Scènefoto uit het ballet Coppelia

Balletbox Coppelia

Kinderen maken kennis met verschillende aspecten van dans.

Voor het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en regulier onderwijs

Balletbox Coppelia

Scènefoto uit het ballet Coppelia
Coppelia, foto: Marc Haegeman

De Balletbox bestaat uit zes tot acht dansworkshops die zijn ontwikkeld in samenwerking met het speciaal onderwijs en een studenten-adviesgroep van de Universitaire PABO. Tijdens deze lessen maken kinderen kennis met diverse aspecten van dans. De dansworkshops worden aangepast aan het niveau en de belevingswereld van de groep.

ACHTER DE SCHERMEN

De Balletbox is losjes geïnspireerd op de voorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet waarin verschillende dansstijlen voorbijkomen, van klassiek tot rock & roll en van flamenco tot hiphop. Het verhaal gaat over de geheimzinnige Dr. Coppelius die probeert zijn levensechte poppen (robots) tot leven te wekken. De Balletbox biedt daarnaast materiaal aan waarmee de kinderen kennismaken met het werk achter de schermen van het theater; van een werkdag van een danser tot de diverse ambachten in de ateliers van Nationale Opera & Ballet.

In de Balletbox vindt u onder meer werkbladen, maakopdrachten, een memoryspel en een kwartetspel. De Balletbox correspondeert met een speciale website waar al het beeldmateriaal te vinden is, aangepast aan het digibord.

DANSLESSEN EN EVENTUEEL EEN EINDPRESENTATIE

In aansluiting op de dansworkshops zijn er verbindingslessen ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Het project dient om kinderen vooral te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De Balletbox bestaat uit minimaal 6 danslessen die − indien mogelijk en gewenst − resulteren in een presentatie voor ouders en leerkrachten. Voordat de workshops op school plaatsvinden wordt er een kennismaking met de leerkrachten en de dansdocent gepland op een nader af te spreken datum.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: minimaal 6 lessen van 45 minuten
Kosten:
100,00 euro voor de Balletbox (meermaals te gebruiken)
150,00 euro voor de Balletbox inclusief boekje dansbeschrijvingen en muziek
Prijzen voor de dansworkshops op school in overleg
Geschikt voor:
cluster 3 en 4 - SO en SBO
regulier onderwijs: groepen 3 t/m 8

Voor meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Kinderen met workshopdocent

Spoorzoeken in het theater

Kinderen volgen een spannende ontdekkingsreis door het theater.

Voor groep 1 t/m 8

Spoorzoeken in het theater

Kinderen met workshopdocent

Deze activiteit is op dit moment niet beschikbaar vanwege de geldende coronamaatregelen. Neem bij belangstelling contact met ons op om te bespreken wanneer deze activiteit hervat kan worden. 

OP ZOEK NAAR EEN VERLOREN REKWISIET

Voor leerlingen van groep 1 t/m 8 is er een actieve rondleiding beschikbaar. Het is een spannende ontdekkingsreis langs de schatkamers van het theater. Daar is altijd veel te doen! In alle drukte is er vandaag een belangrijk rekwisiet zoekgeraakt: een voorwerp dat gebruikt moet worden in de voorstelling die vanavond gespeeld gaat worden. Met een plattegrond vol aanwijzingen volgen de leerlingen een spannende speurtocht door het theater. Om de tocht tot een goed einde te brengen, zal er ook gezongen of gedanst moeten worden!

OPERA OF BALLET VOOR DRIE NIVEAUS

De rondleiding is beschikbaar in een ballet- en een operavariant en er zijn verschillende versies voor onder-, midden- en bovenbouw. In combinatie met een van onze andere workshops, lessen en projecten kan ook een algemene kinderrondleiding door ons theater worden gevolgd.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg | deze rondleiding is beschikbaar vanaf januari 2022
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 1,5 uur
Kosten: € 75 per groep van 15 leerlingen en een begeleider
Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Reserverenrondleidingen@operaballet.nl of 020 551 8103

Kinderen en zangdocente

Opera in je klas

Kinderen leren in één les wat opera is en zingen aan het eind samen een lied op een schoolplein.

