Over de Junior Company

De Junior Company wordt geleid door artistiek coördinator Ernst Meisner en telt momenteel veertien dansers. Zij volgen een programma dat de dagelijkse routine van een volwassen balletgezelschap weerspiegelt. Per seizoen brengt de Junior Company meestal twee eigen programma’s uit: één avondvullende, eigentijdse productie en één combinatieprogramma dat een dwarsdoorsnede van het balletrepertoire toont, met klassieke pas de deux, fragmenten uit het (neo)klassieke repertoire en nieuwe creaties die speciaal voor de groep worden gemaakt door zowel choreografen van naam als door jong choreografisch talent. Voor de avondvullende producties werkt de Junior Company vaak samen met urban-dansgezelschap ISH Dance Collective, zoals voor Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast (2015) en GRIMM (2018), waarin ballet en hiphop elkaar op spectaculaire wijze aanvullen. In mei 2023 volgt een nieuwe gezamenlijke productie: Dorian, naar Oscar Wilde’s beroemde roman The Picture of Dorian Gray.

In and OUt
Foto: Hans Gerritsen

De dansers

Tweedejaars: Koko Bamford, Mila Nicolussi Caviglia, Lauren Hunter, Gregory Myles Molnar, Isaac Mueller, Catarina Pires, Guillermo Torrijos, Koyo Yamamoto
Eerstejaars: Lily Carbone, Nicola Jones, Louisella Vogt, Luca Abdel-Nour, Gabriel Rajah, Sven de Wilde. 

Junior Company

‘Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd’


TED BRANDSEN

Naast de eigen programma’s werken de dansers van de Junior Company ook regelmatig mee aan voorstellingen van Het Nationale Ballet, vooral waar het klassieke producties als Giselle, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer en Notenkraker & Muizenkoning betreft. Inmiddels zijn meer dan dertig voormalige dansers van de Junior Company doorgestroomd naar de ‘grote groep’, onder wie momenteel twee eerste en vijf tweede solisten. De juniorengroep heeft haar bestaansrecht voorts ruimschoots bewezen met haar succesvolle tournees in zowel binnen- als buitenland. Zo gaf de Junior Company begin 2020, kort voor de eerste lockdown, nog drie zeer geslaagde optredens in Jakarta en Semarang, beide in Indonesië.

Junior Company

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme boost aan het gezelschap als geheel. En, wat ook erg fijn is: de junioren zorgen voor een heel goede werksfeer. Ze zijn gewend als groep te opereren, hebben overal in binnen- en buitenland samen opgetreden en dat voel je, ook nadat ze zijn doorgestroomd naar Het Nationale Ballet.”

Auditie doen?

DE JUNIOR COMPANY WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR