home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

The Rake’s Progress Igor Stravinsky (1882-1971)

Start verkoop 19 sep 12:00

Lichtzinnigheid versus ware liefde

Tijdsduur 2:45

Pauzes 1

Van Igor Stravinsky

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

Maar liefst voor de vierde keer in haar geschiedenis presenteert De Nationale Opera een productie van Stravinsky’s The Rake’s Progress. Na David Pountney, David Alden en Peter Sellars tekent in deze imposante reeks Rake’s de niet minder vermaarde Simon McBurney voor de regie.

In het kort

De muziek, een hoogtepunt uit Stravinsky’s neoklassieke periode, en het libretto van W. H. Auden en Chester Kallman zorgen ervoor dat The Rake’s Progress blijft aanspreken. Het faustiaanse gegeven is serieus – evenals het conflict tussen rijkdom en status versus persoonlijk geluk – maar de humor ontbreekt niet in The Rake’s Progress. Beroemd zijn de hilarische scènes met Baba The Turk, de vrouw met de baard. Na het tragische einde met Tom Rakewell als psychiatrisch patiënt, volgt de moraal van The Rake’s Progress: niet elke losbol  oftewel ‘Rake’ wordt gered door de ware liefde oftewel ‘True love’.

 • Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
 • Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
 • Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
 • Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
 • Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
 • Simon McBurney

  Regisseur

  Simon McBurney's werk varieert van locatietheater tot vernieuwende Broadwayproducties, is dikwijls gebaseerd op klassieke teksten en sterk verbonden met muziek.

  Ivor Bolton

  Dirigent

  IVOR BOLTON (muzikale leiding) maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij de overstap maakte naar het dirigeren. Na zijn debuut in 1994 ontwikkelde hij een speciale band met de Bayerische Staatsoper München

  Team, Cast en Koor

  Muzikale leiding 
  Ivor Bolton
  Regie 
  Simon McBurney
  Decor 
  Michael Levine
  Kostuums 
  Christina Cunningham
  Licht 
  Paul Anderson
  Video 
  Will Duke
  Dramaturgie 
  Gerard McBurney
  Medewerking regie 
  Leah Hausman
  Orkest 
  Nederlands Kamerorkest
  Koor 
  Koor van De Nationale Opera
  Instudering 
  Ching-Lien Wu
  Truelove 
  David Pittsinger
  Anne 
  Julia Bullock
  Tom Rakewell 
  Paul Appleby
  Nick Shadow 
  Kyle Ketelsen
  Mother Goose 
  Hilary Summers
  Baba the Turk 
  Andrew Watts
  Sellem 
  Alan Oke
  Keeper of the Madhouse/Nick Shadow II 
  Evan Hughes

  Creatie

  Simon McBurney’s geniale DNO-producties van A Dog’s Heart en Die Zauberflöte roepen hoge verwachtingen op. Hij zal zeker veel ruimte bieden aan de ironische en speelse kanten van The Rake’s Progress.

  Baba wordt niet, zoals gebruikelijk, gezongen door een mezzosopraan maar door een countertenor, Andrew Watts. Op die manier krijgt het huwelijk tussen haar en Tom een extra pikant trekje. De rollen van Anne Truelove en Tom Rakewell in The Rake’s Progress worden vertolkt door Julia Bullock, voor het eerst bij DNO en Paul Appleby (Belmonte Die Entführung aus dem Serail). Kyle Ketelsen (Carmen) is de demonische Nick Shadow.

  Ivor Bolton leidt het Nederlands Kamerorkest. Bolton maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij overstapte naar het dirigeren van een zeer gevarieerd repertoire. Bij DNO is Bolton regelmatig te gast geweest. Zo leidde hij hier Così fan tutte, Ercole amante, Deidamia, Armide, Billy Budd, Le nozze di Figaro en Jephtha. Sinds 2015 is Bolton muzikaal leider van het Teatro Real in Madrid en vanaf begin 2016 vervult hij die rol ook bij het Sinfonieorchester Basel.

  Coproductie
  The Rake’s Progress is een coproductie met Festival d’Aix-en-Provence.

  Muziek

  Nederlands Kamerorkest o.l.v. Ivor Bolton

  Nederlands Kamerorkest
  Het Nederlands Kamerorkest is samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de vaste orkestpartner va De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals. Het Nederland Kamerorkest werd in 1955 opgericht. Sinds 2004 voert meesterviolist Gordan Nikolić de artistieke leiding. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt in een omvangrijk programma voor educatie en talentontwikkeling verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen. In samenwerking met De Nationale Opera weet het orkest zowel klassieke opera’s en kameropera’s als ook nieuw muziektheater in kleinere bezettingen te realiseren. In seizoen 2016 - 2017 speelt het Nederlands Kamerorkest Le nozze di Figaro en A Dog’s Heart.

  Inleidingen

  Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

  Foyeravond

  Stap in de wereld van de makers van The Rake's Progress tijdens de foyeravond op dinsdag 16 januari. 

   ma 17 jul Place de l'Opera 2015

   'Simon McBurney beschikt over een ongekende vindingrijkheid. Dat bewees hij al met zijn indrukwekkende productie van A Dog's Heart enkele seizoenen geleden en ook zijn regie van Die Zauberflöte staat bol van de vondsten.'

   di 18 jul Financial Times **** - The Rake's Progress - Aix (2017)

   "Full of superb stagecraft & excellent singing, beautiful to behold"