Der Zwerg

Alexander Zemlinsky

Meesterwerk over anders-zijn

Der Zwerg van de Oostenrijkse componist Alexander Zemlinsky vertelt een pijnlijk verhaal over de weigering de ander in zijn anders-zijn te aanvaarden en te respecteren. Lorenzo Viotti koos deze opera - Zemlinsky's meest melodieuze, kleurrijke en sfeervolle partituur - voor de aftrap van zijn chef-dirigentschap. De gevierde Nederlandse film- en theaterregisseur Nanouk Leopold maakt haar operadebuut en de Amerikaanse tenor Clay Hilley, een van de meest toonaangevende heldentenoren van dit moment, vertolkt de titelrol.

NIEUWE PRODUCTIE

  • 4-18 september

Missa in tempore belli

Joseph Haydn / Janiv Oron

Mis voor de eenentwintigste eeuw

Met Missa in tempore belli gaat een grote wens van de kersverse chef-dirigent Lorenzo Viotti in vervulling. Rondom Haydns ‘Mis in tijden van oorlog’ vindt een ontmoeting plaats van muziektheater, dans, elektronische composities en video.

NIEUWE PRODUCTIE

  • 6-21 september

Kriebel (2+)

Leonard Evers

Prikkelend muziektheater voor de allerkleinsten

Een vioolspelende zanger, dansende percussionist en zingende danseres nemen je mee naar een kleurrijke klankwereld vol tintelingen en beweging. Deze bekroonde coproductie met Oorkaan en Philharmonie Luxembourg gaat dit seizoen opnieuw op tournee.

  • oktober 2021

REPRISE

Upload

Upload

Michel van der Aa

Eeuwig leven - digitaal

Eeuwig doorleven? Het kan binnenkort. Als een upload, een digitale versie van jezelf. In zijn nieuwe opera Upload onderzoekt Michel van der Aa wat dit betekent voor ons mens-zijn, onze identiteit en voor onze relaties met anderen. Met in de hoofdrollen de veelzijdige artiesten Julia Bullock en Roderick Williams. Otto Tausk dirigeert het Keulse Ensemble Musikfabrik. Na een uitgebreide repetitieperiode tijdens het Opera Forward Festival 2021 wordt deze filmopera nu eindelijk voor een live publiek uitgevoerd.

  • 1-8 oktober 2021

NEDERLANDSE PREMIÈRE

    Een lied voor de maan (6+)

    Mathilde Wantenaar

    Jeugdopera naar het boek van Toon Tellegen

    De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar… waarom kijkt de maan daarna zo triest?

    • 20-24 oktober 2021

    WERELDPREMIÈRE

    Lied voor de maan

    Don Giovanni

    Wolfgang Amadeus Mozart

    Mozarts legendarische verleider

    Geen enkel karakter dat op zijn pad komt laat hij onberoerd. Don Giovanni, de beroemdste verleider uit de operageschiedenis, raast door het leven als een natuurkracht. De Nationale Opera herneemt de productie van Claus Guth, waarin Don Giovanni in de openingsscène dodelijk gewond raakt en het hele drama beleeft terwijl hij langzaam stervende is. Met een excellent ensemble van Mozart-zangers onder leiding van dirigent Jérémie Rhorer, die de leiding heeft over het Nederlands Kamerorkest, komt de verleidingskracht van deze operaklassieker uitstekend tot zijn recht.

    • 4-28 november 2021

    REPRISE

    Don Giovanni

    Anansi

    Neo Muyanga / Maarten van Hinte / Kenza Koutchoukali / Shailesh Bahoran

    Familieopera door nieuwe stemmen

    De familievoorstelling over de sluwe spin Anansi zal geschiedenis gaan schrijven op het toneel van Nationale Opera & Ballet. Niet alleen zal voor het eerst het werk van een Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga zijn opwachting maken op ons grote toneel, maar de nieuwe creatie zal ook deuren gaan openen voor nieuwe verhalen, nieuwe stemmen en nieuwe klanken. Een coproductie met Cape Town Opera en de Junior Company van Het Nationale Ballet, gechoreografeerd door Shailesh Bahoran.

