De Nationale Opera presenteert

Avventure di anima e di corpo György Ligeti en Raphaël Cendo

Let op! Deze voorstelling is in Casco Amsterdam

Avventure di anima e di corpo

Tijdsduur 1:15

Van György Ligeti en Raphaël Cendo

Boventitels geen

Vlucht mee naar het labyrint van de Minotaurus: daar verdwijnen de grenzen tussen mens en beest, lichaam en geest én tussen operazangers en instrumentalisten.

Achtergrond

Avventure di anima e di corpo is een triptiek van lijfelijke opera-performances, vol muziek, dans en fysiek drama, in een fantasietaal. Het middendeel wordt gevormd door de experimentele mini-opera’s Aventures en Nouvelles aventures van Györgi Ligeti. Voor de twee flankerende luiken liet componist Raphaël Cendo zich inspireren door Ligeti’s bravoure. Ligeti wilde met dit werk een geheel nieuwe realiteit creëren, in de naschokken van de Tweede Wereldoorlog en de communistische onderdrukking. Geen verhaallijn met dramatische karakters, maar acrobatische muziek die het uiterste vergt van elke uitvoerder. Ligeti ging een radicaal avontuur aan; een revolutionaire bestorming van het bastion van de operatraditie. Cendo schrijft voor dezelfde performers, maar voegt elektronica toe. Als hedendaags enfant terrible zet hij opnieuw het operagenre op zijn kop.

De makers

György Ligeti was een sleutelfiguur van de Europese avant-garde. Hij schreef seriële muziek en experimenteerde met micropolyfonie. Zijn muziek is ook te horen in vele films, waaronder Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, The Shining en Eyes Wide Shut. Raphaël Cendo heeft een zwak voor onorthodoxe klanken en stevige volumes. Nina Spijkers studeerde in 2014 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam. Ze geldt als een groot regietalent en is als jonge maker verbonden aan de Toneelschuur in Haarlem.

 

Opera Forward Festival

Avventure di anima e di corpo is geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding: 
Francine Vis
Regie: 
Nina Spijkers
Decor: 
Ruben Wijnstok
Kostuums: 
Robby Duiveman
Licht: 
Julian Maiwald

Founding Partner Opera Forward Festival:

 

Silbersee, artistiek leider Romain Bischoff