Speeldata

juni 2020

Locatie

De Nationale Opera, Grote zaal

Duur

1:00

Tickets

nvt

Het monster van Minos

Voor en door jong en oud

In het land van koning Minos schuilt een monsterlijk wezen – half mens, half stier - diep weggestopt in een labyrint. De koning voedt zijn monster met het vlees van zijn vijanden. Hij dwingt de stad Athene om haar jongeren – haar toekomst  – af te staan als voer voor het beest. De jonge held Theseus is ervan overtuigd dat hij het monster kan verslaan, maar weet hij in het hart van het labyrint nog zijn moed te bewaren?

Voor en door jong en oud

Nederlandse versie

Het monster van Minos is een ‘participatie-opera’, gebaseerd op de Griekse mythe van de Minotaurus. Versies van de opera waren al te zien in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dit seizoen presenteert De Nationale Opera een Nederlandse versie van dit grootse participatieproject.

Jong en oud op het toneel

Een cast van kinderen, jongeren en volwassenen zingt en speelt het verhaal over het jeugdverslindende monster, bijgestaan door drie professionele zangers en een acteur. De muzikale begeleiding is in handen van de vaste orkestpartner van De Nationale Opera, het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij ruimen in de orkestbak plaats in voor leden van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest.

Jonathan Dove

Jonathan Dove's muziek vulde operahuizen overal ter wereld met een opgetogen publiek van alle leeftijden. Weinig hedendaagse componisten hebben zo succesvol en consequent het potentieel van opera verkend om te communiceren en verwondering op te roepen. Naast drie participatie-opera's voor Glyndebourne, heeft hij Work in Progress geschreven in 2005, drie stukken voor de London Borough of Hackney, en de bekroonde cantate On Spital Fields (2005) voor het Spitalfields Festival in Oost-Londen, waarvan hij artistiek directeur was van 2001 tot 2006.

Deelnemen

De Nationale Opera nodigt kinderen (8 t/m 12), jongeren (16 t/m 25) en volwassenen uit om deel te nemen aan Het monster van Minos.

Deze productie wordt medemogelijk gemaakt door: