Wayne McGregor
Wayne McGregor | Foto: Pål Hansen

Betoverd door de muziek van Stravinsky

8 Maart 2023

Wayne McGregor is regisseur en choreograaf van Oedipus Rex / Antigone

Tekst: Wayne McGregor
Vertaling: Lune Visser

Met Oedipus Rex / Antigone slaat choreograaf Wayne McGregor een brug tussen de wereld van de klassieke tragedie en de bewegingstaal van modern ballet, en formuleert hij samen met de Canadese componist Samy Moussa een antwoord op Stravinsky’s muzikale meesterwerk.

McGregor: “Hoe kun je als choreograaf niet gefascineerd of zelfs betoverd raken door de muziek van Stravinsky? Zijn muziek zit in het DNA van ons fysieke bewustzijn: de iconische combinaties, de radicale vernieuwing van structuren en de melodieën die de luisteraar continu uitdagen, zorgen samen voor een ongeëvenaard intense en krachtige ervaring. Stravinsky’s composities inspireren: ze prikkelen de verbeelding en nemen bezit van je zintuigen. Het is muziek die zich in je binnenste vestigt – rauw, direct en gedurfd.”

“De afgelopen jaren heb ik, samen met een fantastisch artistiek team, geprobeerd om onze eigen hedendaagse weergaven van Stravinsky’s grootse werken te creëren. Zo voerde onze bewerking van The Rite of Spring AfteRite voor American Ballet Theatre – ons naar de Chileense Atacama-woestijn, waar in een post-apocalyptische wereld met schaarse middelen een moeder hartverscheurende beslissingen moet nemen over wat ze wel en niet behoudt. LORE, onze bewerking van het explosieve Les Noces voor Teatro alla Scala, werd een soort sciencefiction-vervolg hierop. Het toont een wereld waarin rituelen en gebruiken worden verbroken, samengevoegd, tegenover elkaar geplaatst en herboren, terwijl generaties elkaar opvolgen en dat wat al dan niet heilig is opnieuw wordt bepaald.”

‘Met deze combinatie van muziekstukken betreden we een nieuwe creatieve cirkel van inspiratie en innovatie’

Oedipus Rex, Stravinsky’s monumentale opera-oratorium, vraagt om een heel andere benadering. De ongelooflijke soberheid, nostalgische schoonheid en explosieve energie in de compositie bieden mogelijkheden voor een vertaling naar en met gebruik van dans, waarbij het fysieke karakter van Stravinsky’s rijke muzikale wereld op het toneel weerspiegeld, uitgebreid en opnieuw geijkt wordt. Daarnaast hebben we de briljante Samy Moussa gevraagd om, in aanvulling op Oedipus Rex, een nieuw werk voor het orkest en vrouwenkoor te componeren: Antigone. Met deze combinatie van muziekstukken betreden we een nieuwe creatieve cirkel van inspiratie en innovatie; een ruimte tussen het bekende en onbekende, tussen verhalen vertellen en ervaren, om op die manier tijdloze thema’s in een hedendaags daglicht te kunnen tonen.”

  • Oedipus Rex / Antigone, een productie uitgevoerd door Het Nationale Ballet en De Nationale Opera samen, is in maart 2024 te zien in Nationale Opera & Ballet.

    Informatie & Tickets

Wayne McGregor

De Britse Wayne McGregor (1970) is een veelvuldig bekroonde choreograaf en regisseur. Hij staat internationaal bekend om zijn baanbrekende choreografieën, waarmee hij de definitie van dans in onze huidige tijd radicaal heeft vernieuwd.

Maia Makhateli in Raymonda

‘Een geweldige toevoeging aan het repertoire’

Lees meer
Carlijn Metselaar en Roziena Salihu

‘De theorie van alles wordt een groot avontuur’

Lees meer