    • 13-21 november 2021

    WERELDPREMIÈRE

    La traviata

    Giuseppe Verdi

    Hartverscheurend verhaal van een 'material girl'

    Met zijn La traviata vertelde Giuseppe Verdi niet alleen het hartverscheurende verhaal van een terminaal zieke courtisane. Hij confronteerde zijn tijdgenoten tevens op ruwe wijze met hun eigen hypocriete moraal. In haar eigentijdse productie doet de Duitse regisseur Tatjana Gürbaca hetzelfde. Violetta, aanvankelijk een zorgeloze ‘material girl’, loopt spaak in het kapitalistische systeem. Onder leiding van de Italiaanse maestro Andrea Battistoni belooft dit een aangrijpende, vurige lezing van Verdi’s meesterwerk te worden.

    • 4-26 december 2021

    NIEUWE PRODUCTIE VOOR DNO

    Goud! (4+)

    Leonard Evers

    Muzikale vertelling voor iedereen van 4 jaar en ouder

    Een percussionist en een zangeres spelen en zingen het sprookje van de tovervis die al je wensen vervult. Goud! is aanstekelijk muziektheater voor iedereen vanaf 4 jaar over veel willen, alles krijgen – en nooit genoeg hebben… In regie van Kenza Koutchoukali, die dit seizoen ook Anansi voor haar rekening neemt.

    • 26 december 2021 - 9 januari 2022

    NIEUWE PRODUCTIE

    Goud!

    Le lacrime di Eros

    Caccini, Peri, Monteverdi e.a.

    Een onorthodoxe opera over de liefde

    Le lacrime di Eros richt zich tot de 16e eeuw als kraamkamer en laboratorium voor opera als experimentele kunstvorm. In een dialoog tussen origineel renaissance-materiaal van onder meer Caccini, Peri en Monteverdi, en de hedendaagse muziek van Scott Gibbons, wordt gestalte gegeven aan de vele gezichten die de liefde kent. In hun onorthodoxe opera vieren Raphaël Pichon en Romeo Castellucci met ensemble Pygmalion de rijkdom van de kunstvorm opera.

    • 20-30 januari 2022

    WERELDPREMIÈRE

    Salome

    Richard Strauss

    Weerzinwekkend verlangen en duivelse onschuld

    Regisseur Ivo van Hove licht dit seizoen opnieuw de sluiers van Salome op. In een reprise van zijn indringende versie van Strauss’ klassieker neemt de regisseur je mee tot in de krochten van de menselijke psyche en haar driften. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest belooft onder de muzikale leiding van zijn chef-dirigent Lahav Shani te betoveren, ontroeren en doen huiveren. Sopraan Jennifer Holloway, dé Salome van dit moment, maakt met deze productie haar DNO-debuut.

    • 29 januari - 14 februari 2022

    REPRISE

    Salome

    Opera Forward Festival 2022

    Eurydice – Die Liebenden blind

    Manfred Trojahn

    Klassieke mythe vanuit nieuw perspectief

    Eurydice – Die Liebenden blind vertelt de welbekende mythe van Orpheus en Eurydice, maar dan vanuit haar perspectief. Geïnspireerd door de mythe en De sonnetten aan Orpheus van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke neemt Manfred Trojahn ons in zijn poëtische en eigentijdse ‘dramatische gedicht’ mee naar de onderwereld. Pierre Audi keert voor de regie van deze wereldpremière terug naar DNO. Bariton Andrè Schuen en sopraan Julia Kleiter maken als de mythische geliefden Orpheus en Eurydice hun DNO-debuut. Erik Nielsen, die onlangs bij DNO Die sieben Todsünden van Kurt Weill dirigeerde, brengt met het Nederlands Philharmonisch Orkest de rijke partituur van Trojahn tot leven.

