Dutch National Opera presents

Avventure di anima e di corpo György Ligeti en Raphaël Cendo

This show was to been seen in March 2018

Let op! Deze voorstelling is in Casco Amsterdam

Avventure di anima e di corpo

Duration 1:15

By György Ligeti en Raphaël Cendo

Surtitles geen

Vlucht mee naar het labyrint van de Minotaurus: daar verdwijnen de grenzen tussen mens en beest, lichaam en geest én tussen operazangers en instrumentalisten.

Minotauro-opera

Op uitnodiging van Pierre Audi maakt Silbersee een ‘minotauro-opera’ onder regie van de jonge Nina Spijkers, met muziek van twee operavernieuwers pur sang. Avventure di anima e di corpo voert het publiek mee naar het midden van het labyrint waar de mythische minotaurus, half mens, half beest, opgesloten zit en wacht op zijn volgende prooi.

Theaterregisseur Nina Spijkers (o.a. Toneelschuur Producties) maakt met Avventure di anima e di corpo haar operadebuut. Op het toneel geen traditionele operazangers maar tien performers die, zoals vaak bij Silbersee, door de grenzen van hun disciplines breken. Zij zingen en verklanken, bespelen instrumenten en manoeuvreren door hun doolhof-wereld. Hier is het eten of gegeten worden; ten prooi vallen aan de minotaurus of zelf de aanval inzetten. In een decor vol afval uit het verleden zoeken de performers, gekleed in kostuums uit het rijke verleden van De Nationale Opera, hun weg naar de toekomst. De grenzen tussen mens en beest vervagen, vlees verwordt tot technologie en het monster in jezelf lijkt minder vreemd dan gedacht.

 

Componisten

In Avventure di anima e di corpo worden de werelden van twee radicale componisten geïntegreerd.

De Hongaar György Ligeti (1923-2006), ook bekend van zijn muziek voor Stanley Kubrick’s films '2001: A Space Odyssey' en 'The Shining', experimenteerde in de stukken 'Aventure/ Nouvelles Aventures' (1962-1965) met alles wat de operatraditie tot dan toe had opgeleverd. Reflecterend op zijn tijd vol naschokken van de Tweede Wereldoorlog, creëerde hij acrobatische muziek die het uiterste vraagt van de uitvoerders.

Fransman en enfant terrible van de opera Raphaël Cendo bouwt verder op wat Ligeti heeft achtergelaten. Hij maakte een Opera Minotauro: een compositie waarbij improvisatie met de performers de opera mede vormgaf. Met behulp van elektronica creëerde hij twee onorthodoxe aktes vol oerkracht en dierlijkheid.

Passend in de lijn van de eerdere Silbersee voorstellingen Kopernikus (2014, ook in samenwerking met DNO) en Homo Instrumentalis (Ruhrtriennale 2017), spiegelen bij Avventure hedendaagse componisten en makers zich aan belangrijke werken uit ons recent muzikaal erfgoed, waaronder composities van Luigi Nono, Georges Aperghis en nu György Ligeti.

Opera Forward Festival

Avventure di anima e di corpo is geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

 

Nina Spijkers

Regie

NINA SPIJKERS (regie) studeerde in 2014 af aan de Regie-opleiding van de Academie voor Theater en Dans van de AHK. In februari 2015 won ze de Top Naeff Prijs, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende afstuderende Theaterschoolstudenten.

Francine Vis

Muzikale leiding

FRANCINE VIS (muzikale leiding en performer) studeerde als mezzosopraan aan het Conservatorium van Amsterdam en de Royal Danish Opera Academy.

ROMAIN BISCHOFF

Muzikale leiding en regie

ROMAIN BISCHOFF (artistiek leider Silbersee) is artistiek leider en oprichter van Silbersee, dirigent en operazanger.

Team, Cast and Chorus

Artistieke leiding
Romain Bischoff
Regie
Nina Spijkers
Muzikale leiding
Francine Vis
Scenografie
Ruben Wijnstok
Kostuums
Ingo Steinberger
Lars Wilhausen
Licht
Julian Maiwald
Performers
Lisa De Boos
Noé Rodrigo Gisbert
Jussi Lehtipuu
André Lourenço
Els Mondelaers
Felix Peijnenborgh
Michael Schmid
Maciej Straburzynski
Viktoriia Vitrenko

Founding Partners Opera Forward Festival

    

 

 

Productiepartner Opera Forward Festival

 

Partners Opera Forward Festival

 

Silbersee, artistiek leider Romain Bischoff