snuggi

7x tips voor je eerste online opera

25 Maart 2020

Tekst: Niels Nuijten

Door de coronacrisis heeft het Opera Forward Festival 2020 niet plaatsgevonden zoals gepland. Tot in ieder geval 1 juni blijft ons toneel leeg en donker. Maar tóch zijn wij niet te stoppen: in deze tijden brengen we opera naar je huiskamer. De vraag is nu: hoe haal je het meeste uit een eerste online operabezoek? Hier een aantal gouden tips voor opera in tijden van quarantaine.

Tip 1: Bereid je voor

Natuurlijk kun je zonder voorbereiding een opera “opzetten” en ervan genieten, maar het verrijkt je ervaring om iets meer over het verhaal, de muziek en de componist te weten. Dit maakt het kijk- en luistergenot vaak groter, omdat je meer herkenningspunten hebt en je beter kunt zien wat de regisseur en dirigent met de opera hebben gedaan. Over de opera's die we streamen kun je op onze website (via ons online magazine of de online programmering) vaak veel meer achtergronden vinden. Ook gaan we inleidingen verzorgen bij de livestreams, zodat je weet wat je kijkt!

Tip 2: Comfortabele kleren (lees: huispak of Snuggie)

Een erg groot voordeel van de opera in de homecinema-stijl is: je kan aandoen wat jij wilt. Natuurlijk kan dit bij een “echt” operabezoek ook, maar nu maakt het écht geen bal uit wat je draagt. Doe dus iets aan waar jij je fijn in voelt. Maar, ook belangrijk: heb jij nou al de hele dag die zwetende en naar tosti ruikende badjas aan en wil je in je quarantaine-territorium eens lekker uitpakken? Doe het! Ga niet naar die tequilaparty, maar kleed je er wel op. Of trek die smoking eens uit die stoffige hoes en wees de diva in je eigen veilige huis.

2

Tip 3: Eerste rang, een ultieme ervaring

Voor niks op de beste plek. Met je koptelefoon op, een scherm op een gezonde afstand - jou pakken ze deze online ervaring niet af. Geen zin in een koptelefoon? Gebruik dan eindelijk eens dat veel te dure dolby surround home cinema systeem uit 2014. De klanken fietsen je oren in en jij bepaalt hoe! 

Tip 4: Deel je ervaring!

Jij ontdekt opera alleen thuis, met je mogelijke quaran-kameraden. Maar dat betekent niet dat het een eenzame ervaring in plechtige stilte hoeft te zijn! Tijdens onze livestreams zit er altijd een levende (!!!) moderator achter de computer die al je vragen kan beantwoorden, en met wie je al je gekste associaties en ideeën kunt delen. Net als met de rest van de kijkers overigens! En onthoud: we zijn allemaal vrij om iets mooi of lelijk te vinden.

denkna

TIP 5: DENK ER NOG EVEN OVER NA

Daag jezelf en je quarantaine-lotgenoten uit om eens te ontleden wat je nu éigenlijk hebt gezien.

Jij: ‘Wow, die enorme glazen bollen in Ritratto, waarom hingen die daar denk jij?’
Vriend(in) (slooft zich uit): “Ik zag daarin de uitvergroting van de onstilbare artistieke honger van het hoofdpersonage Luisa Casati.”
Jij: “Ah oké, het deed mij meer denken aan een hele grote parelketting.”

En onthoud: niet alles hoeft, of kan, in woorden verklaard worden. Op sommige momenten voel je je verveeld, dan weer fantastisch, dan weer ontroerd. Laat dat maar gewoon gebeuren.

happy snakcing.

Tip 6: Borrelhapjes en meer

Een opera thuis op de buis is als het leven. Het is geweldig en altijd verrassend, maar je moet zelf de borrelplank verzorgen. En -anders dan in het theater- kun je nu helemaal zelf uitpakken en een all-you-can-borrel charcuterietje voor jou en je eventuele medekijkers verzorgen. Eindelijk met het bord op schoot. Voeten in een voetenbadje. Maskertje op. En maak nu eindelijk die Montepulciano d'Abruzzo uit 2016 eens open. Het is ook jouw quarantaine.

Tip 7: Live is het beste

Hoe hard we ook ons best doen om met onze streams en online programmering de kunstvorm naar je toe te brengen - uiteindelijk gaat er toch niets boven de live ervaring in het theater. De rode stoelen, het licht dat dimt, de dirigent die onder verwachtingsvol applaus opkomt, het doek dat zich opent terwijl de eerste maten klinken. Het zweet dat parelt op de hoofden van de performers, de geluidsgolven die je tegemoetkomen, de onversterkte stemmen, de energie die in de lucht knettert. We hopen dat we je, zo snel als mogelijk, veilig en verantwoord, weer opera en ballet kunnen laten beleven zoals het eigenlijk hóórt. 

Tot die tijd komen we letterlijk naar je huiskamer deze lente. 

Veel plezier, succes en geniet.