Home

Anna Tsygankova

Eerste soliste

Voordat Anna Tsygankova (Novosibirsk, Rusland) in 2007 naar Nederland kwam, had ze al een indrukwekkende solistencarrière achter de rug: ze danste bij het befaamde Bolsjoi Ballet in Moskou, bij het Hongaars Nationaal Ballet en bij het Ballett der Wiener Staatsoper. Anna is opgeleid aan de balletacademie in Novosibirsk en de Académie de Danse Classique Princesse Grace in Monte Carlo.

Anna is een veelgevraagd soliste op buitenlandse dansgala’s en won een groot aantal prijzen. In 2008, een jaar na haar aantreden bij Het Nationale Ballet, ontving ze de Alexandra Radius Prijs. In 2011 volgde een nominatie voor de Zwaan voor ‘Meest Indrukwekkende Dansprestatie’ voor haar rol als Kitri in Don Quichot en in 2016 ontving ze deze prijs voor haar vertolking van de titelrol in Ted Brandsens Mata Hari. In 2014 werd zij onderscheiden met de Grand Prix van het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd zij tijdens hetzelfde festival uitgeroepen tot Mrs. Expressivity. Voorts werd Anna in 2017 door danstijdschrift Dance Europe uitgeroepen tot ‘Best dancer of the year’ en ontving zij de Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ’79.

Anna is ook te zien op de volgende DVD's: Cinderella, Notenkraker, Giselle & Don Quichot

cv

 • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2008
 • Geboorteplaats:  Novosibirsk (Rusland)
 • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste soliste (2007)
 • Danste eerder bij:  Bolsjoi Ballet (Moskou, Rusland), Hongaars Nationale Ballet (Boedapest, Hongarije), Ballett der Wiener Staatsoper (Wenen, Oostenrijk)
 • Opleiding:  Balletacademie (Novosibirsk, Rusland), Academie de Dance Classique Princesse Grace (Monte Carlo, Monaco)
 • Prijzen:  2017, Prijs van Verdienste - Dansersfonds '79; 2017, Dancer of the year - Critic's choice; 2016, Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie; 2016, Mrs. Expressivity Dance Open Festival, St. Petersburg; 2014, Grand Prix, Dance Open Festival, St. Petersburg; 2012, Nominatie Benois de la Danse; 2008, Alexandria Radius Prijs; 1996, Internationaal Balletconcours, brons; 1995, Prix de Lausanne (Zwitserland), zilver;
  Tue 28 Jan De Telegraaf, 29 april 2011

  'Adagio Hammerklavier' krijgt met zijn adembenemende vertragingen een sublieme uitvoering van onder meer een intens geconcentreerde Larissa Lezhnina en een prachtig lyrische Anna Tsygankova. (Hans van Manen - Meester van de dans)

  Tue 28 Jan Financial Times, 16 februari 2011

  Het lyrische 'Serenade' kreeg afgelopen weekend verheffende uitvoeringen door de vrouwen van het gezelschap, onder de bezielde muzikaliteit van Anna Tysgankova en Nadia Yanowsky als 'Russian Girl'. (Serenade, A la Russe)

  Tue 28 Jan Het Parool, 9 april 2010

  Anna Tsygankova steelt de show. De überballerina gooit hier letterlijk haar haar los en toont zich ook in het moderne ballet een topatlete. (Theme & Variations)