In het kort

Met Prins Igor zet De Nationale Opera de lijn van het grote Russische operarepertoire voort, na succesvolle opvoeringen van Boris Godoenov, Jevgeni Onjegin, Pique dame, De legende van de onzichtbare stad Kitesj en Chovansjtsjina. Voor velen zijn de ‘Polowetser Dansen’ uit Prins Igor al bekend uit de concertzaal; tijdens het Opera Gala in 2015 maakte het Koor van De Nationale Opera hiermee veel indruk.

Polowetzer Dansen uit Prins Igor
De bekende Polowetzer Dansen uit Borodin's Prins Igor uitgevoerd door de Metropolitan Opera.
Igor's Aria door Ildar Abdrazakov
Ildar Abdrazakov in de hoofdrol in Borodin's "Prins Igor" in een uitvoering van de Metropolitan Opera.
Highlights uit Prins Igor
De hoogtepunten uit Borodin's Prins Igor uitgevoerd door de Metropolitan Opera
Jaroslavna's aria door Oksana Dyka
Oksana Dyka als Jaroslavna in Borodin's "Prins Igor" in een uitvoering van de Metropolitan Opera

Achtergrond

Regisseur Dmitri Tcherniakov staat bekend om zijn onorthodoxe aanpak. In Prins Igor rangschikte hij een aantal scènes opnieuw en voegde muzikale nummers uit andere werken toe. Met behulp van zwart-witte, zwijgende filmpassages brengt hij de zangers dicht bij het publiek. Igors innerlijke strijd krijgt extra nadruk. De regie van Dmitri Tcherniakov van De legende van de onzichtbare stad Kitesj voor DNO werden in 2012 met gejuich ontvangen.

‘Oriëntaals’ element
Het onderwerp van Prins Igor is ontleend aan een Oudrussisch heldenlied over de veldtocht van de Russische prins Igor van Seversk tegen de Polowetsers, een Tataarse stam. Tegenover de Russische klanken geeft het ‘oriëntaalse’ element een bijzondere kleur aan Prins Igor. Liefdeslyriek contrasteert met machtige koorscènes.

 • Dmitri Tcherniakov

  Regie

  De Russische regisseur Dmitri Tcherniakov studeerde aan de Russische theateracademie. Naast regie van opera- en toneelproducties ontwerpt hij voor zijn producties tevens de kostuums en het decor.

  Stanislav Kochanovsky

  Muzikale leiding

  Stanislav Kochanovsky (muzikale leiding) is geboren in Rusland en studeerde aan het Rimsky-Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg. Hij was van 2010 tot 2015 chef-dirigent bij het State Safonov Philharmonic Orchestra waar hij werkte aan meer dan vijftig symfoniemuziekprogramma’s, vijf festivals en zeven operaproducties.