Voor groep 3 t/m 8

Opera in je klas

Kinderen en zangdocente

ZANGLES EN SPELOPDRACHTEN

Opera in je klas laat leerlingen kennismaken met opera. Een operazangeres zingt een aria in de klas en geeft een korte zangles met een aantal spelopdrachten. De nadruk ligt op zang als expressiemiddel. Hoe klinkt verdriet of verliefdheid? Hoe kun je je stem gebruiken om een verhaal te vertellen? Hoe kan de muziek je helpen om een tekst te onthouden? Al doende leren de leerlingen over muziek, theater en opera.

LIED OP HET SCHOOLPLEIN

Als afsluiting zingt de zangeres samen met alle kinderen, docenten, ouders en verzorgers een speciaal lied op het schoolplein. Dit vindt plaats aan het eind van de lesdag zodat ouders en leerkrachten kunnen komen kijken. Het optreden duurt maximaal 10 minuten. Bij de les hoort een digitaal lespakket, dat voorafgaand aan de zangles wordt gebruikt. Alle klassen kunnen aan dit project meedoen. Zo kan er een verbindende werking van het project uitgaan.

RONDLEIDING DOOR HET THEATER

Opera in je klas is op aanvraag te combineren met een rondleiding door Nationale Opera & Ballet. Deze wordt op een nader te bepalen dag in de periode voor of na de workshop gepland.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Duur: maximaal 45 minuten (excl. het optreden op het schoolplein)
Kosten: € 4 per leerling
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen
Geschikt voor: groep 1 t/m 8

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Balletdansers op school

Ballet met je klas

Binnen een lesuur ontdekken de leerlingen wat ballet is en gaan ze zelf met dansbewegingen aan de slag.

Voor groep 3 t/m 8

Ballet met je klas

Ballet met je klas

Ballet met je klas

ONTMOETING MET EEN BALLETDANSER (GROEP 5 T/M 8)

Wat moet je als balletdanser allemaal kunnen? Hoe kun je al die bewegingen onthouden? En waarom wordt er op spitzen gedanst?
Tijdens deze workshop maken leerlingen kennis met ballet. Twee jonge dansstudenten van de Nationale Balletacademie en een dansdocent bezoeken de klas. De kinderen zien een dagelijkse warming up van de dansers en oefenen samen met de dansers diverse balletpassen en -bewegingen. Daarbij kunnen ze alles vragen over het werk en leven van een danser. 

Als afsluiting wordt een pas de deux gedanst voor de leerlingen en dansen alle leerlingen een korte choreografie voor de dansers. De workshop biedt leerlingen een praktische introductie op de wereld van klassiek ballet en het beroep van balletdanser.

BALLETWORKSHOP OP THEMA (GROEP 1 T/M 4)

Voor groepen 1 t/m 4 bieden we Ballet met je klas aan in aangepaste vorm. Een dansdocente geeft in de speelzaal een balletworkshop gebaseerd op een thema dat aangeleverd kan worden door de school. Dit thema zal ook terugkomen in een gezamenlijke einddans.

ONDERSTEUNEND LESPAKKET EN RONDLEIDING

Bij de les hoort een digitaal lespakket dat voorafgaand aan de les wordt gebruikt. Alle klassen (vanaf groep 5) kunnen aan dit project meedoen. Zo kan er een verbindende werking van uitgaan. Deze introductie-les kan bovendien worden benut als opmaat naar een van onze andere dansprojecten. Ballet met je klas is op aanvraag te combineren met een rondleiding door het theater van Nationale Opera & Ballet of een bezoek aan een van de schoolmatinees van Het Nationale Ballet.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Duur: maximaal 45 minuten
Kosten: € 4 per leerling, incl. lesmateriaal
Groepsgrootte: 20 tot 25 leerlingen
Ruimte: gym- of speelzaal
Geschikt voor:
- groep 5 t/m 8 (balletworkshop met dansers van de Nationale Balletacademie)
- groep 1 t/m 4 (balletworkshop gebaseerd op thema)

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

Balletdansers op school
Zingende leerlingen

De kleine zeemeermin

Maak in één middag een operaversie van het sprookje van de kleine zeemeermin.

