Speeldata

8-30 juni (o.v.b.)

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:20 uur, 2 pauzes

Tickets

Vanaf 12,50

Hollandse School

Wereldrepertoire van eigen bodem

In het buitenland wordt de Nederlandse danskunst vanwege haar specifieke kwaliteiten vaak als de Hollandse School aangeduid. Eenvoud, helderheid, muzikaliteit en een emotionele zeggingskracht binnen die eenvoud staan daarbij voorop. In Hollandse School maakt u kennis met het werk van choreografen van verschillende generaties die deze Hollandse School hebben gecreëerd dan wel er het product van zijn.

Four Seasons
Grosse fuge
Grosse fuge
Four seasons

Programma

Naast balletten van Hollandse Meesters Hans van Manen en Rudi van Dantzig ziet u een Nederlandse première van associate artist van Het Nationale Ballet David Dawson en een wereldpremière van een nieuwe, gezamenlijke choreografie van Wubkje KuindersmaRemi Wörtmeyer en Ernst Meisner.

Programma

Hollandse School is opgedeeld in twee programma’s. In programma A ziet u twee werken op muziek van Beethoven, over wie de Amerikaans-Russische choreograaf George Balanchine ooit zei: ‘Aan Beethoven kan de danskunst zich maar beter niet wagen, zijn muziek valt niet te choreograferen’. Inmiddels hebben heel wat choreografen bewezen dat dit, hoewel niet eenvoudig, wel degelijk mogelijk is. Een van hen is Hans van Manen, die in 1971 zijn Grosse Fuge creëerde, een Beethoven-ballet dat na de première onmiddellijk werd uitgeroepen tot ‘meest belangwekkende Europese choreografie van het decennium’. Grosse Fuge wordt in dit programma gecombineerd met Prometheus, een nieuwe creatie van Wubkje Kuindersma, Remi Wörtmeyer en Ernst Meisner op de enige compositie die Beethoven ooit speciaal voor ballet schreef.

Programma B toont u de Nederlandse première van David Dawsons The Four Seasons. Max Richters sferische bewerking van Vivaldi’s beroemde Le Quattro Stagioni inspireerde Dawson tot het maken van een groots en uitgesproken atletisch werk met de levenscyclus als onderwerp. The Four Seasons wordt voorafgegaan door Rudi van Dantzigs beroemde duet Voorbij gegaan dat hij in 1979 creëerde voor het 20-jarig dansersjubileum van Nederlands beroemdste danspaar ooit: Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Grosse Fuge

HANS VAN MANEN

Eén brok samengebalde energie
Met Grosse Fuge bewees Hans van Manen in 1971 in één klap dat de opvatting dat Beethovens muziek niet ‘dansbaar’ zou zijn, achterhaald is. ‘Briljant en oogstrelend’, ‘één brok samengebalde energie’, schreef de pers bij recente uitvoeringen van dit zinderende dubbelkwartet, dat tot op de dag van vandaag wereldwijd een van de meest uitgevoerde Van Manen-balletten is. De choreografie voor vier mannen en vier vrouwen bestaat uit twee in elkaar overgaande delen, heel verschillend van karakter, maar die toch samen een harmonisch geheel vormen. In de fuga zijn de spanningen complex en geladen; in de cavatina worden ze lyrisch omspeeld en opgelost. De mannen dragen – naar een ontwerp van Van Manen – in het eerste deel zwarte rokken die hun bewegingen nog feller, nog agressiever maken. De vrouwen liet de choreograaf eruitzien alsof ze net uit hun avondjurk zijn gestapt.

Prometheus

WUBKJE KUINDERSMA, ERNST MEISNER EN REMI WÖRTMEYER 

Goddelijk vuur
Beethoven schreef tijdens zijn leven slechts één balletcompositie, Die Geschöpfe des Prometheus, een allegorisch handelingsballet dat hij in 1801 componeerde in opdracht van het Weense keizerlijke hof. De muziek was een succes, maar van de choreografie is behalve een korte synopsis – over Prometheus die het vuur van de goden steelt om dat aan twee menselijke gestalten te geven – niets bewaard gebleven. In Hollandse School presenteert Het Nationale Ballet de première van een nieuwe, meer abstracte vertaling van Die Geschöpfe des Prometheus, gecreëerd door drie jonge choreografen van naam: Wubkje Kuindersma, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer. In navolging van Hans van Manen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk, die in 1975 gezamenlijk Collective Symphony creëerden, zullen zij ieder een deel van Beethovens ballet voor hun rekening nemen. 

