home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

Hondenhartje Al zingend door de plastic soep

Jeugdopera vanaf 8 jaar

Tijdsduur 1:15

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands

Hondenhartje
Of de wijdlopige en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van een Hollandse vrachtvaarder en de scheepshond Sjarik door de onstuitbare Plastic Soep.

In het kort

Primeur: na het succes van Reimsreisje brengt De Nationale Opera een nieuw gecomponeerde jeugdopera op het toneel. Voor en door zeebonken en eenieder die ze een warm hart toedraagt.

Op een vrachtschip vol diepvriesproducten bevaren de Captain en zijn bemanning de wereldzeeën. De sfeer zit er goed in en iedereen haakt in met de scheepsliederen. Maar de Captain heeft geen oog voor de natuur: hij gooit plastic overboord en schiet op vogels, totdat het misgaat. Scheepshond Sjarik raakt gewond door neerstortend gevogelte. Om hem te redden wordt een deel van de hypofyse van de Captain in de kop van Sjarik getransplanteerd. Terwijl de natuur steeds vijandiger wordt en Sjarik steeds menselijker, worden de grote vragen van het leven behandeld in het spreekuur van de Captain. Als de vrachtvaarder vast komt te zitten in de plastic soep en dreigt te zinken, is een leiderschapstwist onafwendbaar.

 

Er is geen verse vis, nee. Alle zeeën zijn leeg. Maar niet getreurd, ik zie heel veel van de wereld. Met Sjarik, de scheepshond gaat het beter, maar hij begint lelijke taal uit te slaan en op de Captain te lijken. Nu moet ik stoppen, want ik moet de servetten vouwen’.

Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe de foto bovenaan deze pagina gemaakt is.
Zing je mee met de zeebonken over hun avonturen?

Achtergrond

Twee ervaren jeugdoperacomponisten schreven de muziek: Oene van Geel (jazzmuzikant) en Florian Magnus Maier (componist van heavy metal, flamenco en modern klassiek). Marcel Sijm baseerde zijn concept op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en de schelmenroman Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo van Bindervoet & Henkes.

Extra Kinderstudio: spoedcursus plastic

In de opera Hondenhartje komt een vrachtschip vast te zitten in de plastic soep. Wij organiseren op drie zaterdagen extra Kinderstudio workshops voor jeugd vanaf 7 jaar: op 4 maart, 11 maart en 1 april 2017. In deze extra Kinderstudio leer je alles over plastic. Hoeveel plastic gebruik jij? En wat gebeurt er eigenlijk met al dat afval? Neem een tas vol (schoon) plastic afval mee. In een speelse, muzikale workshop onderzoek je de problemen én de oplossingen!

In samenwerking met WASTED, een buurtlaboratorium voor plastic afval upcycling

Kijk voor meer informatie, en om in te schrijven voor deze workshops op
Kinderstudio

Team, Cast en Koor

Concept en regie 
Marcel Sijm
Libretto 
Erik Bindervoet
Robbert-Jan Henkes
Muziek 
Oene van Geel
Florian Magnus Maier
Decor 
Roel van Berckelaer
Kostuums 
Esmee Thomassen
Licht 
Erik van Raalte
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
De Captain 
Anthony Heidweiller
Sjarikmans 
Gable Roelofsen
Slau 
Jeroen de Vaal
Eiso 
Alexander de Jong
Arie 
Mitch Raemaekers
Padde 
Martijn Cornet
Tim de Timmerman 
Marc Pantus
Vrouw van de Dierenbescherming 
Nanette Edens (actrice)
Heintje, altviool-cajon 
Oene van Geel
Kurt, gitaar  
Florian M. Maier
Felix, (alt)viool-gitaar 
George Dumitriu
Korneel, klarinet-scheepskat 
Bart de Kater
Ijsbrand, slagwerk-scheepslier 
Andreas Kühne
Kinderen van Circuswerkplaats Boost 
Boordorkest 
Leden van het Nationaal Jeugd Orkest

Creatie

Boelgakov schreef een satire over de nieuwe Sovjet-man. Bindervoet & Henkes nemen onze Nederlandse koopmansgeest onder de loep. Hondenhartje toont de puinhoop die volwassenen maken. Ronddobberend in hun consumentenscheepje zetten ze de natuur naar hun hand, maar tegelijkertijd willen ze in veilige wateren blijven.

 

Hondenhartje is mede mogelijk gemaakt door:

Fonds21