Dutch National Opera presents

Pagliacci - Cavalleria rusticana RUGGERO LEONCAVALLO (1857-1919) / PIETRO MASCAGNI (1863-1945)

This show was to been seen in September 2019

THEATER OF HET ECHTE LEVEN

Duration 3:00

Breaks 1

By RUGGERO LEONCAVALLO / PIETRO MASCAGNI

Language Italiaans

Surtitles Nederlands & Engels

Pagliacci en Cavalleria rusticana vormen samen een beroemd tweeluik in de operageschiedenis. Liefde, ontrouw, verraad, jaloezie en moord vormen dé ingrediënten in deze gepassioneerde Italiaanse opera's. Met een sterrencast van wereldklasse.

Pagliacci © BAUS
Cavalleria rusticana
Cavalleria rusticana
Cavalleria rusticana
Cavalleria rusticana
Pagliacci
Pagliacci
Pagliacci
Pagliacci
Pagliacci
Pagliacci

Dirigent Lorenzo Viotti maakt met Pagliacci / Cavalleria rusticana vervroegd zijn debuut bij De Nationale Opera. Viotti vervangt Sir Mark Elder, die de productie heeft moeten annuleren vanwege een nekoperatie. ​Van de acht voorstellingen van Pagliacci / Cavalleria rusticana in september 2019 dirigeert Viotti zes voorstellingen op 5, 8, 11, 18, 21 en 28 september 2019. De voorstellingen op 15 en 24 september worden geleid door Aldert Vermeulen, assistent-dirigent van De Nationale Opera.

 

Zuidelijk temperament

Pagliacci (‘Komedianten’) en Cavalleria rusticana  (‘Boereneer’) zijn typische voorbeelden van ‘veristische’ opera: realistische verhalen over het ‘echte’ leven van gewone mensen. Licht ontvlambaar zuidelijk temperament drijft de verhoudingen op de spits.

Pagliacci ontleent zijn spanning vooral aan de confrontatie van het dagelijks leven met de kunstwereld van het theater, terwijl in Cavalleria rusticana ongetemde passie tegenover diep geloof staat. Regisseur Robert Carsen draait de gebruikelijke volgorde om en begint met Pagliacci.

synopsis

Wat is echt?

Regisseur Robert Carsen speelt een virtuoos spel met theater-in-het-theater. Hoe echt of hoe gespeeld zijn de emoties die we te zien krijgen? In hoeverre herkennen wij ons in de personages? De werkelijkheid wordt theater en, wanneer de maskers zijn afgevallen, wordt het theater werkelijkheid. Het koor heeft een sleutelpositie, ergens tussen de echte en de gespeelde wereld in. In de woorden van toneelschrijver Luigi Pirandello: ‘Het drama is in ons, wij zijn het drama.’ Carsen vermijdt clichés: in Pagliacci geen commedia dell’arte-types, in Cavalleria rusticana geen Siciliaanse couleur locale.

Trailer Pagliacci / Cavalleria rusticana
Aria Santuzza door Anita Rachvelishvili
Interview Lorenzo Viotti

Podcast 
Pagliacci / Cavalleria rusticana

door: Niels Nuijten

Team en cast

Robert Carsen
Regisseur Robert Carsen maakte in Amsterdam en daarbuiten veel indruk met Dialogues des Carmélites, Fidelio, Carmen (dit seizoen in reprise) en Falstaff. Ook gaf hij visueel vorm aan het Gala ter gelegenheid van 50 jaar DNO.

In de hoofdrollen zien we grote namen als Brandon Jovanovich (Canio) en Ailyn Pérez (Nedda).

 

  Mon 09 Sep Pag/Cav in Trouw***** 2019

  “'Cav/Pag' is opera-in-opera met veel vernuft”; “Schitterende avond”

  Mon 09 Sep Pag/Cav in NRC**** 2019

  “Regisseur Robert Carsen is een meester in zijn vak, met intelligentie en eenvoud als handelsmerk.”; “In Pagliacci / Cavalleria Rusticana bewijst Carsen zich opnieuw met een sterk concept, fraaie beelden en details die de onderlinge verhoudingen direct op scherp zetten.”; "Het dankzij dirigent Ching-Lien Wu geweldige operakoor"