Voorbij gegaan

RUDI VAN DANTZIG

Harmonie en tederheid
Toen Rudi van Dantzig in 1979 Voorbij gegaan voor Alexandra Radius en Han Ebbelaar creëerde, was hun samenwerking op dat moment even ‘oud’ als die met Van Dantzig. Bij de repetities werd Van Dantzig dan ook vooral geleid door nostalgische gedachten over deze twee dansers die hij al vanaf hun kindertijd kende. In de choreografie volgt Van Dantzig de traditionele indeling van de klassieke pas de deux, maar anders dan daarin het geval is, ligt de nadruk in Voorbij gegaan niet op virtuositeit en uiterlijk vertoon, maar op lyrische stemmingsbeelden die vooral harmonie en tederheid uitdrukken. Dat neemt niet weg dat het duet hoge eisen stelt aan de uitvoerenden. De Engelse ballerina Merle Park zei dan ook tegen Radius: ‘You call that a present? It’s a killer!’

The Four Seasons 

DAVID DAWSON 

Virtuoze realiteit
Van David Dawson presenteert Het Nationale Ballet in dit programma de Nederlandse première van The Four Seasons, in coproductie met het Semperoper Ballett. Dawson staat erom bekend dat hij van zijn dansers een totale overgave vraagt, om zo hen én het publiek mee te kunnen voeren naar een andere, poëtische en tegelijkertijd virtuoze realiteit.
In zijn choreografie, gezet op Max Richters bewerking van Vivaldi’s beroemde, gelijknamige compositie, toont hij momentopnames van vele levens in constante verandering. In zijn zeer esthetische bewegingstaal en in samenspel met vier in de toneelruimte zwevende objecten vertelt Dawson een eigen, persoonlijk verhaal over het verloop van de seizoenen. Max Richters sprankelende compositie wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest.

 


makers
David Dawson
David Dawson
Choreograaf - The Four Seasons
Lees meer
Rudi van Dantzig
Rudi van Dantzig
Choreograaf - Voorbij gegaan
Lees meer
lees meer
Ernst_o

Ernst Meisner: ‘Instant succes bestaat niet’

Lees meer
hans van manen_0_0.j

Hans van Manen: ‘Ik ben niet bezig met mooi, maar met goed’

Lees meer

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest

o.l.v. Marzio Conti 

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, Le Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Credits

Choreografie - Grosse Fuge

Hans van Manen

Decorontwerp - Grosse Fuge

J.P. Vroom

Lichtontwerp - Grosse Fuge

Joop Caboort

Kostuumontwerp - Grosse Fuge

Hans van Manen

Choreografie - Prometheus

Wubkje Kuindersma

Ernst Meisner

Remi Wörtmeyer

Decor- en kostuumontwerp - Prometheus

Tatyana van Walsum

Licht - Prometheus

Carlo Cerri

Dramaturgie - Prometheus

Willem Bruls

Choreografie - Voorbij gegaan

Rudi van Dantzig

Muziek - Voorbij gegaan

Fréderic Chopin

Kostuumontwerp - Voorbij gegaan

Joop Stokvis

Lichtontwerp - Voorbij gegaan

Jan Hofstra

Choreografie - The Four Seasons

David Dawson

Muziek - The Four Seasons

Max Richter

Decorontwerp - The Four Seasons

Eno Henze

Kostuumontwerp - The Four Seasons

Yukimo Takeshima

Lichtontwerp - The Four Seasons

Bert Dalhuysen

Bestel kaarten

Vanwege de huidige geldende regels ter bestrijding van het Coronavirus
is de losse kaartverkoop van deze productie uitgesteld tot nader order.

Tickets worden geladen...
anderen bekeken ook
METAMORPHOSIS
Ballet
METAMORPHOSIS
29 april - 29 oktober 2021 | Stream
Nationale Opera & Ballet, Online

Uitgaande van de klassieke ballettechniek creëert de Britse choreograaf David Dawson...

info & tickets
Donizetti queens in concert
Opera
Donizetti queens in concert
16 mei 19:00 uur | Online concert
Nationale Opera & Ballet, Online

Meeslepende liefdesduetten, hoogoplopende conflicten en aria’s die barsten van...

info & tickets
Die ersten Menschen
Opera
Die ersten Menschen
Juni (o.v.b.) | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De eerste twee mensen op aarde waren verliefd. De derde mens vermoordde de vierde. Die...

info & tickets