Speeldata

20 mei - 20 november

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Online

Duur

Variërend

Tickets

Gratis

I Feel it Too

Afgelopen december benoemde Het Nationale Ballet drie nieuwe Young Creative Associates: Wubkje Kuindersma, Milena Sidorova en Sedrig Verwoert. Drie jonge, aanstormende talenten die de afgelopen jaren al diverse choreografieën voor het gezelschap en/of de Junior Company creëerden en daarbij opvielen door hun grote creativiteit en hun heel eigen, specifieke en inspirerende signatuur. Die kwaliteiten tonen ze tijdens Young Creatives in Memento, Rose en I Feel It Too: drie dansfilms waarvoor ze zowel het concept uitdachten als de choreografie creëerden.

Wubkje Kuindersma - Memento

Wubkje Kuindersma - Memento

Milena Sidorova - Rose

Milena Sidorova - Rose

Sedrig Verwoert - I Feel It Too

Sedrig Verwoert - I Feel It Too

‘ Deze drie Young Creatives vertegenwoordigen een nieuwe generatie choreografen die belangrijk is voor de toekomst van ons gezelschap en van ballet in ons land


              TED BRANDSEN, DIRECTEUR HET NATIONALE BALLET

Wubkje Kuindersma

Wubkje Kuindersma - Memento

Nu gratis te zien 

Memento is gemaakt in een tijd waarin de wereld, door covid-19, ‘on hold’ werd gezet. Choreografe Wubkje Kuindersma: “Het ligt in onze natuur om vrij te bewegen en te stromen, als een rivier, maar plotseling is het vrije verkeer tussen mensen beperkt als gevolg van lockdowns. Alsof de aarde haar natuurlijke flow heeft verloren.”

Wubkje Kuindersma - Memento

Memento

De titel Memento koos Kuindersma omdat deze creatie haar altijd aan deze bijzondere tijd zal herinneren. Bovendien doet het woord ‘Memento’ denken aan de uitdrukking ‘memento mori’. Juist deze connectie met de onvermijdelijkheid van de dood herinnert er ons aan om te leven: ‘memento vivere’.

Voor haar dansfilm koos ze het ontroerende derde lied uit Henryk Górecki’s Symphony of Sorrowful Songs. Een lied dat diep verdriet en verlies tot uitdrukking brengt, maar waarin we, door de stem, ook diepe liefde kunnen voelen. Memento vertelt niet letterlijk een verhaal, het is simpelweg een gedeeld moment in dans en tijd en een aandenken aan deze periode.

Ontmoet Wubkje Kuindersma

Wubkje Kuindersma
Rose

Milena Sidorova - Rose

Nu gratis te zien 

Milena Sidorova scoorde tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, een enorme hit met haar dansvideo Hold On, op het gelijknamige nummer van de Haagse band Di-rect. De film werd op de diverse social-mediakanalen honderdduizenden keren bekeken. Toch ziet de in Kiev geboren choreografe Rose als haar eerste dansfilm, omdat het hierbij niet alleen om een registratie van dans gaat, maar de film ook echt een verhaal vertelt dat – al wordt het volledig in dans weergegeven – iedereen kan volgen.

Milena Sidorova - Rose

Rose

In een tijd van lockdowns en social distancing gaat Rose juist over intieme relaties. Locatie: de bar van een gezellig maar chique café. Een vrouw praat met de barman en vertelt over de relaties die ze heeft gehad; deze worden verbeeld in de duetten die ze danst. De barman knikt zo nu en dan, maar zit eigenlijk meer in zijn eigen hoofd, bij zíjn ervaringen in de liefde. De film speelt zich af op de grens van wat echt is en wat zich enkel in ons hoofd afspeelt, tussen wat mogelijk is en waar we slechts van kunnen dromen. 

Ontmoet Milena Sidorova

Milena Sidorova
I Feel it Too

Sedrig Verwoert - I Feel It Too

Nu gratis te zien 

Ook Young Creative Associate Sedrig Verwoert putte voor zijn dansfilm I Feel It Too inspiratie uit de tijd waarin we momenteel, gedicteerd door de coronapandemie, leven. De complexe emoties waarmee we in dit 'nieuwe normaal' worden geconfronteerd, krijgen een plek in deze dansfilm. 

Sedrig Verwoert - I Feel It Too

I Feel It Too

I Feel It Too is het eerste werk dat Sedrig Verwoert maakte in de functie van Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet. Voor dit stuk, dat exclusief voor vertoning op een beeldscherm is gemaakt, liet Verwoert zich inspireren door de sociale en culturele beperkingen die de wereldwijde pandemie met zich mee heeft gebracht. De 24 minuten durende dansfilm werpt een licht op de complexe emoties waarmee we collectief worden geconfronteerd, en die variëren van naïveteit tot een gelaagd en diep begrip van het nieuwe normaal. Samen met spoken word-kunstenaar Rozina Salihu, componist Tim West en een extern artistiek team, vormt en verandert Verwoert onze perceptie van ballet.

 

Ontmoet Sedrig Verwoert

Sedrig Verwoert

Steun Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet maakt betoverende voorstellingen die raken en inspireren. Vrijwel alles wat op het toneel te zien is, wordt met groot vakmanschap in onze eigen ateliers gemaakt. Ook zetten we ons in om de magie van opera en ballet door te geven aan volgende generaties via onze programma’s voor educatie en jong talent. De steun die donateurs ons hierbij bieden is onmisbaar. Wilt u ons ook steunen? Dan kunt u via onderstaande link een eenmalige donatie doen aan Het Nationale Ballet.

Makers

Credits

Concept en choreografie Memento

Wubkje Kuindersma

Filmregie Memento

Mathieu Gremillet

Filmregie, concept en choreografie Rose

Milena Sidorova

Cameraregie en montage Rose

Arno de Haas

Creative director en choreografie I Feel It Too

Sedrig Verwoert

Filmregie I Feel It Too

Kevin Osepa

Lovende reacties
In de media
14 juni

Sidorova laat het bruisen van levenslust in een danstaal die je geen moment onberoerd laat.

14 juni

Alles glanst en swingt, van bar tot dansvloer.
 

Van ons publiek

I will encourage all serious new choreographers to turn off everything, stop the distractions and watch this new ballet by Wukje Kuindersma with Dutch National Ballet. This is a dancers soul.

- Brian Peterman over Memento

Amazing! This is very impressive! I feel like watching a movie! Really enjoyable for its cinematic tone, beautiful dance! Thank you for sharing this!

- Ka Chun Chiu over Rose

Buitengewoon! Fabuleus... Echt, maar dan ook écht alles klopte... Chapeau, wat een hoogstaande productie, Chapeau Sedrig... chapeau aan iedereen die hieraan meewerkte...  (+camerawerk +kostuums/dressing +muziek... wat een verademing)

- Guido Stiglic over I Feel It Too
Memento
Rose
I Feel it Too
Anderen bekeken ook:

Holland
Festival

Beethoven
Ballet
Beethoven
8-29 juni | 5 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

‘Aan Beethoven kan de danskunst zich maar beter niet wagen, zijn muziek valt niet te...

info & tickets

Holland
Festival

Four Seasons
Ballet
Four Seasons
15-30 juni | 5 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In Four Seasons presenteert Het Nationale Ballet twee nieuwe creaties van internationaal...

info & tickets

Wereld
première

METAMORPHOSIS
Ballet
METAMORPHOSIS
29 april - 29 oktober | Online dansfilm
Nationale Opera & Ballet, Online

Uitgaande van de klassieke ballettechniek creëert de Britse choreograaf David Dawson...

info & tickets