    • 5-17 maart 2022

    WERELDPREMIÈRE

    Opera Forward Festival 2022

    Orphée | L’Amour | Eurydice

    Christoph Willibald Gluck / Zbigniew Wolny

    Liefde vanuit verschillende perspectieven

    Hoe ziet de liefde eruit anno nu? Geïnspireerd door de opera Orphée et Eurydice van Christoph Willibald Gluck, gaan operamaker Robin Coops en VR-pionier Avinash Changa in een driedelige opera-ervaring op onderzoek uit. Orphée en Eurydice zijn in deze vertelling niet gescheiden door de dood. Ze geven om elkaar, maar zijn elkaar in hun relatie kwijtgeraakt. Ze communiceren niet meer met elkaar, alleen via sms met L’Amour, die ook niet meer weet hoe zijn rol er nu uit moet zien. Met theatrale middelen en VR-technologie laten ze het publiek drie verschillende ervaringen aan den lijve ondervinden.

    Een productie die tot stand komt door een samenwerking met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid op het vlak van talentontwikkeling, in coproductie met WeMakeVR en M31 Foundation.

    • 5-7 maart 2022

    WERELDPREMIÈRE

    Opera Forward Festival 2022

    [Collective Works]

    Lisenka Heijboer Castañón / Manoj Kamps

    Vervolg van een succesvol experiment

    In slechts drie maanden tijd wisten de jonge operamakers Lisenka Heijboer Castañón en Manoj Kamps met FAUST [working title] afgelopen september een klein wonder op een groot podium te creëren. Na dit succesvolle snelkookproject slaat het duo de handen weer ineen om verder te ontdekken hoe operamaken eruit kan zien. Met meer tijd, en het Asko|Schönberg ensemble als samenwerkingspartner, buigen ze zich over de figuur van de outsider, en vieren ze verschillende narratieven, perspectieven en stemmen.

    • 12-18 maart 2022

    WERELDPREMIÈRE

    OFF
    OFF

    Opera Forward Festival 2022

    Denis & Katya

    Philip Venables

    Wanneer je dood clickbait wordt

    In 2016 deelden twee weggelopen Russische 15-jarigen vanuit een gekraakt huis hun laatste uren met de wereld via een online livestream, en lieten een spoor van verwoestende videobeelden achter. In de kameropera Denis & Katya, geregisseerd door Ted Huffman, staan de publieke reacties op de tragische gebeurtenis van de twee tieners centraal. Een onderzoek in operavorm naar hoe verhalen worden gevormd en gedeeld in ons tijdperk van online voyeurisme, complottheorieën, nepnieuws en 24/7 digitale verbinding. Met zangers van De Nationale Opera Studio in de hoofdrollen.

    • 11-18 maart 2022

    NEDERLANDSE PREMIÈRE

    Tosca

    Giacomo Puccini

    Meeslepende opera noir

    Liefde, lust en politieke intriges buitelen over elkaar heen in het leven van de temperamentvolle zangeres Floria Tosca. Wanneer haar geliefde gevangen genomen wordt door de sadistische politiechef Scarpia, neemt Tosca het lot in eigen handen, met een huiveringwekkende afloop. Dirigent Lorenzo Viotti en regisseur Barrie Kosky trappen met Tosca hun driejarige Puccini-cyclus af. Sopraan Malin Byström, enkele seizoenen geleden nog een grandioze Salome, keert terug bij DNO voor de titelrol.

    • 12 april - 6 mei 2022

    NIEUWE PRODUCTIE

    Anna Bolena

    Gaetano Donizetti

    De prijs van de kroon

    ‘Succes, Triomf, Delirium!’ – riep het uitzinnige publiek in 1830 bij de première van Anna Bolena. Met zijn melodieuze muziek vertaalde Donizetti het trieste lot van de Engelse koningin naar een wereld van intense emotie. Anna Bolena vormt het eerste deel van de Tudor-trilogie die DNO in de komende drie jaar zal presenteren, in regie van de Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen en onder de bezielende muzikale leiding van belcantospecialist Enrique Mazzola. Met in de hoofdrol de internationaal gevierde sopraan Marina Rebeka, die als een van de weinigen de drie sopraanrollen in Donizetti’s Tudor-trilogie kan vertolken. Het Nederlands Kamerorkest schittert vanuit de orkestbak.

