De Nationale Opera presenteert

Hondenhartje Opera voor jong en oud!

Opera voor jong en oud!

Tijdsduur 1:25

Van Oene van Geel / Florian Magnus Maier

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands en Engels

Hondenhartje is een opera voor jong en oud, die gaat over ongelukkige reis van een Hollandse vrachtvaarder en de scheepshond Sjarik door de onstuitbare Plastic Soep.

In het kort

Voor de tweede keer brengt De Nationale Opera een nieuw gecomponeerde jeugdopera op het toneel. Hondenhartje is een ideale productie om de nieuwe generatie enthousiast te maken voor opera.

 

Zing mee met de zeebonken uit de voorstelling!
Kijk hier naar de repetities van Hondenhartje.

in de pers

"... een onderhoudend pandemonium, dat door de vrolijke regie van Marcel Sijm en de teksten voor menige glimlach zorgt."

Het Parool over Hondenhartje (2017)
 

Het verhaal

Hondenhartje is een jeugdopera die de wereld van de volwassenen wil becommentariëren in het besef dat ook de jeugd hier binnenkort deel van uitmaakt. Het is een stoere parodie op een maatschappij waar niemand nog overzicht lijkt te hebben; waar de leiders slechts de opiniepeilingen volgen in plaats van zich op te stellen als rolmodel voor nieuwe generaties.

De Captain en zijn bemanningsleden varen over zee met een schip vol diepvriesproducten. Ze hebben er zin in en zingen uit volle borst de scheepsliederen mee. De Captain is de absolute leider op het schip, zonder ontzag voor de natuur. Hij gooit plastic overboord en schiet op vogels. Dan raakt scheepshond Sjarik gewond door één van de neergestorte vogels. Om hem te redden wordt een deel van de hersens van de Captain in de hondenkop getransplanteerd.

Tijdens zijn spreekuur bespreekt de Captain op autoritaire wijze de levensvragen van zijn bemanning, en merkt daarbij niet dat Sjarik steeds meer menselijk gedrag gaat vertonen en zich steeds meer menselijke privileges gaat toe-eigenen. Tot er een knallende ruzie ontstaat tussen de Captain en Sjarik over wie de beste leider is. De strijd loopt zo hoog op dat de bemanning gaat muiten omdat zij vinden dat zij ook best de baas kunnen zijn. Uiteindelijk dreigt het schip ten onder te gaan in de plastic soep die zij zelf hebben veroorzaakt. Maar valt dit nog terug te draaien?

Team, Cast en Koor

Concept en regie 
Marcel Sijm
Libretto 
Erik Bindervoet
Robbert-Jan Henkes
Muziek 
Oene van Geel
Florian Magnus Maier
Decor 
Roel van Berckelaer
Kostuums 
Esmee Thomassen
Licht 
Erik van Raalte
Dramaturgie 
Klaus Bertisch

Creatie

Twee ervaren jeugdoperacomponisten schreven de muziek voor Hondenhartje: Oene van Geel (jazzmuzikant) en Florian Magnus Maier (componist van heavy metal, flamenco en modern klassiek).

Marcel Sijm baseerde zijn concept voor Hondenhartje op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en de schelmenroman Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo van Bindervoet & Henkes. Marcel Sijm maakt hedendaags muziektheater met gecomponeerde en improviserende, klassieke en populaire muziek. Zijn reputatie vestigde hij niet alleen in het (opera)theater, maar ook bij locatieprojecten als de stadswallen van Amersfoort, de mijnen van Essen en de zandafgraving op Oerol. In 2011 debuteerde Sijm bij De Nationale Opera met de scenische wereldpremière van Legende, een opera van Peter-Jan Wagemans. Sindsdien regisseerde hij hier Kopernikus en Reimsreisje, een bewerking van Il viaggio a Reims.

    ma 06 feb Trouw

    (…) kon men zich vergapen aan die bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, die naadloos aansloot op de ongegeneerd bonte wereld die het ‘kind’ Wagemans in zijn partituur en libretto neerpende.’ - over Legende 2011 in regie van Marcel Sijms