home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

Hondenhartje Al zingend door de plastic soep

Jeugdopera vanaf 8 jaar

Tijdsduur 1:15

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands

Hondenhartje
Of de wijdlopige en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van een Hollandse vrachtvaarder en de scheepshond Sjarik door de onstuitbare Plastic Soep.

In het kort

Primeur: na het succes van Reimsreisje brengt De Nationale Opera een nieuw gecomponeerde jeugdopera op het toneel. Voor en door zeebonken en eenieder die ze een warm hart toedraagt.

Zing je mee met de zeebonken over hun avonturen?
Bekijk hier de haai die we samen met jullie maakten tijdens ons Open Huis!

Het verhaal

Op een vrachtschip vol diepvriesproducten bevaren de Captain en zijn bemanning de wereldzeeën. De sfeer zit er goed in en iedereen haakt in met de scheepsliederen. Maar de Captain heeft geen oog voor de natuur: hij gooit plastic overboord en schiet op vogels, totdat het misgaat. Scheepshond Sjarik raakt gewond door neerstortend gevogelte. Om hem te redden wordt een deel van de hypofyse van de Captain in de kop van Sjarik getransplanteerd. Terwijl de natuur steeds vijandiger wordt en Sjarik steeds menselijker, worden de grote vragen van het leven behandeld in het spreekuur van de Captain. Als de vrachtvaarder vast komt te zitten in de plastic soep en dreigt te zinken, is een leiderschapstwist onafwendbaar.

Er is geen verse vis, nee. Alle zeeën zijn leeg. Maar niet getreurd, ik zie heel veel van de wereld. Met Sjarik, de scheepshond gaat het beter, maar hij begint lelijke taal uit te slaan en op de Captain te lijken. Nu moet ik stoppen, want ik moet de servetten vouwen’.

 

KONINGSVISSEN

Weg met de plastic soep!

Plastic Vissen

 

Vrijdag 28 april, de dag ná Koningsdag, wordt een avontuurlijke dag. Samen maken wij de grachten plasticvrij. We worden uitgezwaaid door de cast van Hondenhartje én het grote plastic zeemonster dat we samen met heel veel kinderen tijdens het Open Huis hebben gebouwd.

We verzamelen om 10.00 uur op het plein voor de hoofdingang van Nationale Opera & Ballet (Amstel 3). Van 10.30 tot 12.00 uur gaan we varen. Ouders hoeven niet mee te varen, maar zijn uiteraard welkom om de kinderen uit te zwaaien.
En let op... als deelnemer van het Koningsvissen krijg je een gratis kinderkaartje voor de jeugdopera Hondenhartje cadeau!

Er zijn zeven boten van Plastic Whale beschikbaar, waarop acht kinderen per boot kunnen. Elke boot heeft reddingsvesten aan boord en vaart met een kapitein en een begeleider. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar hondenhartje@plasticwhale.org, vermeld hierin je naam, leeftijd, telefoonnummer en emailadres. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

Winactie

Win twee kaarten voor de première van Hondenhartje! Maak de meest indrukwekkende haai van plastic, maak er een foto van en deel die met ons op social media #DNOhondenhartje of stuur hem naar socialmedia@operaballet.nl

Deel je foto (met #DNOhondenhartje) uiterlijk donderdag 4 mei, op vrijdag 5 mei maken we de vijf winnaars via Facebook bekend. 

Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe de foto bovenaan deze pagina gemaakt is.

Marcel Sijm

Regisseur

Marcel Sijm (concept en regie) maakt opera in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen en uitvoerders met elkaar te laten interacteren.

Team, Cast en Koor

Concept en regie 
Marcel Sijm
Libretto 
Erik Bindervoet
Robbert-Jan Henkes
Muziek 
Oene van Geel
Florian Magnus Maier
Muzikale coördinatie 
Leonard Evers
Decor 
Roel van Berckelaer
Kostuums 
Esmee Thomassen
Licht 
Erik van Raalte
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
De Captain 
Anthony Heidweiller
Sjarikmans 
Gable Roelofsen
Slau 
Jeroen de Vaal
Eiso 
Alexander de Jong
Arie 
Mitch Raemaekers
Padde 
Martijn Cornet
Tim de Timmerman 
Marc Pantus
Vrouw van de Dierenbescherming 
Nanette Edens (actrice)
Heintje, altviool-cajon 
Oene van Geel
Kurt, gitaar  
Florian M. Maier
Felix, (alt)viool-gitaar 
George Dumitriu
Korneel, klarinet-scheepskat 
Bart de Kater
Ijsbrand, slagwerk-scheepslier 
Andreas Kühne
Kinderen van Circuswerkplaats Boost 
Boordorkest 
Leden van het Nationaal Jeugd Orkest

Creatie

Twee ervaren jeugdoperacomponisten schreven de muziek: Oene van Geel (jazzmuzikant) en Florian Magnus Maier (componist van heavy metal, flamenco en modern klassiek). Marcel Sijm baseerde zijn concept op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en de schelmenroman Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo van Bindervoet & Henkes.

Boelgakov schreef een satire over de nieuwe Sovjet-man. Bindervoet & Henkes nemen onze Nederlandse koopmansgeest onder de loep. Hondenhartje toont de puinhoop die volwassenen maken. Ronddobberend in hun consumentenscheepje zetten ze de natuur naar hun hand, maar tegelijkertijd willen ze in veilige wateren blijven.

 

Hondenhartje is mede mogelijk gemaakt door:

Fonds21