home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

Madrigalen Claudio Monteverdi (1567-1643)

Locatie: Decoratelier Nationale Opera & Ballet, Kollenbergweg 1, Amsterdam-Zuidoost

Vroege meester

Van Claudio Monteverdi

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Uit Monteverdi’s opera-oeuvre zijn slechts drie avondvullende werken overgeleverd. Door afzonderlijke werken met elkaar te combineren, worden in Madrigalen verdere aspecten van deze vroege meester belicht.

In het kort

Madrigalen is een reprise van de productie uit 2007. Pierre Audi regisseert opnieuw een cast van jonge zangers en Christophe Rousset dirigeert zijn orkest Les Talens Lyriques. De voorstellingen vinden plaats in het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam-Zuidoost.

Het toneelbeeld wordt gedomineerd door een stalen kunstwerk van Jannis Kounellis. Aan de zijkant zit het barokensemble Les Talens Lyriques, onder de bevlogen leiding van Christoph Rousset; op de grond ligt enkel zand en hier en daar een rotsblok. 

Locatie Decoratelier

Het Decoratelier van De Nationale Opera in Zuidoost, hét huis van ambachten, vormt een prachtige industriële locatie voor Madrigalen. De voorstelling vindt plaats in een ruimte die even groot is als het toneel, inclusief montagetoren van 21 meter hoog. 
 
In een opslagruimte is een ontvangsthal gecreëerd, inclusief garderobe, kassa en publieksvoorzieningen. Lokaal kunstenaarscollectief, Heesterveld Creative Community, stelt kunstwerken in de ruimte tentoon. “Het Decoratelier is een huis van ambachten”, vertelt hoofd Decoratelier Rudolf Hauser.
 
 

Inleiding of rondleiding

Drie kwartier voor aanvang van de voorstelling is er de mogelijkheid aan te sluiten bij een rondleiding door het Decoratelier. Of om een inleiding op Madrigalen bij te wonen in een van de ateliers. U kunt zelf kiezen bij welk onderdeel u aansluit.
 
Let op, u kunt in het Decoratelier alleen pinnen: kaarten voor Madrigalen koopt u online, bij de Kassa van Nationale Opera & Ballet of een uur voor aanvang van de voorstelling bij de kassa in het Decoratelier.  In het Decoratelier kan alleen worden gepind, dat geldt ook voor uw eventuele  drankje of versnapering.
 

Monteverdi-jaar

Op 15 mei 2017 is het precies 450 jaar geleden dat Claudio Monteverdi werd geboren in het Italiaanse Cremona. Wereldwijd krijgt zijn werk daarom extra aandacht. Bij De Nationale Opera worden zowel zijn Mariavespers als de Madrigalen uitgevoerd.

Achtergrond

Lamento d’Arianna - wereldpremière 1608, Mantua
Il ballo delle Ingrate - wereldpremière 1608, Mantua
Il combattimento di Tancredi e Clorinda - wereldpremière 1624, Venetië

Madrigalen
Van Arianna is alleen het Lamento bewaard gebleven, waarin de Kretenzische koningsdochter haar verlangen naar de dood bezingt als haar geliefde Theseus haar verlaten heeft. Il ballo delle Ingrate en Il combattimento di Tancredi e Clorinda maken beide deel uit van het Achtste Madrigalenboek. Ook in deze werken is de dood het centrale thema: in een dans laten vrouwen die al gestorven zijn zien wat de levenden te wachten staat als ze zich tegen de kunsten van Amor verzetten. Il combattimento toont de zinloosheid van elke oorlog of strijd. In een tweegevecht doodt Tancredi een vermeende vijand, die zijn geliefde Clorinda blijkt te zijn.

Pierre Audi

directeur en regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Met ingang van 1 januari 2013 is hij directeur van De Nationale Opera. In de vijfentwintig jaar dat hij leiding geeft aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Christophe Rousset

dirigent

Christophe Rousset studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum van Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Rousset wordt gedreven door een passie voor het vocale repertoire en stichtte in 1991 zijn eigen ensemble, Les Talens Lyriques, waarmee hij het Italiaanse en Franse barokrepertoire exploreert.

Verhalen

Lamento d´Arianna - I
De Kretenzische prinses Arianna heeft de Griekse held Teseo met een list geholpen de Minotaurus te verslaan. Als zijn aanstaande bruid met hem op weg naar Athene, wordt Arianna door de ontrouwe Teseo achtergelaten op het eiland Naxos. Zij beweent haar lot en verlangt te sterven, nu ze voor hem haar vaderland heeft verlaten. Het ene moment vervloekt zij Teseo, het andere moment geeft ze uitdrukking aan de liefde die ze nog steeds voor hem voelt. Zo vergaat het wie te zeer liefheeft en te goed van vertrouwen is...

Il ballo delle Ingrate - II
Amore en Venere komen aan bij de ingang naar de onderwereld. Amore gaat alleen verder: hij wil namens Venere de dodengod Plutone vragen een paar ondankbare dames (Ingrate) uit de hel heel even op aarde te laten vertoeven. Zij bevinden zich in de onderwereld omdat ze bij leven de liefde hebben weerstaan. Venere spreekt de dames in het publiek toe dat ze de liefde vooral niet moeten afwijzen, en Plutone valt haar bij. Venere haalt hem over een paar Ingrate tijdelijk vrij te laten en Plutone roept dezen op tot de dans. De Ingrate moeten terug naar de onderwereld. Enkele zingen een ontroerend afscheid en waarschuwen dat men hun voorbeeld niet moet volgen.

Il combattimento di Tancredi e Clorinda - III
Verteld wordt hoe de kruisridder Tancredi in een hevig gevecht gewikkeld raakt met een onbekende Saraceen. Na een korte onderbreking om uit te rusten vraagt Tancredi zijn tegenstander naar diens naam, waarop deze ontwijkend maar uitdagend antwoordt. Woedend hervatten beiden de strijd en Tancredi weet de vreemdeling dodelijk te treffen. Met zijn laatste krachten vraagt deze de kruisridder hem te dopen. Als Tancredi de helm van de overwonnene opent om hem het sacrament toe te dienen, ziet hij het gezicht van de stervende Clorinda, zijn geliefde.

Team

Muzikale leiding 
Christophe Rousset
Regie 
Pierre Audi
Decor en kostuums 
Chloe Obolensky
Patrick Kinmonth
Licht 
Jean Kalman
Orkest 
Les Talens Lyriques
IL BALLO DELLE INGRATE 
Amore 
Ginette Puylaert
Plutone 
Nathanaël Tavernier
Venere 
Valeria Girardello
Ingrate Insieme 
Nikki Treurniet
Hanna Al Bender
Beatriz de Sousa
Eimi Witmer
Una delle Ingrate 
Nikki Treurniet
Ombre d’Inferno 
Magdalena Pluta
Thomas de Bruijn
Nicolas Maraziotis
Pawel Konik
LAMENTO D'ARIANNA 
Arianna 
Magdalena Pluta
IL COMBATTIMENTO DI TANCREDI E CLORINDA 
Testo 
Nicolas Maraziotis
Clorinda 
Lissa Meyvis
Tancredi 
Pawel Konik
    do 23 jan Peter van der Lint, Trouw - 2007

    'Simpeler kan een toneelbeeld haast niet zijn, maar Audi creëert er, net als in zijn eerdere Monteverdi's, beelden van grote poëzie mee.'

    do 23 jan Guido van Oorschot, De Volkskrant - 2007

    'Met het grote pak snaren dat dirigent Christophe Rousset tot z'n beschikking heeft, kan hij de ruimte van boven tot beneden laten resoneren.'