Speeldata

Deze productie was te zien in april 2020

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

nvt

Tickets

nvt

Man en vrouw met bloemen, in de hoek staat 'afgelast'

Bruisend, vernieuwend en uitdagend ballet

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

In Four Seasons toont het Nationale Ballet de 'state of the art' op dansgebied: drie nieuwe creaties van internationaal gevierde choreografen die de klassieke ballettechniek injecteren met nieuwe invloeden en impulsen. Met hun werk bewijzen zij dat het academische ballet in de eenentwintigste eeuw buitengewoon bruisend, vernieuwend en uitdagend kan zijn. 

Bruisend, vernieuwend en uitdagend ballet

Creatieve teams

Voor de choreografen van Four Seasons geldt dat het succes van hun werk – zo zeggen zij zelf – mede te danken is aan de bijzondere, intense samenwerking met componisten en decor-, kostuum- en lichtontwerpers. David Dawson spreekt zelfs van ‘Gesamtkunstwerken’, die hij creëert samen met zijn vaste creatieve team, bestaande uit de Duitse decorontwerper Eno Henze, de Japanse kostuumontwerpster en voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet Yukimo Takeshima en de Nederlandse lichtontwerper Bert Dalhuysen. Henze creëerde voor The Four Seasons een decorontwerp waarbij elk van de seizoenen wordt weergegeven door een andere geometrische figuur. Wayne McGregor werkte voor Yugen onder meer samen met de Britse keramisch kunstenaar van Nederlandse komaf Edmund de Waal en de beroemde Brits-Iraanse modeontwerpster Shirin Guild. Ook Arqués werkt met een vast creatief team bestaande uit Fabienne Vegt voor dramaturgie, Tatyana van Walsum voor kostuum-  en decorontwerp en ook hier Bert Dalhuysen voor lichtontwerp.

Man en vrouw in zwarte kleren

Yugen: sublieme schoonheid

De eerste Nederlandse première in Four Seasons is het in coproductie met het Britse Royal Ballet geproduceerde Yugen (Japans voor ‘sublieme schoonheid’) van Wayne McGregor. Voor deze nieuwe, begin 2018 in Londen met veel gejuich ontvangen creatie, heeft de Britse choreograaf zich laten inspireren door Leonard Bernsteins monumentale Chichester Psalms: een eclectische mix van Hebreeuwse tekst, Broadway-jazz en christelijke koormuziek, die gezongen zal worden door het Koor van De Nationale Opera en Vocaal Talent Nederland. McGregor geeft hieraan een indrukwekkende en uitzonderlijk muzikale vertaling, waarbij prachtige lyrische dansscènes afgewisseld worden met krachtige, dynamische groepsdelen.

MANOEUVRE: wereldpremière

De Spanjaard Juanjo Arqués, als ‘young creative associate’ verbonden aan Het Nationale Ballet, tekent voor de wereldpremière in Four Seasons. Sinds Arqués zijn danscarrière verruilde voor een bestaan als freelance choreograaf gaat het hem voor de wind: hij krijgt opdrachten van toonaangevende gezelschappen als het Birmingham Royal Ballet, het Moscow Ballet Theatre en Acosta Danza, de groep van voormalig sterdanser Carlos Acosta. 

Arquès gebruikt voor MANOEUVRE de bijzondere compositie 'Shaker Loops' van John Adams (Erasmusprijs 2019) waarin de componist golfbeweging in klank wist om te zetten. De nieuwe creatie voor Het Nationale Ballet wordt gedanst door zeven mannelijke dansers, waarmee het ballet de aandacht verlegt naar puur mannelijke sensitiviteit. Het creatieproces vertrekt vanuit de emotie en zoekt van daaruit naar vorm en beweging, om hiermee een vollediger en diverser beeld van mannelijkheid te kunnen schetsen.

mensen in rode kleren

The Four Seasons: atletisch werk

Van ‘associate artist’ David Dawson - wiens carrière 25 jaar geleden bij Het Nationale Ballet als danser is begonnen - presenteren wij in dit programma de Nederlandse première van The Four Seasons, in coproductie met het Semperoper Ballett. Max Richters sferische bewerking van Vivaldi’s beroemde Vier Seizoenen inspireerde Dawson tot het maken van een groots en uitgesproken atletisch werk met de levenscyclus als onderwerp. Dawson staat erom bekend dat hij van zijn dansers een totale overgave vraagt, om zo hen én het publiek mee te kunnen voeren naar een andere, poëtische en tegelijkertijd virtuoze realiteit.

In zijn choreografie over de cyclus van het leven toont hij momentopnames van vele levens in constante verandering. In zijn zeer esthetische bewegingstaal en in samenspel met vier in de toneelruimte zwevende objecten vertelt Dawson anno 2020 een eigen, persoonlijk verhaal over het verloop van de seizoenen

Max Richters fantastische en sprankelende bewerking wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest met de wereldberoemde soliste Isabelle van Keulen

mensen in zwarte pakken