home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

Hondenhartje Al zingend door de plastic soep

Deze productie was te zien in mei 2017

Jeugdopera vanaf 8 jaar

Tijdsduur 1:25

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands

Hondenhartje
Of de wijdlopige en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van een Hollandse vrachtvaarder en de scheepshond Sjarik door de onstuitbare Plastic Soep.

In het kort

Primeur: na het succes van Reimsreisje brengt De Nationale Opera een nieuw gecomponeerde jeugdopera op het toneel. Voor en door zeebonken en eenieder die ze een warm hart toedraagt.

 

 • Ontdek hier het verhaal van Hondenhartje
  Kijk hier naar de repetities van Hondenhartje.

  Het verhaal

  Hondenhartje is een jeugdopera die de wereld van de volwassenen wil becommentariëren in het besef dat ook de jeugd hier binnenkort deel van uitmaakt. Het is een stoere parodie op een maatschappij waar niemand nog overzicht lijkt te hebben; waar de leiders slechts de opiniepeilingen volgen in plaats van zich op te stellen als rolmodel voor nieuwe generaties.

  De Captain en zijn bemanningsleden varen over zee met een schip vol diepvriesproducten. Ze hebben er zin in en zingen uit volle borst de scheepsliederen mee. De Captain is de absolute leider op het schip, zonder ontzag voor de natuur. Hij gooit plastic overboord en schiet op vogels. Dan raakt scheepshond Sjarik gewond door één van de neergestorte vogels. Om hem te redden wordt een deel van de hersens van de Captain in de hondenkop getransplanteerd.

  Tijdens zijn spreekuur bespreekt de Captain op autoritaire wijze de levensvragen van zijn bemanning, en merkt daarbij niet dat Sjarik steeds meer menselijk gedrag gaat vertonen en zich steeds meer menselijke privileges gaat toe-eigenen. Tot er een knallende ruzie ontstaat tussen de Captain en Sjarik over wie de beste leider is. De strijd loopt zo hoog op dat de bemanning gaat muiten omdat zij vinden dat zij ook best de baas kunnen zijn. Uiteindelijk dreigt het schip ten onder te gaan in de plastic soep die zij zelf hebben veroorzaakt. Maar valt dit nog terug te draaien?

   

   

  Winactie

  Win twee kaarten voor de première van Hondenhartje! Maak de meest indrukwekkende haai van plastic, maak er een foto van en deel die met ons op social media #DNOhondenhartje of stuur hem naar socialmedia@operaballet.nl

  Deel je foto (met #DNOhondenhartje) uiterlijk maandag 8 mei, op dinsdag 9 mei maken we de winnaars bekend. 

  Zing je mee met de zeebonken over hun avonturen?
  Is het gelukt met oefenen? Zing dan mee met de zeebonken uit de voorstelling!

  Marcel Sijm

  Regisseur

  Marcel Sijm (concept en regie) maakt opera in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen en uitvoerders met elkaar te laten interacteren.

  Team, Cast en Koor

  Concept en regie 
  Marcel Sijm
  Libretto 
  Erik Bindervoet
  Robbert-Jan Henkes
  Muziek 
  Oene van Geel
  Florian Magnus Maier
  Muzikale coördinatie 
  Leonard Evers
  Decor 
  Roel van Berckelaer
  Kostuums 
  Esmee Thomassen
  Licht 
  Erik van Raalte
  Dramaturgie 
  Klaus Bertisch
  De Captain 
  Anthony Heidweiller
  Sjarikmans 
  Gable Roelofsen
  Slau 
  Jeroen de Vaal
  Eiso 
  Alexander de Jong
  Arie 
  Mitch Raemaekers
  Padde 
  Martijn Cornet
  Tim de Timmerman 
  Marc Pantus
  Vrouw van de Dierenbescherming 
  Nanette Edens (actrice)
  Heintje, altviool-cajon 
  Oene van Geel
  Kurt, gitaar  
  Florian M. Maier
  Felix, (alt)viool-gitaar 
  George Dumitriu
  Korneel, klarinet-scheepskat 
  Bart de Kater
  Ijsbrand, slagwerk-scheepslier 
  Andreas Kühne
  Kinderen van Circuswerkplaats Boost 
  Boordorkest 
  Leden van het Nationaal Jeugd Orkest

  Creatie

  Twee ervaren jeugdoperacomponisten schreven de muziek: Oene van Geel (jazzmuzikant) en Florian Magnus Maier (componist van heavy metal, flamenco en modern klassiek). Marcel Sijm baseerde zijn concept op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en de schelmenroman Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo van Bindervoet & Henkes.

  Boelgakov schreef een satire over de nieuwe Sovjet-man. Bindervoet & Henkes nemen onze Nederlandse koopmansgeest onder de loep. Hondenhartje toont de puinhoop die volwassenen maken. Ronddobberend in hun consumentenscheepje zetten ze de natuur naar hun hand, maar tegelijkertijd willen ze in veilige wateren blijven.

   

  Hondenhartje is mede mogelijk gemaakt door:

  Fonds21