In short

Componist Alban Berg worstelde tot aan zijn dood in 1935 met het voltooien van Lulu. Het was Friedrich Cerha (*1926) die pas in 1979 de orkestratie van de derde akte afmaakte. Tot dat moment werden alleen de eerste twee akten opgevoerd, met delen uit de Lulu-Suite als afsluiting. De muzikale motieven zijn gebaseerd op één enkele twaalftoonsreeks, de instrumentatie is veelkleurig en er is een grote variatie aan muzikale vormen. Doordat het ritme van de zanglijnen dicht bij de spreektaal ligt, klinkt de tekst heel natuurlijk. Een van de hoogtepunten is Lulu’s uitdagende lied ‘Wenn sich die Menschen um meinetwillen umgebracht haben...’

Background

William Kentridge
De Zuid-Afrikaanse kunstenaar en filmmaker William Kentridge liet zich voor zijn regie inspireren door zwijgende films uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, de tijd waarin de opera Lulu ontstond. In 2012 was hij te gast in het Holland Festival met de kameropera Refuse the Hour.

De muziek bij Lulu is gebaseerd op één enkele twaalftoonsreeks. Repetitor Ernst Munneke legt in deze video uit wat deze muziek zo bijzonder maakt.

William Kentridge

Regisseur

WILLIAM KENTRIDGE (regie) is een kunstenaar en filmmaker uit Johannesburg, Zuid-Afrika. William Kentridge staat vooral bekend om zijn teken- en filmkunst en om zijn multidisciplinaire werkwijze. De vruchtbare combinatie van film, animatie, tekenen, grafisch werk en theater is kenmerkend voor zijn werk, evenals zijn sociale betrokkenheid en politieke bewustzijn.

Lothar Zagrosek

Dirigent

LOTHAR ZAGROSEK (muzikale leiding) werkte al eerder samen met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en maakt voor Lulu zijn debuut bij De Nationale Opera. Zagrosek wordt internationaal geroemd om zijn werk op het gebied van opera. Hij was onder meer te gast bij de Wiener Staatsoper, de Bayerische Staatsoper München, de Deutsche Oper Berlin, het Royal Opera House Covent Garden (Londen) en tijdens het Glyndebourne Festival.

Production

Coproductie
De Nationale Opera met The Metropolitan Opera, New York en English National Opera, Londen.
In het kader van het Holland Festival 2015.