Welkomstwoord Els van der Plas

Met trots presenteren wij de nieuwe website van Nationale Opera & Ballet, het ‘huis’ van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Voor het eerst profileren we ons als één huis. Met 1600 stoelen en een podium van ruim 20 meter breed, is het een van de grootste en technisch een van de meest geavanceerde theaterzalen in Europa.

Sinds half februari 2014 hebben we een nieuwe naam, die de succesvolle fusie van Het Muziektheater, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet verbeeldt: Nationale Opera & Ballet. Gelijktijdig met deze naamswijziging veranderde De Nederlandse Opera in De Nationale Opera. Niet alleen de naam is nieuw, we hebben ook een nieuw logo, een nieuwe vormgeving en een nieuwe website. De gezamenlijke huisstijl is ontworpen door Lesley Moore, met beelden van het kunstenaarsduo Petrovsky & Ramone. Deze verandering is ingezet opdat we ons als één huis beter en krachtiger kunnen positioneren én efficiënter en effectiever kunnen werken.

De programmering 2014-15 bevat opera- en balletproducties die gekenmerkt worden door kwaliteit en een vernieuwende aanpak, zoals u van ons gewend bent. We creëren, produceren en presenteren opera- en balletproducties van wereldklasse. De meeste producties worden in eigen huis gemaakt en opgevoerd. De Nationale Opera staat aan de internationale top en coproduceert met onder andere het Scala in Milaan en de Metropolitan in New York. De opera heeft een vermaard koor dat afgelopen jaar als het beste operakoor van de wereld is genomineerd. Het Nationale Ballet heeft een indrukwekkende groep dansers die tot de top 5 van de wereld behoort, reist naar Shanghai, Hongkong, Beijing en Londen en doet vele theaters in Nederland aan. Beide gezelschappen werken met kunstenaars van wereldformaat zoals dirigenten, regisseurs, choreografen, dansers, zangers, musici en ontwerpers.

Niet alleen worden de meeste producties in huis geboren en ontwikkeld, ook de bijbehorende kostuums, pruiken, decorstukken en rekwisieten komen uit eigen ateliers. Het feit dat veel in huis wordt gemaakt en dat daarmee het vakmanschap wordt beschermd en ontwikkeld, maakt ons instituut uniek en bijzonder. Nationale Opera & Ballet brengt de ambachtelijke, artistieke en technisch geavanceerde aspecten van beide kunstvormen bij elkaar. Nationale Opera & Ballet is een theater waar iedereen welkom is. Talent krijgt via diverse programma’s de kans om verder te groeien. En dankzij tal van inspirerende educatie- en participatie-activiteiten krijgen kinderen, jongeren en geïnteresseerde volwassenen meer kennis van en enthousiasme over opera en ballet, via een kijkje achter de schermen, tijdens een rondleiding, een speciale cursus of een inleiding. Veel van onze voorstellingen worden bovendien uitgezonden op televisie en/of radio. Daarnaast vinden wij het essentieel onze geschiedenis te koesteren en het vakgebied van muziektheater verder te ontwikkelen. We werken daarvoor nauw samen met universiteiten en internationale culturele instituten.

Wij zijn dankbaar voor de continue steun van u, ons publiek, onze sponsors, donateurs en vrienden en van die van het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam.

Ik hoop dat deze website  u enthousiast maakt voor onze producties en activiteiten en ik hoop u binnenkort te mogen begroeten in ons theater. Ik ben ervan overtuigd dat wij er, samen met u, een onvergetelijk seizoen van gaan maken!

Els van der Plas

Algemeen directeur Nationale Opera & Ballet