Martin ten Kortenaar
Foto: Sebastien Galtier

Martin ten Kortenaar

Tweede solist

Als kind deed Martin ten Kortenaar (Toronto, Canada) aan kunstschaatsen. Omdat hij thuis ook altijd danste, haalde zijn moeder hem over een privé-balletles te volgen. “Zo is het allemaal begonnen”, zegt hij, “al denk ik dat ik pas ongeveer een jaar later echt van ballet ben gaan houden.” Aanvankelijk nam hij, vanaf zijn twaalfde, les bij een kleine studio, de Royal City School of Ballet, in Guelph, Ontario. Een jaar later werd hij toegelaten tot Canada’s National Ballet School in Toronto. Na zijn opleiding danste hij, in de rang van leerling, bij The National Ballet of Canada. Martin won al diverse prijzen, waaronder de Peter Dwyer Award (2012), de Glenn Gilmour Award (2012) en de Hnatyshyn Developing Artist’s Grant (2013).

In 2014 kwam hij naar Nederland, waar hij werd aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. In 2015 maakte hij de overstap naar Het Nationale Ballet, als lid van het corps de ballet. Een jaar later werd hij bevorderd tot coryphée, in 2017 tot grand sujet en sinds de start van seizoen 2019-2020 is hij tweede solist van ons gezelschap.

In 2016 creëerde Ernst Meisner voor hem en voormalig eerste soliste Igone de Jongh het duet Merge. Daarna volgden hoofdrollen in onder meer Ted Brandsens succesproductie Mata Hari, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer, Notenkraker & Muizenkoning en Giselle.

 

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2014


Geboorteplaats: 
Toronto (Canada)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet
Tweede solist (2019), Grand sujet (2017), Coryphée (2016), Corps de ballet (2015), Junior Company (2014)


Opleiding: 
National Ballet School (Canada).


Danste eerder bij: 
National Ballet of Canada (Apprentice Program).


Prijzen: 

  • 2013: Hnatyshyn Developing Artist's Grant
  • 2012: Peter Dwyer Award
  • 2012: Glenn Gilmour Award