Gratis busvervoer

We willen zoveel mogelijk kinderen uit het hele land in staat stellen onze schoolvoorstellingen te bezoeken. Daarom kunnen scholen in het schooljaar 2021-2022 gratis met de bus naar ons theater. Nationale Opera & Ballet neemt de organisatie en de kosten voor busvervoer naar de schoolmatinees op zich, mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. (Deze mogelijkheid geldt alleen voor scholen die geen gebruik kunnen maken van de Amsterdamse Cultuurbus of andere lokale vervoersregelingen.)

Schoolmatinees in 2021-2022

Een lied voor de maan

Een lied voor de maan

Muziektheater naar het boek van Toon Tellegen 

Voor groep 4-6

25 + 26 okt. 2021 - 11.00 & 13.30 uur
27 okt. - 11.00 uur

Een lied voor de maan

Scenefoto uit Een lied voor de maan

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest...?

‘My first opera’

Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige boek van Toon Tellegen, een fabel over de kracht van muziek. Componiste Mathilde Wantenaar bewerkte het verhaal tot een heerlijke ‘my first opera’ voor jonge bezoekers en hun ouders: met innemende personages, oorstrelende melodieën en tal van humorvolle verwijzingen naar de muziekgeschiedenis, van operaklassiekers tot pop-hits. Een toegankelijke en gelaagde voorstelling die precies dat doet waar het verhaal over gaat: ontroeren via muziek. 

Fabelwereld

De fantasievolle dierenverhalen van Toon Tellegen zijn geliefd jong en oud, in Nederland en ver daarbuiten. Tellegen schept een unieke fabelwereld, met wonderlijke situaties en eigenzinnige personages. Zijn verhalen prikkelen tot nadenken zonder moralistisch te worden. Voor Wantenaar raakte de vertelling Een lied voor de maan onmiddellijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

Ontmoeting van jong talent

Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Bij De Nationale Opera werkte ze als componist mee aan het participatieproject BOOM! | Amsterdam is een opera en voor de eerste editie van OFF in 2016 schreef zij de korte kameropera personar. In de totstandkoming van Een lied voor de maan was een belangrijke rol weggelegd voor enoa, een Europees netwerk van operahuizen en -academies waar DNO deel van uitmaakt. Tijdens een enoa-workshop ontmoette Wantenaar de jonge Franse regisseur Béatrice Lachaussée en de Duitse scènograaf Nele Ellegiers; in hun gesprekken werd het idee voor deze jeugdopera geboren.

ALGEMENE INFORMATIE

Muziek: Mathilde Wantenaar

Libretto: Mathilde Wantenaar en Willem Bruls, naar het boek van Toon Tellegen 

Regie: Béatrice Lachaussée

Wanneer
25 + 26 okt. 2021 - 11.00 & 13.30 uur
27 okt. - 11.00 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 1 uur
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 4 t/m 6

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Campagnebeeld Anansi

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

Zinderende voorstelling vol zang en dans, over de listige spin Anansi 

Voor groep 7-8

17 nov. 2021 - 13.00 uur [nog kaarten beschikbaar]
25 nov. - 13.30 uur [uitverkocht]

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

Vergeet Spiderman. Komend seizoen neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een nieuwe, spannende familieproductie over dit bijzondere wezen dat de halve wereld is over gereisd, werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen met een mix van artiesten. Gerenommeerde operasolisten, musici uit diverse genres, balletdansers en dansers uit de hiphopscene: samen vertellen ze een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op innovatieve wijze samenbrengt.

Hoe ANANSI de stories of the world bevrijdde is de eerste in een nieuwe reeks producties die De Nationale Opera en Het Nationale Ballet de komende jaren samen zullen uitbrengen.

Voor deze familievoorstelling verdiepten de makers zich in de verhalen over de spin Anansi, die in West-Afrika ontstonden, meereisden met de tot slaafgemaakten naar het Caraïbisch gebied – en dankzij Surinaamse en Antiliaanse Nederlandsers ons land bereikten. In deze voorstelling bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot.

De kracht van verhalen vertellen

Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor deze nieuwe muziektheaterproductie. Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je, aan de hand van het buitengewoon originele libretto van Maarten van Hinte, meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Veelbelovende solisten en de klassiek geschoolde dansers van de Junior Company staan, in de innovatieve regie van Kenza Koutchoukali en de veelzijdige choreografie van Shailesh Bahoran, samen met dansers uit de hiphopscene en verschillende instrumentalisten op het toneel. Anansi vertelt het verhaal dan ook niet alleen, want het vertellen van verhalen doe je vanuit de Afrikaanse orale traditie juist samen. Het eclectische kostuum- en decorontwerp is in handen van Dieuweke van Reij.

