gaat. Greten viel al eerder op met haar creaties voor het Choreographic Project en haar deelname aan de Choreographic Academy van Het Nationale Ballet.

 

Hoogtepunt

Alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan deze nieuwe editie van Dansers van Morgen, van de tien- en elfjarigen die hun opleiding nog maar net begonnen zijn tot en met de bijzondere jonge danstalenten die – tijdens hun laatste studiejaar – deel uitmaken van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voor hen allen is Dansers van Morgen een hoogtepunt in het school/studiejaar, omdat het hun de kans biedt om aan een groot publiek te laten zien waar ze al die maanden zo hard voor hebben gewerkt.

Credits

DANSERS VAN MORGEN

Eindejaarsvoorstelling 2022

Academie voor Theater en Dans, AHK

Diverse choreografen

Met live begeleiding van Het Balletorkest,
pianisten Thomas Beijer en Nicolas van Poucke
en zanger/performer Joost Spijkers
o.l.v. dirigent Matthew Rowe

balletorkest

Het Balletorkest

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Anderen bekeken ook
Jump Dansdag
Ballet
Jump Dansdag 2022
18 juni 2022 | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De dansdag komt er weer aan, de leukste dag van het jaar! Op 18 juni 2022 ben je van harte...

info & tickets

VOOR
DE HELE
FAMILIE

Sleeping Beauty
Ballet
The Sleeping Beauty
12 okt-2 jan 2023 | 21 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Al ruim veertig jaar is The Sleeping Beauty van Sir Peter Wright hét kroonjuweel op het...

info & tickets

TOURNEE

Junior Company 21-22
Ballet
Ballet Bubbles
26 jan-15 feb 2023 | 9 voorstellingen
Tournee, Nederland

Sinds de oprichting in 2013 heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet een...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games