Opera Forward Festival 2021

Tijdens het vierdaagse OFF 2021 ontdekten maarliefst 30.000 virtuele bezoekers wat opera óók kon zijn tijdens het vierdaagse festival. We hopen dat je hebt genoten! Hieronder blikken we terug op het programma van Opera Forward Festival 2021. 

Aftermovie Opera Forward Festival

The Seven Deadly Sins
The Seven Deadly Sins

OFF Night #1

Hoogmoed, hebzucht, wellust, jaloezie, vraatzucht, woede en luiheid. De eerste OFF Night stond in het teken van de hoofdzonden. Daarnaast reflecteerden we op de kracht en de rol van kunst. 

Programma OFF Night #1

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld, winnaar van de International Booker Prize 2020, opende de avond, die verder reflecteerde op de kracht en het belang van kunst.

 

The Seven Deadly Sins

The Seven Deadly Sins van Kurt Weill en Bertolt Brecht is een messcherp maatschappijkritisch muziektheaterstuk dat in de visie van regisseur Ola Mafaalani aan zeggingskracht wint. Met in de hoofdrollen stersopraan Eva-Maria Westbroek, actrice Anna Drijver en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Erik Nielsen. Deze voorstelling werd via een eenmalige livestream direct uitgezonden uit onze zaal.

Lees meer over Kurt Weill: The Seven Deadly Sins

 

Seven spoken word artists

Opera Forward vroeg zeven spoken word-artiesten om korte performances te maken met de zeven hoofdzonden als vertrekpunt. Duik met Suehaylee, Stryder, Lev Avitan, Danny X Kuiper, Isis van Geffen, Manu van Kersbergen en Houda Bibouda in de zeven hoofdzonden anno nu.

 

Live programma

Verder presenteerden we een live programma, waarin we in gesprek gingen met onder meer Eva-Maria Westbroek, Ola Mafaalani en Anna Drijver.

Ook kon je tijdens OFF Night #1 genieten van verschillende muzikale optredens en prikkelende talks. 

Studenten van de MBO theaterschool

OFF Night #2

OFF Night #2 stond in het teken van kunstenaarschap en de uitwisseling tussen gevestigde artiesten en jonge talenten. Hoe gaan makers om met het wegvallen van hun podium, en de online mogelijkheden die daarvoor in de plaats komen? Where do they go from here?

Programma OFF Night #2

HCoV-NL63

De gerenommeerde Vlaamse theatermaker Gregory Caers is met zijn onverwachte, verrassende performances inmiddels een vaste waarde op OFF. Met studenten van de MBO Theaterschool verkent hij in deze – overigens naar een coronavirus vernoemde – voorstelling hoe koude, donkere gevoelens van een enkel persoon een hele groep kunnen infecteren.

 

OFF Talents

Aan de conservatoria, theaterscholen en universiteiten worden de makers van de toekomst opgeleid. Door de intensieve samenwerking van OFF met het kunstvakonderwijs krijgen zij de mogelijkheid om te werken aan nieuwe korte opera’s.

Deze editie presenteerde OFF vier OFF Stagings, waarvoor artistieke teams zich lieten inspireren door opera’s uit de begintijd van het genre, en twee OFF Compositions, waarbij de nadruk ligt op de creatie van een volledig nieuwe opera.

 

OFFspring

Tijdens OFF ontdekken jonge makers wat het betekent om opera en muziektheater te maken. Om deze eerste verkenning een gevolg te geven en makers te helpen nieuwe stappen te zetten in hun makerschap, organiseerde De Nationale Opera dit seizoen voor het eerst OFFspring: unieke nieuwe producties door makers die eerder aan OFF deelnamen.

 

Live programma

Verder presenteerden wij tijdens alle OFF Nights een live programma, waarin we het gesprek aan gingen met verschillende betrokkenen bij OFF. 

Verder kon je tijdens OFF Night #2 genieten van verschillende muzikale optredens en prikkelende talks. 

Upload

OFF Night #3

OFF Night #3 stond in het teken van technologie, identiteit en verandering. Waaraan ontlenen we onze identiteit in een veranderende wereld? En welke rol kan – of moet – kunst hierin spelen? 

Programma OFF Night #3

De stoommachine, het internet, de smartphone. Technologische ontwikkelingen zoals deze hebben onze levens en de manier waarop we ons tot anderen verhouden ingrijpend veranderd. Datzelfde geldt voor maatschappelijke bewegingen, zoals Black Lives Matter en LGBTQIA+-activisme. Hoe ziet de toekomst eruit? Where do we go from here? En welke verantwoordelijkheid heeft de kunstenaar?

Upload – preview

In zijn nieuwste opera Upload verkent componist Michel van der Aa wat technologische ontwikkelingen voor impact kunnen hebben op ons mens-zijn, onze identiteit en onze relaties met anderen. Upload vertelt het verhaal van een vader en een dochter, waarbij de vader de radicale beslissing neemt zijn geest te laten uploaden in de cloud.

Tijdens OFF 2021 was Upload aanwezig in de vorm van een preview. In seizoen 2021/2022 zal Upload als theatervoorstelling in wereldpremière gaan bij De Nationale Opera. 

 

Live programma

Ook presenteerden we tijdens OFF Night #3 een live programma met panelgesprekken die in het teken stonden van technologie en identiteit, kunst en identiteit en verandering en identiteit.

Verder kon je tijdens OFF Night #3 genieten van verschillende muzikale optredens en prikkelende talks. 

Een lied voor de maan

OFF Day

OFF 2021 sloot af met een zondagmiddag speciaal voor alle generaties, die in het teken stond van zingen, dromen en vieren en vieren we het vijfjarig bestaan van OFF. 

Programma OFF Day

Een lied voor de maan

Voor het jongste publiek presenteerden we Een lied voor de maan van Mathilde Wantenaar, een componist die in 2016 als student aan de eerste editie van OFF deelnam en nu terugkeert met haar eerste opera. Wantenaar brengt in Een lied voor de maan de fantasierijke dierenwereld van schrijver Toon Tellegen tot leven.

In seizoen 2021/2022 komt Een lied voor de maan terug naar De Nationale Opera en zal de opera zijn offline wereldpremière beleven.

Spoken word performances over The Seven Deadly sins

OPERA FORWARD FESTIVAL WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR