toneeltechniek

Een dag op de afdeling Toneeltechniek

Een gemiddelde dag op de afdeling Toneeltechniek begint om 8.00 uur met de opbouw van een decor op het toneel voor de repetities van die dag. Dit decor staat al klaar op het zij- of achtertoneel op grote karren en/of zweefvloeren. Tijdens de repetities zorgen de medewerkers van de afdeling voor het changeren van het decor en bedienen zij alle theatertechnische installaties.

 

De dag rond

Aan het eind van de middag wordt dit decor in rap tempo afgebroken om plaats te maken voor de opbouw van het decor voor de voorstelling. Na het laatste applaus breken de medewerkers het geheel weer af, zodat hun collega’s de volgende ochtend weer op een leeg toneel kunnen beginnen.

het toneel

Veel ruimte om te manoeuvreren

Het decor voor een opera is soms ontzettend groot. Voor een gemiddelde operaproductie wordt het decor in maar liefst zes á zeven trailers aan- en afgevoerd! Om de dagelijkse verhuizing te kunnen uitvoeren, hebben de medewerkers de beschikking over een groot zij- en achtertoneel - met dezelfde afmetingen als die van het echte toneel - waar de verschillende decors opgeslagen kunnen worden. Daarnaast is er nog een montagehal waar de losse decorstukken die uit de vrachtwagen komen, worden opgebouwd tot grotere delen.

Toneeltechniek

Trekken, takels en lieren

De medewerkers kunnen het onmogelijk zonder allerlei theatertechnische snufjes stellen, niet alleen tijdens het op- en afbreken maar ook tijdens de voorstelling.
 

De hijsinstallatie

Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebruikt gemaakt van de computergestuurde hijsinstallatie. Boven het toneel hangen ruim 100 trekken en tientallen mobiele takels en lieren, waaraan doeken, decor, licht en geluid opgehangen kunnen worden. Met de computer kan men deze op de gewenste tijd tot op de millimeter nauwkeurig laten bewegen.

Toneeltechniek

Het team

Met het team van 47 medewerkers, waaronder toneelmeesters, operators, toneeltechnici en vakmannen, wordt er dagelijks ook nog hard gewerkt aan de voorbereiding en ontwikkeling van nieuwe producties en hernemingen, aan het roosteren van de werkzaamheden, het tekenen van decors op het toneel en het plannen van de logistieke bewegingen.

Wist u dit?

Alles op rolletjes loopt bij de Toneeltechniek? Er worden dagelijks wel duizenden wielen in beweging gezet!

Toneeltechniek
Yannick van Leeuwaarde
Decor: Don Giovanni
Ontmoet het hoofd