    • 10-29 mei 2022

    NIEUWE PRODUCTIE

    Anna Bolena

    Der Freischütz

    Carl Maria von Weber

    Riskante deal met de duivel

    Hoe ver wil je gaan om je doel te bereiken? Zou je in zee gaan met diabolische krachten? Daarover gaat Der Freischütz van Carl Maria von Weber, de eerste Duitse Romantische opera, met bovendien een van de meest bloedstollende scènes uit de operageschiedenis. Dirigent Riccardo Minasi keert voor deze opera voor de derde keer terug bij De Nationale Opera en dirigeert dit keer het Concertgebouworkest. De gevierde Russische film- en theater- en operaregiseur Kirill Serebrennikov staat garant voor een eigenzinnige lezing en spannende kijk op deze in Nederland zelden opgevoerde klassieker.

    • 3-25 juni 2022

    NIEUWE PRODUCTIE

    Films

    In het seizoen 2021/2022 gaan drie bijzondere nieuwe filmproducties in première.


    Upload

    Naast de theaterversie van Upload, die in het nieuwe seizoen op het toneel te zien zal zijn, maakte Michel van der Aa een filmversie van zijn nieuwste opera over ‘mind-uploaden’: een techniek waarmee de mens voor eeuwig voort kan leven als digitale kopie van zichzelf.  De film biedt een volledig nieuwe, aanvullende ervaring, gebruik makend van de unieke mogelijkheden van het medium film.

    • Verwacht: najaar 2021

    Ensemble MusikFabrik o.l.v. Otto Tausk
    Regie: Michel van der Aa
    Director of photography: Joost Rietdijk
    Zangers: Roderick Williams and Julia Bullock
    Acteurs: Katja Herbers, Ashley Zukerman, Esther Mugambi, Samuel West, Claron McFadden en anderen.

    Springtime in Amsterdam

    Met Springtime in Amsterdam maakt de internationaal gevierde operaregisseur Christof Loy zijn filmdebuut. De muziekfilm vertelt het verhaal van vier mensen die elkaar op een bepalend moment in hun leven ontmoeten in Amsterdam. Voor zijn film liet Loy zich inspireren door de stijl van Jacques Demy, een van de grootmeesters van de Franse cinema en muziekfilms met Yvonne Printemps en Sacha Guitry. De muzikale wereld van Springtime in Amsterdam reikt van operetteklassiekers tot Jacques Brel. Met Annette Dasch, Thomas Oliemans, Theresa Kronthaler, Norman Reinhardt, Henk Poort, Sunnyi Melles en Barry Atsma in de cast vormt deze muzikale speelfilm een bijzonder avontuur voor makers én publiek. 

    • Verwacht: najaar 2021

    Regie en script: Christof Loy
    Muziek van Jacques Brel, Jean Ferrat, Pieter Goemans, Emmerich Kálmán, Jerome Kern, Zoltán Kodály, Carl Millöcker, Johann Strauss Jr, Oscar Straus and Charles Trenet
    Uitgevoerd door het: Netherlands Philharmonic Orkest, Metropole Orkest, Dutch String Collective en het Koor van De Nationale Opera o.l.v. Marko Letonja

    Crazy Days

    Na de zomer van 2020 ging het operaseizoen optimistisch van start met voorstellingen voor een klein publiek. Binnen de beperkingen werd er bij De Nationale Opera hard gewerkt aan een sterk ingekorte versie van Mozarts Le nozze di Figaro. Toen brak echter de tweede golf van de pandemie aan, en werd er geleefd van persconferentie naar persconferentie. Filmmaker Sanne Rovers volgde het proces op de voet, met de documentaire Crazy Days als resultaat: een unieke inkijk in het leven van jonge internationale operazangers en topdirigent Riccardo Minasi, en hun persoonlijke urgentie en drive om opera te blijven maken, zelfs in de meest onmogelijke en onzekere omstandigheden.

    • Verwacht: najaar 2021

    Regie: Sanne Rovers
    Cast: Riccardo Minasi, Ying Fang, Davide Luciano, Polly Leech e.a.