Voor groep 1 t/m 8

De kleine zeemeermin

Zingende leerlingen

Om samen te kunnen zijn met een mensenprins laat de kleine zeemeermin Rusalka laat haar vissenstaart omtoveren in echte benen. Maar in ruil voor die betovering moet ze haar mooie stem afgeven. Zal het Rusalka lukken om zonder stem haar prins te veroveren?

HET SPROOKJE VAN DE KLEINE ZEEMEERMIN

Veel kinderen kennen de Disneyfilm De kleine zeemeermin, gebaseerd op een sprookje van Andersen. Hetzelfde verhaal was uitgangspunt voor de prachtige opera Rusalka van de Tsjechische componist Dvořák. In deze workshop werken we met het verhaal en de muziek van deze opera, aangevuld met muziekstukken van bekende componisten als Mozart, Händel en Verdi.

ZINGEN EN ACTEREN MET LIVE BEGELEIDING

Alle aspecten van opera komen tijdens deze workshop aan bod. De leerlingen zingen een prachtig maanlied, dansen als zeemeerminnen en gebruiken hun lichaam als percussie-instrument. De workshop vindt plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet, met kostuums en theaterlicht. Maar we kunnen de workshop ook op school realiseren. De les wordt gegeven door een workshopdocent en begeleid door een pianist. We bieden drie varianten: voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Elk kind kan meedoen op zijn eigen manier!

VOORBEREIDING

Ter voorbereiding op de workshop is er lesmateriaal om naar eigen inzicht in de klas te gebruiken. De workshop wordt aangepast op de mate van voorbereiding.

OOK BESCHIKBAAR ALS OPERADAG

Deze workshop kan ook worden uitgebreid als Operadag bij u op school, voor alle groepen. Onder leiding van een ervaren artistiek team maken en repeteren de leerlingen in een dag zelf een heuse muziektheatervoorstelling op school, die aan het einde van de dag kan worden uitgevoerd voor medeleerlingen, docenten en ouders / verzorgers. Voor meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Duur: 1 tot 2 uur
Kosten: € 4 per leerling
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen
Geschikt voor: groep 1 t/m 8

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Dansende kinderen

Magie en muizenissen

Maak in één middag een eigen versie van De Notenkraker.

Voor groep 1 t/m 8

Magie en muizenissen

Dansende kinderen

EEN DROOM VAN EEN BALLET

Het beroemde sprookjesballet De notenkraker vertelt het verhaal van Clara die een notenkrakerpop cadeau krijgt. Als Clara gaat slapen, danst ze in haar droom met de notenkraker, totdat ze worden aangevallen door de Muizenkoning en zijn leger muizen. Clara en haar notenkraker weten te ontsnappen. Ze komen terecht in een magische wereld en reizen langs verre landen... Het Nationale Ballet danst sinds 1996 zijn eigen versie van dit ballet: Notenkraker & Muizenkoning.

DANSPASSEN, KOSTUUMS EN EXPRESSIE

Tijdens de workshop brengen de leerlingen het verhaal samen tot leven. In korte tijd maken ze kennis met de diverse aspecten van ballet: van oefenen tot inleven en van kostuums kiezen tot presenteren op muziek, in echt theaterlicht en een klein decor. Voor wie wil, zijn er tot slot spitzen om zelf even te proberen! De workshop vindt plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet, maar kan in aangepaste vorm ook op school worden gegeven.

