home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

Eliogabalo Francesco Cavalli (1602-1676)

Een liederlijke keizer

Tijdsduur 3:40

Pauzes 2

Van Francesco Cavalli

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

De historische hoofdpersoon in Eliogabalo, de laat-Romeinse keizer Heliogabalus, was een maniakale, wellustige tiener-keizer. Van zijn vier jaar durende heerschappij maakte hij één groot carnaval.

In het kort

Eliogabalo, de enige barokopera dit seizoen, is de laatste, bewaard gebleven opera van de Venetiaanse componist Francesco Cavalli. Eerder was in Amsterdam zijn Ercole amante te zien. Eliogabalo was tot voor kort niet op het podium te zien, mede vanwege het feit dat er een moord op een heerser in wordt gepleegd. De wereldpremière zou pas ruim driehonderd jaar na de voltooiing plaatsvinden, in 1999.

Achtergrond

De productie van regisseur Thomas Jolly is gemaakt in coproductie met de Opéra national de Paris, waar Eliogabalo met succes in première ging in Palais Garnier (oktober 2016).

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Leonardo García Alarcón
Regie 
Thomas Jolly
Medewerking regie 
Alexandre Dain
Decor 
Thibault Fack
Kostuums 
Gareth Pugh
Kap 
Malcolm Edwards
Grime 
Val Garland
Licht 
Antoine Travert
Choreografie 
Maud Le Pladec
Dramaturgie 
Corinne Meyniel
Orkest 
Cappella Mediterranea
Koor 
Koor van De Nationale Opera
Instudering 
Ching-Lien Wu
Eliogabalo 
Franco Fagioli
Alessandro 
Ed Lyon
Giuliano 
Valer Sabadus
Gemmira 
Nicole Cabell
Eritea 
Kristina Mkhitaryan
Zotico 
Matthew Newlin
Lenia 
Emiliano González Toro
Nerbulone/Tiferne 
Scott Conner
Atilia Macrina 
Mariana Flores

Creatie

De jonge, Franse regisseur Thomas Jolly gaat vrij om met de grens tussen klassiek en populair. Het licht van ontwerper Antoine Travert creëert bijzondere effecten. Door het spel met contrasten komt de essentie van Eliogabalo naar voren. Leonardo García Alarcón en zijn Cappella Mediterranea zijn voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, nadat zij deze productie ook in Parijs hebben begeleid. De titelrol in Eliogabalo wordt vertolkt door de Argentijn Franco Fagioli, één van de meest bijzondere countertenors van deze tijd. Emiliano Gonzalez-Toro (L’incoronazione di Poppea, Madrigalen) keert terug als Lenia.

Muziek

De Argentijnse klavecinist en dirigent Leonardo García Alarcón richtte in 2005 zijn barokensemble Cappella Mediterranea op. Zoals blijkt uit de naam, is zijn passie voor muziek uit het Middellandse Zeegebied de drijfveer. Het gezelschap treedt op in concertzalen en theaters over de hele wereld. Met hun eerste operaproject, Cavalli’s Elena, oogstte het ensemble veel succes tijdens het Festival d’Aix-en-Provence (2013).

Cappella Mediterranea
Het ensemble Cappella Mediterranea werd in 2005 door Leonardo García Alarcón opgericht met het doel terug te gaan naar de bron van de esthetische idealen van de grote componisten van Zuid-Europa. Het ensemble specialiseert zich in de drie belangrijkste muzikale genres van de vroege 17de eeuw: het madrigaal, het polyfone motet en de opera. De opnamen door het ensemble van muziek van Barbara Strozzi, Giovanni Giorgi, Giuseppe Zamponi en Michelangelo Falvetti zijn internationaal bejubeld. Cappella Mediterranea is in 2017 voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, voor Cavalli's Eliogabalo.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

 

Coproductie met Opéra national de Paris

    ma 06 feb klara.be

    “Een delicaat-gewaagd werk over lust, bedrog én trouwe liefde.”