Veelheid van stemmen

Laat je betoveren door de avonturen van de ondeugende spin Anansi. De titelrol van Anansi wordt vertolkt door de jonge Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala, die het opneemt tegen Tigri, gezongen door de Letse bas-bariton Agris Hartmanis. Zij worden op het toneel vergezeld door DNO-publieksfavorieten Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.

Anansi-tori's

Het libretto is gebaseerd op Anansi-tori’s, ofwel de vele vertellingen van verhalen waarin de spin Anansi centraal staat. Via de Afrikaanse diaspora brachten tot slaaf gemaakten hun verhalenschat aan Anansi-tori’s mee naar de nieuwe wereld. Elke vertelling is uniek, want iedere spreker vertelt een Anansi-tori op een eigen manier.

ALGEMENE INFORMATIE

Grotendeels Nederlands gezongen (gedeeltelijk Engels).

Muziek: Neo Muyanga

Libretto: Maarten van Hinte

Regie: Kenza Koutchoukali
Choreografie: Shailesh Bahoran
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest, DJ Abstract, Carlo Hoop

Wanneer
17 nov. 2021 - 13.00 uur [nog kaarten beschikbaar]
25 nov. - 13.30 uur [uitverkocht]

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 75 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 7 en 8

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

Als spin-off van deze voorstelling ontwikkelde uitgeverij Wilde Haren in samenwerking met Nationale Opera & Ballet het boek Hoe ANANSI de verhalen van de wereld bevrijdde. Het is geschreven door Maarten van Hinte met illustraties van Brian Elstak, Serena Angelista ontwierp de cover. Het is verkrijgbaar vanaf 13 november in boekwinkels door het hele land en bij Nationale Opera & Ballet. Gratis exemplaren worden uitgedeeld aan alle leerlingen die met hun school de voorstelling bezoeken, zodat zij de verhalen van de spin Anansi kunnen zien, horen, lezen én doorvertellen. De Freek en Hella de Jonge Stichting heeft het voor Nationale Opera & Ballet mogelijk gemaakt dit boek te kunnen ontwikkelen en te verspreiden onder de scholen.

Campagnebeeld Notenkraker & Muizenkoning

Notenkraker en Muizenkoning

Nederlandse versie van de balletklassieker

Voor groep 5-6

16 dec. 2021 - 13.30 uur [afgelast]

Notenkraker & Muizenkoning

Scènefoto uit Notenkraker & Muizenkoning
Notenkraker & Muizenkoning

Mede naar aanleiding van de persconferentie van vrijdag 26 november hebben wij moeten besluiten de schoolmatinee Notenkraker & Muizenkoning van 16 december te annuleren. Met het stijgende aantal besmettingen met COVID-19, juist ook onder kinderen in het primair onderwijs, vinden we het niet verantwoord om grote groepen kinderen van meerdere scholen te laten samenkomen in het theater. Scholen die zich voor de voorstelling hebben opgegeven, worden hierover zo snel mogelijk nader geïnformeerd.

Stap in de wondere wereld van balletklassieker Notenkraker & Muizenkoning. In de decembermaand is voor jong en oud de verbeelding aan de macht. Schaatsers zwieren over de gracht, muizen vechten met speelgoedsoldaatjes en een toverlantaarn voert je naar verre landen. Het Nationale Ballet speelt voor basisscholen een speciale, verkorte versie.

EIGEN NEDERLANDSE VERSIE

Met hun Notenkraker & Muizenkoning, op de prachtige muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, hebben Wayne Eagling en Toer van Schayk het aloude Notenkraker-verhaal omgedoopt tot een oer-Hollandse productie. Van Schayk zorgde tevens voor een betoverend en tijdloos decor- en kostuumontwerp.

Met de vele toneelchangementen is de Notenkraker-productie een spectaculaire onderneming die je ongemerkt meevoert naar een feestelijke fantasiewereld. De schaatsers op de Amsterdamse gracht, de huiskamer die in Clara’s droom groeit en waarvan de wanden vervolgens tot een besneeuwd bos worden omgetoverd: het zijn scènes die het kind in iedere toeschouwer wakker maken.

ALGEMENE INFORMATIE

Choreografie: Wayne Eagling en Toer van Schayk
Muziek: Pjotr Il
jitsj Tsjaikovski
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest
Koor: Nieuw Amsterdams Kinderkoor

Wanneer
16 dec. 2021 - 13.30 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: ca. 2 uur, inclusief pauze
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 5 en 6

Inschrijven voor deze schoolmatinee is helaas niet meer mogelijk; de voorstelling is uitverkocht.

