De Nationale Opera presenteert

The Rake’s Progress Igor Stravinsky (1882-1971)

Lichtzinnigheid versus ware liefde

Tijdsduur 2:45

Pauzes 1

Van Igor Stravinsky

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

Maar liefst voor de vierde keer in haar geschiedenis presenteert De Nationale Opera een productie van Stravinsky’s The Rake’s Progress. Na David Pountney, David Alden en Peter Sellars tekent in deze imposante reeks Rake’s de niet minder vermaarde Simon McBurney voor de regie.

In het kort

De muziek, een hoogtepunt uit Stravinsky’s neoklassieke periode, en het libretto van W. H. Auden en Chester Kallman zorgen ervoor dat The Rake’s Progress blijft aanspreken. Het faustiaanse gegeven is serieus – evenals het conflict tussen rijkdom en status versus persoonlijk geluk – maar de humor ontbreekt niet in The Rake’s Progress. Beroemd zijn de hilarische scènes met Baba The Turk, de vrouw met de baard. Na het tragische einde met Tom Rakewell als psychiatrisch patiënt, volgt de moraal van The Rake’s Progress: niet elke losbol  oftewel ‘Rake’ wordt gered door de ware liefde oftewel ‘True love’.

Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress

in de pers

"Full of superb stagecraft & excellent singing, beautiful to behold"

Financial Times overThe Rake's Progress (Festival d’Aix-en-Provence 2017)

 

Het verhaal

Tom Rakewell en Anne Trulove zijn verloofd. Haar vader biedt hem een baantje aan, maar Tom voelt daar niets voor. Hij hoopt dat het grote geld vanzelf naar hem toekomt: de eerste van drie wensen die hij zal uitspreken. Prompt weet een duister type, Nick Shadow, hem te vertellen dat hij een grote erfenis heeft gekregen.

Lees verder

Simon McBurney

Regisseur

Simon McBurney's werk varieert van locatietheater tot vernieuwende Broadwayproducties, is dikwijls gebaseerd op klassieke teksten en sterk verbonden met muziek.

Ivor Bolton

Dirigent

IVOR BOLTON (muzikale leiding) maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij de overstap maakte naar het dirigeren. Na zijn debuut in 1994 ontwikkelde hij een speciale band met de Bayerische Staatsoper München

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Ivor Bolton
Regie 
Simon McBurney
Decor 
Michael Levine
Kostuums 
Christina Cunningham
Licht 
Paul Anderson
Video 
Will Duke
Dramaturgie 
Gerard McBurney
Medewerking regie 
Leah Hausman
Orkest 
Nederlands Kamerorkest
Koor 
Koor van De Nationale Opera
Instudering 
Ching-Lien Wu
Trulove 
David Pittsinger
Anne 
Julia Bullock
Tom Rakewell 
Paul Appleby
Nick Shadow 
Kyle Ketelsen
Mother Goose 
Hilary Summers
Baba the Turk 
Andrew Watts
Sellem 
Alan Oke
Keeper of the Madhouse/Nick Shadow II 
Evan Hughes

Creatie

Simon McBurney’s geniale DNO-producties van A Dog’s Heart en Die Zauberflöte roepen hoge verwachtingen op. Hij zal zeker veel ruimte bieden aan de ironische en speelse kanten van The Rake’s Progress.

Baba wordt niet, zoals gebruikelijk, gezongen door een mezzosopraan maar door een countertenor, Andrew Watts. Op die manier krijgt het huwelijk tussen haar en Tom een extra pikant trekje. De rollen van Anne Trulove en Tom Rakewell in The Rake’s Progress worden vertolkt door Julia Bullock, voor het eerst bij DNO en Paul Appleby (Belmonte Die Entführung aus dem Serail). Kyle Ketelsen (Carmen) is de demonische Nick Shadow.

Ivor Bolton leidt het Nederlands Kamerorkest. Bolton maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij overstapte naar het dirigeren van een zeer gevarieerd repertoire. Bij DNO is Bolton regelmatig te gast geweest. Zo leidde hij hier Così fan tutte, Ercole amante, Deidamia, Armide, Billy Budd, Le nozze di Figaro en Jephtha. Sinds 2015 is Bolton muzikaal leider van het Teatro Real in Madrid en vanaf begin 2016 vervult hij die rol ook bij het Sinfonieorchester Basel.

Coproductie
The Rake’s Progress is een coproductie met Festival d’Aix-en-Provence, Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Moscow Music Theatre en Lyric Opera of Chicago.

Muziek

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Ivor Bolton

Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest is samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de vaste orkestpartner va De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals. Het Nederland Kamerorkest werd in 1955 opgericht. Sinds 2004 voert meesterviolist Gordan Nikolić de artistieke leiding. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt in een omvangrijk programma voor educatie en talentontwikkeling verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen. In samenwerking met De Nationale Opera weet het orkest zowel klassieke opera’s en kameropera’s als ook nieuw muziektheater in kleinere bezettingen te realiseren. In seizoen 2016 - 2017 speelt het Nederlands Kamerorkest Le nozze di Figaro en A Dog’s Heart.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

Foyeravond

Stap in de wereld van de makers van The Rake's Progress tijdens de foyeravond op dinsdag 16 januari. 

    ma 17 jul Place de l'Opera 2015

    'Simon McBurney beschikt over een ongekende vindingrijkheid. Dat bewees hij al met zijn indrukwekkende productie van A Dog's Heart enkele seizoenen geleden en ook zijn regie van Die Zauberflöte staat bol van de vondsten.'

    di 18 jul Financial Times **** - The Rake's Progress - Aix (2017)

    "Full of superb stagecraft & excellent singing, beautiful to behold"