  Mon 09 Sep Pag/Cav in Het Parool 2019

  “Deze Cav/Pag is een productie die iedereen moet gaat zien en horen”

  Mon 09 Sep Lorenzo Viotti's debuut in Pag/Cav - NRC**** 2019

  “Operachef Viotti debuteert in geweldig gezongen en geregisseerd ‘Pagliacci/Cavalleria Rusticana’”; “Veelbelovend debuut”

  Mon 09 Sep Pag/Cav in de Volkskrant 2019 ****

  “De Nationale Opera opent nieuw seizoen met krachtige en belangwekkende voorstelling”; “Een verrassend omdraaien van de klassieke volgorde leidt tot interessante onthullingen.”; “een glorieus debuut van de nog geen dertigjarige maestro [Lorenzo Viotti].”; “Het ruim tachtigkoppige Koor van De Nationale Opera [levert] een bijdrage van groot gewicht” “Met deze double bill komen zowel de liefhebbers van traditionele opera als de voorstanders van doordenkensceneringen aan hun trekken, en heeft De Nationale Opera het nieuwe seizoen een in alle opzichten krachtige en belangwekkende opening bezorgd.”

Robert Carsen

Regisseur

De Canadese regisseur Robert Carsen ensceneerde bij De Nationale Opera Dialogues des Carmélites, Fidelio, Carmen en Falstaff.

Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti is met ingang van seizoen 2021-2022 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. De dirigent met de Zwitserse en Franse nationaliteit neemt het stokje over van Marc Albrecht. Hij heeft enkele grote directieconcoursen op zijn naam staan met als hoogtepunt in 2015 de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. In 2017 werd hij uitgeroepen tot de ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards. Momenteel is hij chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon.

Aldert Vermeulen

assistent-dirigent

(15 en 24 september)

Pagliacci
'Dramma' in 2 bedrijven

Libretto
Ruggero Leoncavallo

Wereldpremière
21 mei 1892
Teatro Dal Verme
Milaan

Cavalleria rusticana
'Melodramma' in 1 bedrijf

Libretto
Giovanni Targioni-Tozzetti
en Guido Menasci

Wereldpremière
17 mei 1890
Teatro Costanzi
Rome

Team, Cast and Chorus

Muzikale leiding
Lorenzo Viotti (5, 8, 11, 18, 21 en 28 september)
Aldert Vermeulen (15 en 24 september)
Regie
Robert Carsen
Decor
Radu Boruzescu
Kostuums
Annemarie Woods
Licht
Robert Carsen
Peter Van Praet
Dramaturgie
Ian Burton
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering koor
Ching-Lien Wu
Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering kinderkoor
Anaïs de la Morandais
PAGLIACCI
Proloog
Roman Burdenko
Nedda
Ailyn Pérez
Canio
Brandon Jovanovich
Tonio
Roman Burdenko
Peppe
Marco Ciaponi
Silvio
Mattia Olivieri
CAVALLERIA RUSTICANA
Santuzza
Anita Rachvelishvili
Lola
Rihab Chaieb
Turiddu
Brian Jagde
Alfio
Roman Burdenko
Lucia
Elena Zilio

Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling. In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.

Koor

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’AssiseLady Macbeth van MtsenskErcole amanteBoris GodoenovLa JuiveLes TroyensJevgeni OnjeginParsifalGuillaume TellDe legende van de onzichtbare stad KitesjFaustLa forza del destinoDas Floss der MedusaOedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticanaCosì fan tutteLa CenerentolaNabuccoAufstieg und Fall der Stadt MahagonnyDie Frau ohne SchattenCarmen en Rusalka.
 

Kinderkoor

Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. In seizoen 2019-2020 is Nieuw Amsterdams Kinderkoor te horen in de opera’s Pagliacci |Cavalleria rusticana, Die Frau ohne Schatten en Carmen en het ballet Notenkraker & Muizenkoning. Ook zingt het koor op de Open Dag en tijdens het Kinderkorenfestival.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Lezing over Pagliacci / Cavalleria rusticana

Lezing door Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letteren
naar aanleiding van de voorstelling Pagliacci / Cavalleria rusticana
ma. 23 september 2019, 20.00 uur
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Toegang gratis

Kijk hier voor meer informatie en reserveren.