Scènefoto uit Goud!

Goud!

Muzikaal sprookje over de tovervis die al je wensen vervult

Voor groep 1 - 4

5 apr. 2022 - 11.00 & 13.00 uur
6 apr. 2022 - 11.00 uur
8 apr. 2022 - 11.00 uur
11 apr.2022 - 11.00 en (mogelijk!) 13.00

Goud!

Scènefoto uit Goud!

Een slagwerker en een zangeres spelen en zingen het sprookje van Grimm over de tovervis die al je wensen vervult. Goud! is aanstekelijk muziektheater over veel verlangen, alles krijgen en tóch niet genoeg hebben.

Jacob woont met zijn vader en zijn moeder bij de zee, in een kuil onder een oude boom. Op een dag vangt hij een heel bijzondere vis. Het beestje kijkt hem met zwarte oogjes aan en smeekt: ‘Gooi mij terug en laat me leven, wat je wenst zal ik je geven!’

Jacobs ouders weten wel wat ze moeten vragen. Een warme deken voor de nacht. Een echt bed. Een huisje. Ze krijgen alles wat ze wensen, maar echt gelukkig zijn ze niet. Keer op keer moet Jacob terug naar zee met nieuwe wensen. Maar ziet de vis er nou elke keer een beetje zwakker uit? En waarom begint de zee steeds wilder te kolken?

Eindelijk te zien in ons theater

Componist Leonard Evers en librettist Flora Verbrugge schreven Goud! in 2012 voor Theater Sonnevanck. De jeugdopera werd een internationaal succes: verschillende operahuizen in Europa zetten hem op hun repertoire. Sophie de Lint had meteen bij haar aantreden als directeur van De Nationale Opera al de wens om Goud! ook hier te kunnen vertonen. De première werd meermaals opgeschoven vanwege Corona en de voorstelling ging vorig seizoen noodgedwongen online in première; dit jaar zal de voorstelling tijdens de kerstvakantie dan eindelijk live te zien zijn in ons theater.

ALGEMENE INFORMATIE

Muziek: Leonard Evers
Tekst: Flora Verbrugge

Wanneer
5 apr. 2022 - 11.00 & 13.00 uur
6 apr. 2022 - 11.00 uur
8 apr. 2022 - 11.00 uur
11 apr.2022 - 11.00 en (mogelijk!) 13.00

Waar: Nationale Opera & Ballet
, Boekmanzaal
Duur: ca. 50 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 1 t/m 4

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Scènefoto Made in Amsterdam

Made in Amsterdam

Gloednieuwe balletten van twee jonge choreografen

Voor groep 7-8

20 april 2022 - 13.30 uur

Made in Amsterdam

Gloednieuwe balletten van twee jonge choreografen

Het Nationale Ballet is door The New York Times uitgeroepen tot een van de vijf gezelschappen ter wereld die, met het voortdurend uitbrengen van nieuwe balletten, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het ballet leveren. Die reputatie koesteren wij uiteraard graag en dus presenteren wij in dit seizoen weer een programma met enkel, stuk voor stuk in Amsterdam gecreëerde premièreballetten.

 

BEWEZEN TALENT

Made in Amsterdam bevat verder wereldpremières van Juanjo Arqués en Wubkje Kuindersma, twee jonge makers die hun grote talent inmiddels volop bewezen hebben, en een nieuwe creatie van ‘rising star’ Sedrig Verwoert.

Arqués startte zijn carrière als choreograaf – net als Dawson – bij Het Nationale Ballet en inmiddels creëert ook hij werk voor toonaangevende buitenlandse gezelschappen. Kuindersma en Verwoert zijn sinds begin 2021 beiden als ‘Young Creative Associates’ aan Het Nationale Ballet verbonden. De afgelopen jaren maakte Kuindersma al diverse opvallende werken voor zowel Het Nationale Ballet als de Junior Company, waaronder haar ook in het buitenland volop geprezen duet Two and Only.

ZWAAN-NOMINATIE

De samenwerking tussen Sedrig Verwoert en Het Nationale Ballet is van recentere datum. In de drie werken die hij tot nu toe voor ons gezelschap creëerde, laat Verwoert een heel eigen, maatschappelijke relevante stem horen. Zijn duet They/Them leverde hem – en mededanser en -choreograaf Christian Yav – vorig jaar een nominatie op voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie.

Wanneer
20 april 2022 - 13.30 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 2 uur
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 7-8

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

Inschrijven

Aanmelden voor de schoolmatinees kan via ons inschrijfformulier.

Inschrijven

Busvervoer mede mogelijk gemaakt door:

Turing Foundation