Speeldata

14 oktober t/m 3 november

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

2:00

Tickets

n.v.t.

Mata Hari

Wereldberoemd icoon

Het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari staat centraal in deze grootschalige productie. In het voorjaar van 2016 ging Mata Hari van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen met groot succes in première.

Trailer

Trailer Mata Hari

Over deze productie

Het verhaal van de Nederlandse spionne én danseres, beroemd over de hele wereld,  spreekt  meer dan ooit  tot de verbeelding. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle mannen om haar vinger wond, een sterke, eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van verraad. Op 15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat  Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde - als spionne werd geëxecuteerd.

De muziek van Brandsens Mata Hari is van Tarik O’Regan, een van de toonaangevende Britse componisten van dit moment. Voor het decor- en lichtontwerp werd het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanou uitgenodigd en François-Noël Cherpin ontwierp de kostuum. Met librettiste en dramaturge Janine Brogt heeft Ted Brandsen aan een scenario gewerkt waarin Mata Hari’s leven in filmische scènes tot leven wordt gebracht.

  Achtergrond

  Meest intrigerend in de levensgeschiedenis van Mata Hari zijn niet de biografische feiten, maar vooral haar vermogen om telkens opnieuw te transformeren. Bij elke verandering in haar veelbewogen leven wist ze zichzelf opnieuw uit te vinden: danseres, diva, spionne, mysterie. Nooit gaf ze op. Mata Hari werd het symbool van de onweerstaanbare courtisane-spionne. Diverse films over haar leven (waaronder een met Greta Garbo uit 1932 en een met Jeanne Moreau uit 1965) hebben tot deze beeldvorming bijgedragen. De vraag in welke mate zij werkelijk schuldig is geweest, is tot op heden onopgehelderd gebleven. In 2017 wordt een aantal bronnen openbaar en zal meer duidelijk worden over welke rol Mata Hari nu echt speelde.

  Makers
  Mata Hari scenefoto
  De media over Mata Hari
  6 februari

  The scope is breathtaking. The ballet finds its heart in the woman herself. (…) Anna Tsygankova brings her talent and charisma to the role, creating a woman of leonine courage and one we genuinely care about (...) magnificent pas de deux.

  6 februari

  (…) een magistrale Anna Tsygankova in de hoofdrol. Mata Hari is een grootschalig ballet en er is uitgepakt (…) fraaie kostuums (…) inventieve decors (…) Ook de keuze van Tarik O’Regan als componist is een gelukkige.”

  Muzikale begeleiding: Het Balletorkest

  o.l.v. Matthew Rowe

  Sinds de oprichting in 1965 is Het Balletorkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

  Het Balletorkest

  Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

  Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

  Meer over Het Balletorkest

  Artikelen
  ted brandsen_0_0.j

  ‘Mata Hari heeft zichzelf tot mythe verheven’

  Lees meer
  Ballet online

  Ballet online

  Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen

  • achter de schermen video's

  • interviews & artikelen

  • fragmenten

  • games

  B