Het verhaal

Nadat Orpheus heeft gefaald om zijn geliefde Eurydice uit de onderwereld terug te halen, besluit hij zich af te keren van de geneugten van wijn en vrouwen. De wijngod Bacchus is hierdoor gekrenkt, hij geeft zijn Bacchanten opdracht om Orpheus te doden, waarna zij hem aan stukken scheuren. De goden nodigen de overleden Orpheus uit om bij hen op de Olympus te komen wonen, maar hij wil worden herenigd met zijn Eurydice.

Achtergrond

La morte d’Orfeo van Stefano Landi is minder bekend dan Monteverdi’s L’Orfeo, maar geeft een dieper inzicht in de werkelijke betekenis van de mythe van Orpheus. Pierre Audi: ‘Ik ga hierin terug naar een repertoireperiode waarmee ik ooit in Amsterdam als regisseur begon. De oertijd van de opera. Niet Monteverdi ditmaal, maar Stefano Landi. Zijn tragikomische stuk uit 1619 gaat net als het pionierswerk van Monteverdi over de lotgevallen van de mythische zanger Orpheus, maar op een andere manier: Landi gaat verder – en wat heeft hij dat goed bedacht – waar Monteverdi’s opera ophoudt.’

De makers

Stefano Landi is een Italiaanse barokcomponist en geldt als een van de belangrijkste musici van de eerste helft van de zeventiende eeuw. Pierre Audi is regisseur en directeur van De Nationale Opera. Zijn vele regies worden internationaal geprezen. Pierre Audi brengt met zijn werk een hedendaagse boodschap. Hij is een groot ambassadeur van nieuw operarepertoire.

Orkest

LES TALENS LYRIQUES werd in 1991 opgericht door klavecinist en dirigent Christophe Rousset. Van origine is het ensemble gespecialiseerd in het baroken klassieke repertoire, maar sinds enkele jaren legt Les Talens Lyriques zich ook toe op werken uit de late 18de eeuw en de vroege Romantiek. Het ensemble is regelmatig te gast op de internationale operaen concertpodia. Ook ontplooit Les Talens Lyriques sinds 2007 educatieve projecten op Parijse scholen. Bij DNO was Les Talens Lyriques eerder te gast voor opera’s van Monteverdi, Händel en Rameau.

Inleiding/aftertalk

Inleiding door Laura Minderhout
45 minuten voor aanvang van de voorstelling

Aftertalk onder leiding van Niels Nuijten
Gesprek met makers / uitvoerenden aansluitend aan de voorstelling (m.u.v. de première)

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Christophe Rousset

Muzikale leiding

Christophe Rousset studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum van Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Rousset wordt gedreven door een passie voor het vocale repertoire en stichtte in 1991 zijn eigen ensemble, Les Talens Lyriques, waarmee hij het Italiaanse en Franse barokrepertoire exploreert.