home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

La forza del destino Giuseppe Verdi (1813-1901)

Start verkoop 06 jun 12:00

De kracht van het noodlot

Tijdsduur 3:50

Pauzes 2

Van Giuseppe Verdi

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Het noodlot slaat ongenadig hard toe in La forza del destino. Tegen de achtergrond van een oorlog ontspint zich een familieconflict met fatale afloop.

In het kort

Al in het eerste bedrijf van La forza del destino staat de tragische heldin voor een onmogelijke opgave: de keuze tussen Don Alvaro, op wie ze smoorverliefd is, en de nagedachtenis van haar vader, die per ongeluk door Alvaro is gedood.

Achtergrond

In het verhaal verloopt de tijd sprongsgewijs, waardoor het stuk niet gemakkelijk te ensceneren is. De Forza heeft grote invloed gehad als voorloper van het ‘patchwork-drama’ en is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van met name de Russische opera.

Christof Loy

Regisseur

De Duitse regisseur Christof Loy debuteerde in 2010 bij De Nationale Opera met Les vêpres siciliennes.

Eva-Maria Westbroek

sopraan

EVA-MARIA WESTBROEK studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en werd gecoacht door onder meer Iris Adami Corradetti en James McCray.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Michele Mariotti
Regie 
Christof Loy
Decor en kostuums 
Christian Schmidt
Licht 
Olaf Winter
Choreografie 
Otto Pichler
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nationale Opera
Instudering 
Ching-Lien Wu
Il marchese di Calatrava 
Robert Lloyd
Donna Leonora 
Eva-Maria Westbroek
Don Carlos di Vargas 
Franco Vassallo
Don Alvaro 
Roberto Aronica
Preziosilla 
Veronica Simeoni
Padre Guardiano 
Vitalij Kowaljow
Fra Melitone 
Alessandro Corbelli
Curra 
Roberta Alexander
Un alcade 
Roger Smeets
Mastro Trabuco 
Carlo Bosi

Creatie

Voor regisseur Christof Loy is de theatrale weerbarstigheid van La forza del destino juist een uitdaging, zoals hij die al eerder met succes is aangegaan bij Verdi's Les vêpres siciliennes en Moesorgski's Chovansjtsjina, eveneens persoonlijke drama's met een politieke achtergrond. Dirigent Michele Mariotti is voor het eerst te gast bij De Nationale Opera. Hij leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera, naast eminente solisten als Eva-Maria Westbroek (Donna Leonora), Franco Vasallo (Don Carlos di Vargas), Aleksandr Antonenko (Don Alvaro) en Veronica Simeoni (Preziosilla).

Eva-Maria Westbroek
Sopraan Eva-Maria Westbroek is inmiddels een geliefde gast bij De Nationale Opera. Na haar sensationele debuut als Katerina Izmajlova in Lady Macbeth van Mtsensk (2006) volgden Minnie in La fanciulla del West (2009), het Jubileumconcert (2016, delen uit Les Troyens en Salomé), de titelrol in Manon Lescaut. In het voorjaar van 2017 zingt Marie in Wozzeck. Haar intense vertolkingen worden geprezen om het volmaakte evenwicht tussen het emotionele en het intellectuele.

Muziek

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is, samen met het Nederlands Kamerorkest, sinds 1985 vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen speelt het orkest het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals. Marc Albrecht is chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest als De Nationale Opera. In de afgelopen seizoenen boekte het Nederlands Philharmonisch Orkest bij De Nationale Opera door publiek en (internationale) pers bejubelde successen met onder meer de opera’s Gurre-Lieder, Lohengrin, Der Rosenkavalier, Il Trovatore en Hänsel und Gretel. Voor de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht in december 2014 een Edison. Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud ook buiten de klassieke concertzalen zoals op festivals, scholen en in ziekenhuizen. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

 

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

 

    ma 06 feb operamagazine.nl

    ‘Loy’s aandacht gaat volledig uit naar de personenregie en daarin is hij zeer succesvol.’