PROFESSIONELE BEGELEIDING

De les wordt gegeven door een professionele dansdocent. Er zijn twee varianten, één voor kleuters / onderbouw en één voor de midden- en bovenbouw. Voor deze workshop is het belangrijk dat de leerlingen trainings- of gymnastiekkleding meenemen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Waar: in Nationale Opera & Ballet of op school
Duur:
- groep 1 t/m 3: 1,5 uur incl. korte pauze
- groep 4 t/m 8: 2 uur incl. korte pauze 
Groepsgrootte:
- groep 1 t/m 3: max. 20 leerlingen
- groep 4 t/m 8: max. 25 leerlingen
Kosten: € 4 per leerling, inclusief lesmateriaal na afloop
Geschikt voor: groep 1 t/m 8

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Dansende leerlingen in een aula

Dansdag op school

Maak in één dag je eigen dansvoorstelling op school.

Voor groep 1 t/m 8

Dansdag op school

Dansende leerlingen in een aula

Een dansvoorstelling op school gedanst door uw leerlingen? Dat kan! Dansdocenten studeren met uw leerlingen verschillende choreografieën in op beroemde balletmuziek. U kunt kiezen voor de voorstelling CoppeliaDon QuichotNotenkraker & MuizenkoningCinderella of Tutu Much. De projecten zijn geschikt voor alle groepen; elk kind kan meedoen op zijn eigen manier.

VOORBEREIDING IN DE OCHTEND, ’S MIDDAGS OPTREDEN

’s Ochtends beginnen de dansrepetities onder leiding van dansdocenten. Tegelijkertijd worden decor, programmaboekjes en/of kostuums gemaakt onder leiding van leerkrachten. ’s Middags om 15.00 uur vindt de presentatie voor ouders en belangstellenden plaats in de aula of gymzaal.

PROJECTS UNLIMITED

De dansdag op school wordt gerealiseerd in samenwerking met Projects Unlimited. Projects Unlimited verzorgt danseducatie onder begeleiding van professionele dansdocenten op scholen door het hele land. De leerlingen maken kennis met alle aspecten die komen kijken bij het maken van een voorstelling. Ze tonen vaak onvermoede talenten en werken met elkaar samen. Meer informatie: projectsunlimited.nl

PROJECTEN

De projecten zijn geschikt voor alle groepen.

  • Coppelia: uiterlijke schijn of innerlijke schoonheid? Dat is de vraag in dit eigentijdse sprookje.
  • Don Quichot: op zoek naar zijn Dulcinea strijdt Don Quichot met zijn knecht Sancho Pancha voor rechtvaardigheid.
  • Notenkraker en Muizenkoning: Clara, Frits en de Notenkraker vechten tegen de Muizenkoning, vanuit een Amsterdams grachtenpand rond Sinterklaastijd.
  • Tutu Much: prachtige dansen uit voorstellingen van Het Nationale Ballet.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte
Geschikt voor: groep 1 t/m 8

 

Inschrijven (voor scholen uit het hele land) 

Inschrijven (voor scholen uit Amsterdam)

 

Leerlingen zingen in deklas

Operadag op school

Maak in één dag je eigen opera op school.

Voor groep 1 t/m 8

Operadag op school

Leerlingen zingen in de klas

Dit project is een uitgebreide versie van de workshop De kleine zeemeermin, ideaal als doe-dag voor een hele school. Onder leiding van professionals (regie, zangcoach, scenograaf en een pianist) werken de leerlingen een hele dag aan een eigen voorstelling, gebaseerd op de opera Rusalka.

HET VERHAAL

Om samen te kunnen zijn met een mensenprins laat de kleine zeemeermin Rusalka laat haar vissenstaart omtoveren in echte benen. Maar in ruil voor die betovering moet ze haar mooie stem afgeven. Zal het Rusalka lukken om zonder stem haar prins te veroveren?

OPTREDEN SAMEN MET EEN ECHTE OPERAZANGER

De liedjes kunnen door de (muziek)docenten vooraf worden ingestudeerd en op de dag zelf komt alles samen, en maakt een heuse operazanger zijn opwachting om mee te zingen met de leerlingen! De voorstelling kan worden gepresenteerd aan medeleerlingen, docenten en ouders / verzorgers.

Voor meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl.