Bora Balci
Foto: Laura Cnossen

Bora Balci

De Turkse bariton Bora Balci studeerde aan het Hacettepe University State Conservatory in Ankara, waar hij in 2010 afstudeerde. Na het afronden van zijn opleiding volgde hij masterclasses bij Tom Krause aan het Mozarteum in Salzburg, Ewa Czermak in Koszęcin (Polen), Gökçen Gültek, Mustafa Yurdakul en Eralp Kiyici.

Bora won prijzen op verschillende nationale en internationale zangwedstrijden, waaronder de Grand Prix op de vijfde Halina Halska-Fijałkowska Competition in Wrocław (Polen) en de tweede prijs op de tweede National Young Soloists Competition in Izmir (Turkije). Vlak na laatstgenoemde wedstrijd werd hij uitgenodigd om het studioprogramma bij de Opera Studio Nederland te volgen. Tijdens deze periode zong hij rollen als Marcello (La bohème), Fiorello (Il barbiere di Siviglia), Lancelot (Being Arthur) en King Melchior (Amahl and the Night Visitors). In 2012 voltooide hij het studioprogramma.

Zijn verdere repertoire bevat rollen als Masetto (Don Giovanni) en Titye/Apollon (La Descente d'Orphée aux enfers). Ook zong hij de rol van Orpheus in Orpheus in der Oberwelt: Eine Schlepperoper – een theaterproductie van het Berlijnse andcompany&Co. Deze productie won de Prix Europe voor beste radiodrama en toerde door Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bij De Nationale Opera zong hij als solist in de wereldpremière van Gavin Bryars’ Requiem. Naast voorstellingen in Nederland zingt hij ook veelal in Duitsland en Turkije.