De Nationale Opera presenteert

La morte d’Orfeo Stefano Landi (1587-1639)

Terug naar het begin

Van Stefano Landi

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

La morte d’Orfeo is Pierre Audi’s laatste nieuwe productie als directeur van De Nationale Opera. Hij keert er zowel mee terug naar het begin van zijn loopbaan als naar dat van het operagenre.

Het verhaal

Nadat Orpheus heeft gefaald om zijn geliefde Eurydice uit de onderwereld terug te halen, besluit hij zich af te keren van de geneugten van wijn en vrouwen. De wijngod Bacchus is hierdoor gekrenkt, hij geeft zijn Bacchanten opdracht om Orpheus te doden, waarna zij hem aan stukken scheuren. De goden nodigen de overleden Orpheus uit om bij hen op de Olympus te komen wonen, maar hij wil worden herenigd met zijn Eurydice.

Achtergrond

La morte d’Orfeo van Stefano Landi is minder bekend dan Monteverdi’s L’Orfeo, maar geeft een dieper inzicht in de werkelijke betekenis van de mythe van Orpheus. Pierre Audi: ‘Ik ga hierin terug naar een repertoireperiode waarmee ik ooit in Amsterdam als regisseur begon. De oertijd van de opera. Niet Monteverdi ditmaal, maar Stefano Landi. Zijn tragikomische stuk uit 1619 gaat net als het pionierswerk van Monteverdi over de lotgevallen van de mythische zanger Orpheus, maar op een andere manier: Landi gaat verder – en wat heeft hij dat goed bedacht – waar Monteverdi’s opera ophoudt.’

De makers

Stefano Landi is een Italiaanse barokcomponist en geldt als een van de belangrijkste musici van de eerste helft van de zeventiende eeuw. Pierre Audi is regisseur en directeur van De Nationale Opera. Zijn vele regies worden internationaal geprezen. Pierre Audi brengt met zijn werk een hedendaagse boodschap. Hij is een groot ambassadeur van nieuw operarepertoire.

Pierre Audi

Directeur en regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Met ingang van 1 januari 2013 is hij directeur van De Nationale Opera. In de vijfentwintig jaar dat hij leiding geeft aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Christophe Rousset
Regie 
Pierre Audi
Orkest 
Les Talens Lyriques

Muziek

Les Talens Lyriques o.l.v. Christophe Rousset

 

Founding Partner Opera Forward Festival: