giselle

10x de witte kostuums in Giselle

14 januari 2020
  • Van 12 oktober tot en met 19 november 2023 is Giselle te zien in Nationale Opera & Ballet en in verschillende theaters in het land. 

Wie aan Giselle denkt, ziet vooral de magische tweede akte voor zich. De volledig witte kostuums hebben een groot aandeel in de sfeer die deze akte uitstraalt. Wij vertellen je 10 dingen die je nog niet wist! 

1. De Wili’s, de personages die deze witte kostuums dragen, zijn geesten van meisjes die gestorven zijn van verdriet. Ooit is hun hart gebroken door een ontrouwe man. Nu zorgen ze ervoor dat andere bedriegers zich dooddansen.

2. De Wili-kostuums die nu bij Het Nationale Ballet worden gebruikt zijn gemaakt in 2009 en dus al elf jaar oud!

giselle
Foto: Altin Kaftira

3. De mooie, witte kostuums hebben al vele reizen doorstaan. Sinds 2009 zijn ze naar Izmir (Turkije), Bogota (Colombia), Madrid (Spanje), Göteborg (Zweden) Shanghai, Beijing en Hangzhou (China) gereisd.

4. Er wordt voor gezorgd dat de afstand tussen de onderkant van de jurk en de vloer bij elk kostuum hetzelfde is. Zo ontstaat er een mooie lijn als alle danseressen naast elkaar staan. Als de Wili’s op toneel staan, wordt er ook rook over de vloer van het toneel gespoten. Tijdens de voorstelling lijkt het dan net alsof ze zweven. Dat geeft een heel sprookjesachtige en mysterieuze sfeer.

giselle
Links: Sylvester Campbell (1966) | Foto: Hans van den Busken | Rechts: Olga de Haas en Simon André (1996) | Foto: Ger J. van Leeuwen

5. De allereerste keer dat Giselle Foto 1: Hans van den Busken (1966, danser: Sylvester Campbell) - Foto 2: Ger J. van Leeuwen (1996, dansers: Olga de Haas en Simon André)op het podium stond bij Het Nationale Ballet was in 1966. Ook toen raakte het publiek al betoverd door de danseressen in deze geheimzinnige witte gewaden.

6. Omdat alle danseressen in de tweede akte helemaal in het wit zijn, wordt de tweede akte in Giselle ook wel 'de witte akte' genoemd. Giselle is niet het enige ballet met een witte akte: ook SylphideLa Bayadere en Het Zwanenmeer staan erom bekend.

giselle
Foto: Altin Kaftira
giselle
Foto: Altin Kaftira

7. De rokken van de kostuums worden gemaakt van tule, een héél dun, doorzichtig stofje. Voor de rok van een Wili worden vier lagen van deze stof gebruikt.

8. De jurken moeten natuurlijk regelmatig gereinigd worden. De lijfjes worden gestoomd en de rokken worden ontsmet met ozon; een sterk ruikend gas. Tule kan namelijk niet gewassen worden

giselle

9. De schrijver van Giselle liet zich via een gedicht van de dichter Heinrich Heine inspireren door een Slavische legende: die van de Veela’s. Veela’s zijn volgens die legende een soort nimfen die meestal vriendelijk en zelfs behulpzaam kunnen zijn, maar als je ze beledigt juist heel kwaadaardig worden. Sommige Slavische volkeren eerden de Veela’s door bloemen, eten en drinken neer te leggen op plaatsen waarvan ze dachten dat de Veela’s leefden.

10. Deze kostuums zijn ontzettend ingewikkeld om te maken. Dit vraagt heel veel vakkennis over balletkostuums. Dat geldt voor zowel de lijfjes als de rokken. Het duurt dan ook minstens 60 uur om één kostuum te maken.

  • Van 12 oktober tot en met 19 november 2023 is Giselle te zien in Nationale Opera & Ballet en in verschillende theaters in het land.